Gå til innhold
Arkivverket

Registrering av forsvunnede personer


Magnus Barth
 Del

Recommended Posts

Jeg har over flere år lett etter min tippoldefar Hans Eriksen Barth f. 1865 i arkivene, som etter sigende skal ha «forsvunnet» uten familiens vitende omkring 1912.

 

Mitt siste spor etter ham er fra valgmantallet for Porsgrunn  fra 1921, hvor det i margen ved siden av navnet til hans kone er notert at «mannen reiste til sjøs i 1912 og ikke har latt høre fra seg siden, hans oppholdssted er ukjent». Kona er oppført som «hustru» i manntallene frem til 1921, men som «enke» i 1924. I lovverket ser det ved lov av 1961 kunne avsies såkalt «dødsformodningsdom» om man antok at vedkommende var død. Hvordan var praksis i slike saker rundt 1920?

Endret av Magnus Barth
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at den nå opphevete lov 23. mars 1961 nr. 1 om forsvunne personer m.v. hadde henvisninger til følgende tidligere lover om samme tema:

 

Norske Lov (NL) 3-18-15 og NL 5-2-6 til 11, lov 24. juli 1827, lov 12. oktokber 1857 (tilleggslover 3. mars 1866, 7. juli 1922 nr.. 5), midl. lov 10. oktober 1947.

 

De kan jo være verdt å sjekke opp. Lovene finnes i Norsk Lovtidend (fra 1877) eller diverse lovsamlinger, se Bokhylla.no og www.nb.no/statsmaktene

 

DTH

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.