Gå til innhold
Arkivverket

Jakob Ovesen nevnt 1681. Ved skifte etter Kirsten Rasmusdatter Surnadalsøra nevnt som hennes morbror.


Torkild Knudsen
 Del

Recommended Posts

Denne tråden må sees på som en slags fortsettelse på tråden "[#35456] Slekta til Annichen Christensdatter fra Surendalsøra f.ca.1669" i det gamle forumet

 

Hadde en kunnet funnet ut noe om slektsforholdene til Jakob Ovesen vil jeg tro at en var mye nærmere en løsning også på slektsforholdene rundt Annichen Christensdatters foreldre Christen Nilsen Korporal og Kirsten Rasmusdatter.

 

I det gamle forumet var det usikkerhet rundt farsnavnet til Jakob. Såvidt jeg kan se staves det Ovessen eller Ouessen i skiftet 1681 etter Kirsten Rasmusdatter. Det er da apostrof over v eventuelt u. Det som har vært usikkert er om Jakobs farsnavn var Ovesen, Ågesen eller Audensen. Jeg mener det må være Ovesen. Ågesen finnes i samme skifteprotokoll på formen Aagesen og Auden finnes i den neste skifteprotokollen i form av Oudensen. De to siste ligner altså ikke vesentlig på Jakobs farsnavn i 1681. Helt sikker kan en jo ikke være. Jeg savner en "f" i navnet Ove.

 

Denne Jakob Ovesen var ifølge skiftet 1681 i live på dette tidspunktet. Han burde derfor absolutt være mulig å finne i kildene på 1600 tallet. Jeg har prøvd å finne frem til familier hvor navnet Ove er i bruk på denne tiden, men har ikke funnet noen fornuftige alternativer. Jeg kan se at navne kombinasjonen Jakob Ovesen faktisk er brukt i Sauda på vestlandet tidlig på 1600 tallet.

 

Hvis jeg skulle gjette på navnet til Kirsten Rasmusdatters mor kunne dette være Annichen Ovesdatter eller Maret Ovesdatter( oppkalt gjennom dennes datterdøtre Maret eller Annichen Christensdøtre) hvis da ikke Jakob og Kirstens fedre var halvsøsken.

 

Jeg har inntrykk av at "Ove" er ett veldig sjeldent navn på denne tiden, så dette kan da bli til hjelp for en identifisering av Jakob Ovesen og hans slekt.

 

Skiftet etter Kirsten Rasmusdatter finnes i Nordmøre skifteprotokoll 1681-1689 folio 20-21b

 

Håper noen har innspill til dette.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tipser om denne:  http://rydjord.slektsweb.no/individual.php?pid=I9387&ged=GedkomOsvald.GED

 

Vet ikke hvor etterrettelig den er, men ser at selv 12 år etter at (mitt opphav) Guri Audensd. Aspa på Vikstrøm (Hitra) i 2005 ble identifisert ved fornavn i mitt tema DA 28092 så er hun fortsatt ikke kommet med i lenken...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange takk for linken. Jeg ser jo at Rydjord har brukt Aarønes som kilde når det gjelder oppsettet av barna til Aage Hansen Lyngværet. Fra det gamle forumet innlegg 22 i tråden "[#35456] Slekta til Annichen Christensdatter fra Surendalsøra f.ca.1669" kan jeg sitere Aarønes:

 

"Når ein først kjem inn på arv og om Hans Glærum og Jacob Skralthaug er brør av Audun på Reknes - så har eg undra meg over at alt jordgodset som Synnøve Audunsdatter åtte i 1647 havna hos Audun på Reknes - ikkje noko av dette jordegodset har eg funne att hos nokon av dei som er nemnte som Auduns søsken. (Anne, Adelus, Hans, Jacob eller Aage - også ein Olav er nemnt). Etter Auduns død gjekk jordegodset til hans barn - som greidde å rote vekk all jordeiga og litt til.Den einaste eg har sett dokumentasjon på som bror av Audun - er Aage som vart gift med Margrethe Jorisdatter Non.Ellers vart jo smed Jens Pedersen Ruberg frå ein seinare generasjon gift 1734 med eit barnebarn av Audun på Reknes.Det har lenge forundra meg at vi veit så lite om Aage Hanssen (og hans forfedre også) og Synnøve Lyngværs etterslekt. Ja - eg kan ikkje hugse å ha sett prov på Synnøve sine slektsband heller.Kan verte interessant å sjå kva Torkild K. finn ut om skifta i Surnadalen. Dei eldste skifta i Romsdalen ser ut til å gje få svar åleine. Ein må helst sjå dei i samanheng med skifta på Nordmøre"

 

For meg ser det ikke ut som om Aarønes er overbevist om at alle disse Aagessønner og Aagesdøtre virkelig er søsken. Dette var tilbake til 2006. Kanskje noe nytt er dukket opp senere.

