Gå til innhold
Arkivverket

Jacob Nielsen Graae på Innset: Et "slektsvirus" avslørt


Per Morset
 Del

Recommended Posts

I arbeid med kullfogd Jacob Nielsen Graae ved Kvikne kobberverk og hans etterslekt kom jeg over et skifte fra Trondheim i 1770, som jeg har lagt inn i temaet om slekt fra Simle / Leka. I og med at dette har flere interessante sider, lager jeg her et nytt tema, og legger inn oversikten over arvinger.

 

"Viruset": Jacob skal ha vært gift 3 ganger. Det har vært "alment akseptert" i litteraturen at hans tredje hustru var Anne Johannesdatter Hagerup, og at hun kom fra Hagerupfamilien i Frøvik på Leka. Skiftet viser derimot at hun var datter av Johan Nielsen på Simle, som også kom til Frøvik som bruker. Misforståelsen kommer antakelig av at Annes søster Gunille ble gift med Hans Hansen Hagerup i Frøvik.

 

Anne ble døpt den 5. januar 1716 på Leka:

SAT, Ministerialprotokoller, klokkerbøker og fødselsregistre - Nord-Trøndelag, 788/L0694: Ministerialbok nr. 788A01, 1710-1805
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20070911610444

 

Hun døde 17. april 1794 hos sin datter på Neby i Tynset:

SAH, Tynset prestekontor, Ministerialbok nr. 14, 1790-1800, s. 5-6
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20070603400007

 

Men følgende spørsmål står igjen: Hvem var Jacobs to første hustruer? Er det noen som har noen tips til løsning av det spørsmålet?

 

SAT, Byfogden i Trondheim, 1765-1771, s. 764b-765a

Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/sk20090204360773

 

12. januar 1770, Skifte etter Karen Pedersdatter, Sal. Stephen Withes.

Arve-Register

Afgangne Karen Petersd. Eggen, Sal Stephen Larsen Withes Hustrue som boede i Sanden i Tronhiem ……….

  1. Fahr-Broderen Halsteen Pedersen, Nordlandshandler av Tronheim som boede …, og er død for 50 a 60 Aar siden, har været gift med Gunille Jacobsdatter, som ogsaa er død, hvilke har efterladt sig følgende Børn:

A. Datteren Karen Halsteensd., har været gift med Nordlands-Borger Hans Hansen Rejner som boede paa Borgerlejet Qvaloe Holmen, hvilke begge ere døde, og har efterladt sig følgende Børn saasom

1. Sønnen Halsteen Hansen, er død for 30 Aar siden i Bergen, uden Livsarvinger.

2. Sønnen Hans Jacob Hansen, er død for 3 Aar siden, ligesaa i Bergen uden Livsarvinger, og

3. Datteren Siriana Hansdatter, har været gift med Nordlandshandler Arnt Mørch i Saltens Fogderie i Nordlandene, hun er død og har efterladt sig 6 Døtre, neml.

a) Datteren Gertrui Catharina Arntsd. Mørch gl. 23 Aar

b) Karen Kierstina Arntsd., 20 Aar

c) Abel Margrete Arntsd., 19 Aar

d) Datteren Rise Johanna Arntsd. Mørch, gl. 16 Aar

e) Datteren Berte Maria Arntsdatter Mørch, gl. 14 Aar, og

f. Datteren Baroe Cornelia Arntsd. Mørch., gl. 11 Aar.

B. Datteren Martha Halsteensd., har været gift med Johan Nielsen som boede paa Gaarden Frøevigen i Nærøe Præstegield og Løchøen Fierding udi Numedalens Fogderie, hvilke begge ere død og haver efterladt sig 3 Sønner og 6 Døtre, nemlig:

1. Sønnen Halsteen Johansen, gift og boende paa Gaarden Kihl i Nærøe Præstegield og Løchøe Fierding i Numedalens Fogderie, som er død og har efterladt …. Børn, hvis Navne ikke viides og ikke heller om de lever eller er Død.

2. Sønnen Niels Johansen gift med Lucia Rasmusdatter, boende paa Gaarden Dragland i ditto Præstegield og Fogderie.

3. Sønnen Peder Johansen, død for 16 Aar siden, uden Livsarvinger.

4. Datteren Ingebor Johansdatter, gift med Frode Nielsen, boedne paa Gaarden Heller (?) i samme Præstegield og Fogderie.

5. Datteren Madame Anna Jacob (sic.) Johansdatter, gift med Kul Foged Jacob Graae, boende ved Indsæths Smelte Hyte, under Qvichne Kobber-Værk.

6. Datteren Maren og

7. Datteren Gunille Johansdøttre, der begge var døde i deres Barndom.

8. Datteren Gunille Johansdatter, gift med Hans Hansen Hagerup, boende paa hendes Faders Gaard Frøevigen i forannævnte Næroe Præstegield og Numedals Fogderie og

9. Datteren Maria Johansdatter, gl. omtrent 40 Aar, ugift og ikke viides hvor opholder sig.

2.            Far Broderen Ole Pedersen, var gift med Ranni Torgersdatter og boede paa Gaarden Steen i Byenæssets Præstegield og Strinde Fogderie, hvilke begge ere døde og haver efterladt sig 2 Sønner og 1 Datter saasom:

