Gå til innhold
Arkivverket

Joacim Andreas Bredal, levde på 1700-tallet, hvem var han?


Randi Ingunn Selnes
 Del

Recommended Posts

Den 3. nov. i 1774 skrev Joachim Andreas Bredal en rapport om Nesset prestegjeld med titelen "Annotationer og Merkværdigheder". Han sendte skrivet til professor Gerhard Schøning i Trondheim, og dokumentet er bevart sammen med flere tilsvarende i "Gamle kgl. Samling 987" i København. Bredal skrev at det var kapellan i Nesset prestegjeld, Hendric Lind, som skulle gjøre dette arbeidet for Schøning, men han reiste til Bodø, så Bredal måtte skrive det i stedet.

 

Hvem var denne Joachim Andreas Bredal, hvem var foreldrene og hvilken stilling hadde han? Han er ikke å finne i Erlandsen: Efterretninger, eller i Lampe: Bergens stift.

 

På 1600-tallet var det en biskop Erik Bredal i Trondheim. En av sønnene hans var soknepresten i Veøy, Anders Berdal, fra 1672-1691. Han hadde barna: Erik Bredal , resid. pastor i Bud, Peter Bredal, ble admiral, Aksel Bredal, dro til England, ble guvernør i en koloni, Anders Bredal, kjøpmann i Gøteborg, Helene Fredrikke, g.m. sokneprest Kristoffer Wessel i Bjørnør og (kanskje) Elsebe g.m. Johan Johnston. Om Joachim Andreas Bredal var etterkommer etter noen av disse, har vi ikke funnet ut.

 

Erik Andersen Bredal i Bud var g.m. Lisbet Hansdtr., datter til Hans Jochumsen. De hadde barna: Anders Bredal, g.m. Malene Lyng, Anna Bredal f. 1736 g. Brunbas, Molde, kanskje senere til Sunnmøre, Lisbet g. Lobus, Karen Helene g. Daugaard, Erika Bredal og Johanna Bredal, de to siste døde tidlig.  Lisbet og Karen kan utelukkes. Anders ble ikke så gammel og Malene gifta seg igjen. Anna Brunbas f. 1736, var vel i yngste laget for å være mor til han med skrivet i 1774, vi vet ikke om Johanna levde lenge nok til å bli mor. Grunnen til at vi dveler ved Erik Andersen Bredal, er at vi her også finnen Jochum-navnet hos svigerfaren. Jochum-navnet finner vi i bl.a. Trøndelag, utan å ha funnet noen tilknytting. I 1801 var det mange Bredal/Bredahl i Norge, og vi finner navnet i Midt-Jylland, opphavet kom vel til Norge derfra.

 

Denne tråden ligger også på Slektsforum i Slekt og data, uten at tråden er løst. Er det noen i forumet her som kan hjelpe til videre?

 

Mvh. Randi Ingunn Selnes.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg arbeidet endel med slekten Bredahl på Nordvestlandet/Trøndelag for mange år siden, og jeg har gjennomgått mine nedtegnelser fra dengang, men ikke funnet noen Joachim/Jochum Andreas Bredahl nevnt der.

 

Denne siden på geni.com oppfører en Jochum Andreas Bredahl født 13.mai 1726 i Helsingør, sønn av Peder Jochumsen Bredahl og hustru Ingeborg Farenhusen, og det står at denne Jochum Bredahl var "fuldmægtig hos fogeden i Trondheims stift"

 

Følger vi farslinjen videre bakover, ser vi at faren Peder Jochumsen Bredahl (1693-1753) var født i Busknes på  Vestvågøy som sønn av Jochum Eriksen Bredahl (1655-1708) og sønnesønn av biskopen Erik Andersen Bredahl.

Endret av Tore S. Falch
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så flott Tore, ja dette er nok rette mannen! Vi har nok vært borti slektningene uten å finne sammenhengen. Du får ha mange takk for hjelpen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=143507

Her kan vi vel si er det endelige beviset på at rett mann er funnet. Rapporten i 1774 var skrevet på gården til slektningene som kommer fram i siste svaret i Slektsforumet.

Mvh. Randi Ingunn Selnes.

Endret av Randi Ingunn Selnes
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.