Gå til innhold
Arkivverket

Joseph Pedersen husmann hos Ole Hansen Nordvigen 1758 - Helgeland


Lars Østensen
 Del

Recommended Posts

29 mai 1758 ble det holdt skifte etter Kirsten Pedersdatter på Schefstad i Dønna. I følge skiftet hadde hun bla. en bror Joseph Pedersen som var husmann hos Ole Hansen Nordvigen. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette er Nordvigen på Herøy. Videre fremgår at moren Kirsten Josephsdatter er i livet og bodde hos Joseph på dette tidspunkt. Flere andre søsken nevnt i skiftet. Kirsten Josephsdatter er sannsynligvis fra Elsfjord i Hemnes og giftet seg i 1712 med Peder Andersen fra Walla i Nesna. Joseph Pedersen er sannssynligvis født i 1712 på Walla. NB! Det er 2 Peder Andersen som får barn på Walla i dette tidsrom, men her innledes Kirstin Walla. Den andre Peder Andersen Walla ble i 1705 gift med Gjertrud Jacobsdatter. Kirsten og Peder har flere barn til dåpen i Nesna/Dønna. Kirsten Pedersdatter som det er skifte etter er døpt 5 des 1728 i Nesna. Da bodde Kirsten og Peder på Halland. Kirsten Pedersdatter Schefstad gravlegges i 1758, 30 år gammel. Når det gjelder denne Aleth Maria som flere steder oppgis som søster til Joseph Pedersen så forteller kirkeboken at pige Aleth Sylvestersdatter gravlegges fra Indre Øxningan 22. november 1784, 62 år gammel. Skiftet etter Aleth Maria Indre Øxningan startet 23. november 1784. Om man ser i Nesna/Dønna kirkebøkene vil en finne at Sylvester Zachariasen på Skei og kona Aleth Hansdatter bla. har en datter Aleth døpt 14 des 1721 og en datter Johanna døpt 22 okt 1724. Jeg tror det er datteren Aleth som det er skifte etter på Indre Øxningan i 1784, og at det er feil i skiftet når det står broderbørn på arvingene.

 

Er det andre som har undersøkt denne problemstillingen og har noe å bistå med i utredningen av Joseph Pedersen og Johanna Sylvestersdatter?

 

Det er vel samme Joseph Pedersen Novigen som gifter seg opp(?) med Karen Larsdatter 27. jun 1762?

 

Når det gjelder barna til Joseph Pedersen og Johanna Sylvestersdatter går det klart frem av skiftet etter Johanna i 1760 at de har en sønn Peder på 8 år. Denne Peder er døpt i Nesna, men det står at far er Joseph Pedersen, Nordwigen.

Endret av Lars Østensen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.