A. Torger Olsen Steen som boede her i Byen, er død, ugift og følgelig uden Livsarvinger.

B. Sønnen Ole Olsen som ligesaa boede her i Byen og død uden Livsarvinger i ugift Stand.

C. Datteren Karen Olsdatter, har været gift med Bonden Hans Simonsen, der beboede Gaarden Steen paa Byenæsset i Strinde Fogderie. …. begge ere døde, og efterladt sig 8 Sønner og 1 Datter saasom:

1. Sønnen Simon Hansen, boende paa Gaarden Steen paa Byenæsset og gift med Berete Larsdatter.

2. Sønnen Torger Hansen Lyche, gift med Maren Joensdatter, boende paa Garden Lychen kaldt, paa Byenæsset.

3. Sønnen Peder Hansen, ugift, 38 Aar, boende paa Gaarden Steen i Byenæssets Præstegield.

4. Sønnen Ole Hansen.

5. Sønnen Arnt Hansen.

6. Sønnen Jørgen Hansen.

7. Sønnen Anders Hansen Senior.

8. Sønnen Anders Hansen junior og

9. Datteren Ranni Joensdatter (?) som alle ere døde ugift og uden Livsarvinger.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 år senere...
Skrevet (endret)
Kom over dette gamle innlegget som var veldig interessant. Har noen innspill og spørsmål.
 
Om Halsteen Pedersen:
Når det gjelder Halsteen Pedersen som nevnes i skiftet, tyder jeg det slik at det står at han bor "same Stæds", som vel da betyr at han bodde i Trondheim, i alle fall da han døde.  
 
Ser det står i Sømne - gård og slekt, bind 1 s. 397 at han oppgis kanskje å være Hallstein Pedersen Hongset Vega. Konen hans benevnes her som Gunhild Olsdatter på Frilstad, altså annet patronymikon enn det som står oppgitt i skiftet fra 1770. Er dette de samme personene? Jeg fant i alle fall skiftekortet etter Gunhild Olsdatter Frilstad og hennes andre mann Christen Ellingsøn Frilstad her: https://www.digitalarkivet.no/sk11216101712867 . Her står opplyst at hun hadde de to døtrene Karen og Maritte Halsteensdøtre etter første ekteskap, som jo kan passe.
 
Noen som vet noe mer om Halsteen Pedersen og hans kone?
 
Kommentar/spørsmål til slektsviruset: 
Kan vi helt avskrive at Anne Johansdatter Graae var en Hagerup? Jeg er enig i at de over siterte primærkildene ikke gir særlig støtte for at hun var en Hagerup, men jeg reiser spørsmålet fordi opplysningene angivelig skal stamme fra Annes ektemann, Jacob Nielsen Graaes familiebibel, og etter det jeg forstår, er den ført i pennen av Jacob Graae selv. Opplysningene er gjengitt av Olaus Schmidt i Familierne Tangen - Lykke med deres kognastiske ascendents i slekterne Blomberg, Graae, Hagerup, Wanvig m.fl: genealogiske og personalhistoriske oplysninger på s. 20: https://www.nb.no/items/540e0c80e5c7b292b0a466ffd8f0adb6
 
Fra innledningen til boken siteres om dette: "Fra slekterne Blomberg og Graae er i Tangen-slekten gåt i arv en familiebibel som flere generationer i disse slekter har forsynt med genealogiske optegnelser... Undersøkelserne vedrørende avsnittet om familierne Blomberg, Graae og Hagerup, er bygget på det grundlag som disse autentiske optegnelser gir."
 
Jeg har ikke sett den nevnte familiebibelen, så det er jo vanskelig å mene noe om det  Schmidt nevner om Hagerup-navnet, men om etternavnet fremgår der (og det er Graae selv som har skrevet det), kan man da helt utelukke at en av foreldrene til Anne ikke hadde noen Hagerup-kobling lenger bak i slektstreet? Annes svoger Hans Hansen Hagerup er til sammenlikning heller ikke ofte benevnt med Hagerup-navnet i kirkeboken. Med unntak av vielsen, benevnes han stort sett som "Hans Hansen Frøvigen"...
 
Reiser bare spørsmålet...
 
Og for ordens skyld: Schmidts videre spekulasjoner om hvem faren til Anne var, er (med utgangspunkt i ovennevnte skifte) feil, så det kan man i alle fall se bort fra.
Endret av Carsten Anker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skrevet (endret)

En tilleggsopplysning som kan være interessant i en eller annen retning:

 

Jacob Graaes eldste sønn fra første ekteskap het Niels (1723-1798). Anne Johansdatter Frøvig var hans stemor fra 1749 (Niels var 26 år på dette tidspunktet). Niels var gift tre ganger, sist gang med Clara Marie Schjeldrup Tønder. Deres yngste datter (niende(?) barn) ble døpt Anna Hagerup Graae...: https://www.digitalarkivet.no/kb20070603370680

Endret av Carsten Anker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skrevet (endret)

Da fant jeg også en primærkilde som omtaler Jacobs kone Anne med etternavnet Hagerup: 

 

Ekstraskatten 1762

https://www.digitalarkivet.no/rk10041110110450 

 

Nederst til høyre kan man se "Jacob Graae" og det som (ifølge overskriften på kolonnen) vel må være hans make "Anne Hagerup" boende hos Jacobs eldste sønn Niels.

 

Mulig at Johan Nielsen Simle nettopp var en Hagerup. Har sett at det refereres enkelte steder at han opprinnelig også kom fra "Hagerup-gården" Frøvig...

Endret av Carsten Anker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.