 

Jeg mener det er overveiende sansynlig at Jakob i skiftet etter Kirsten Rasmusdatter  faktisk ikke er en Aagesønn men en Ovesønn. Det er helt klart en helt annen skrivemåte for Aagesen i skifteprotokollen enn det er for Jakobs farsnavn Ouessen (eller Ovessen).

 

Synd at det skulle bli så vanskelig å avgjøre om Jakob faktisk er en Ovesønn, Aagesønn eller en Audensønn. Alle variantene kunne jo være mulig, men jeg heller til at det er Ovesen.

 

I skiftet 1684 etter Jakob Aagesen er det jo heller ikke nevnt andre arvinger enn Hans Aagesen Glærems barn. Dette skulle jo også utelukke noen forbindelse til Aage Hansen Lyngvær så lenge noen av de andre barna til Aage Hansen Lyngvær kan dokumenteres som hans barn. En annen mulighet kunne jo være at brødrene i Surnadal faktisk var de eneste barna til Aage Hansen Lyngvær. Det siste er sikkert ikke sannsynlig og jeg vil tro noen andre allerede har forsket på og funnet ut av det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan nevne at en viss litt betydelig person skrives Åge Bjelke og Ove Bjelke om hverandre, så jeg antar at disse navneformene kan brukes om en og samme person ellers også. (Noe annet er det jo hvis "Ove" her skulle være en avledning av Ouden.) 

 

Skulle det være noen Aspa-tilknytning her, kan det vel forventes bruk av visse litt typiske navn derfra hos brorens etterslekt. Hvis ikke er gjerne opphavet et annet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det blir litt vanskelig å gå videre med denne Jakob siden det ikke er mulig å avgjøre om han er en Ågesønn, Audensønn eller Ovesønn.

 

Det som også kunne vært greit å finne ut av er jo hvor Kirsten Rasmusdatters første mann Christen Nilsen kommer fra. Det er jo ikke sikkert at disse folkene i det hele tatt har bakgrunn fra Nordmøre. Da ville en også kanskje komme nærmere en identifisering av Jakob "Ovesen"

 

I det trondhjemske nasjonale infanteri regiments ruller for 1670 finnes en korporal Christen Nilsen i oberstløytnant Eileric Jensen Wisborg sitt kompani (Orkedalske kompani). Det kan se ut som om han erstatter Christen Nilsen Bragstad som korporal. Christen Bragstad er strøket over og Christen Nilsen er ført inn til høyre for han i rulle for 1670. Kanskje kan dette være Kirstens første mann. Gårder med navnet brakstad finnes visstnok både i Tingvold og i Inderøy. Vanskelig å kunne si om korporal Christen Nilsen Brakstad 1659-1670 og korporal Christen Nilsen 1670 er samme person, men det er nærliggende å tro. Desverre finner jeg ingen ruller senere på 1670 tallet.

 

Denne Christen Nilsen Bragstad kan en følge tilbake til 1661 da han er gefreider ved Eileric Wisborgs kompani. Før dette finnes også en Christen Nilsen Bragstad i "militærrulle 1658 for Trondhjems len, norske soldater i svenske infanteriregiment". Hos svenskene er han oppført som førare og rømt under løytnant Braa`s kompani og  gemen under oberstløytnant Plancks compani. Han oppgies å høre til i Skjelva tinglag i Inderøy prestegjeld. Så da er det store spørsmålet, er korporal Christen Nilsen 1670 (Eileric Wisborgs kompani) samme person som Christen Nilsen Bragstad 1658-1670 (Eileric Wisborgs kompani)? Hvis det er tilfelle er han opprinnelig fra Inderøy

 

 

 

Det som er sikkert er at denne Christen Nilsen må ha vært yrkesmilitær og sannsynlighvis fartet endel omkring.

 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå ser jeg at Brakstad i Inderøy ikke var en hvilken som helst gård. Dette er en gård på 6spd ( kanskje ikke unormalt i disse områdene) og det kan se ut som om det kan være noen interessante slektsforhold der.

 

Brukere ved Prestens mantall 1666:

Maren salig hr.Christen bruker 3spd

Nils Nilsen 37år bruker 3spd og har sønnene Hans Nilsen 12år, Jakob Nilsen 2 år, Nils Nilsen 17 uker

 

Ser ellers at følgende diskusjon på gamle forumet også  nevner Bragstad i Inderøy: " [#26454] Niels Nielsen Boye(s)(fogd) sorenskriver i Inderøy. Død ca 165?? "

 

Vet ikke om det er noen forbindelse mellom gårdbrukeren på Brakstad og sorenskriveren, men det ser iallefall ut til at korporal Christen Bragstad kan passe godt som bror til Nils Nilsen Bragstad i Inderøy.

 

 

 
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.