Gå til innhold
Arkivverket

Historisk befolkningsregister


Lars Holden

Recommended Posts

Når vi i historisk befolkningsregister setter sammen informasjon om samme personen fra flere kilder, blir noen transkriberingsfeil tydeligere. Samtidig er det mindre farlig fordi man fra alle kildene til sammen kan se hva som er riktig. Det er også mulig for bidragsytere å redigere navn, fødested og –tid og dødssted og –tid. I tillegg kan bidragsytere bruke merknadsfeltet. Hvis det i den transkriberte kilden står alder i feltet for fødselsår eller tilsvarende feil bruk av felt eller formater, kan det gi meningsløse verdier i befolkningsregisteret. Vi forsøker å håndtere fleste mulig slike feil i programmet, men mye må rettes opp manuelt av brukere. Feil i transkriberingen kan meldes til Arkivverket via rapporteringsfeltet i øvre høyre hjørne i visningen av en personforekomst i Digitalarkivet. Arkivverket er avhengig av at brukere melder fra om slike feil.   

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Jeg hadde lagt inn en person i "Registrerte døde i Stavanger Aftenblad" for en tid siden. Denne har fått id PFd010M43001A og ligger dobbelt i listen. Ved å klikke på navnet får jeg "xui.close . error. Jeg føler at dette har vært nevnt før her på forumet og at det var en bug. Er det noen som kan se på problemet og rette opp det som er galt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er det rettet opp. Feilen bestod i at systemet er avhengig av at utgivelsesdato og side i avisen oppgis fordi PFID og dermed URLen bruker på denne informasjonen. Feilen ble rettet opp ved å fylle ut disse feltene. Etter det kan man redigere og slette posten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det virker nå, men jeg ser at lenken til Aftenbladet ikke virker lenger. Er det noen mulighet til å endre eller slette lenken?

Jeg er også plaget av en del timeout når jeg klikker på lenker i Histreg. Det er en grense på 30 sekunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mulig å redigere alle postene som er registrert manuelt for oppslag i aviser inkl. URLene. Man må være registrert som bruker og så trykke på Rediger-knappen helt til høyre.

 

Vi kjenner til problemer med tidsgrensen på 30 sek. Vi arbeider med det, både å få opp sidene raskere og å fjerne tidsgrensene. Når vi skal sette sammen en personside består den av mange kall til Digitalarkivet. Når man ber om familiemedlemmer i søket, må vi hente inn all personinformasjonen om alle personene i søket. Da hender det vi overskrider tidsgrensen. Foreløpig må vi be brukerne endre litt på kallene sine, hvis man overskrider gensen. Samme kall kan ofte gå bra og feile noen få ganger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for interessant initiativ! Jeg har forsøkt å koble en del slektninger og legge inn noen data som ikke finnes i folketellinger, og oppdaget at selv om enkelte ting var enkelt nok, var andre det ikke. Jeg savner nok noen gode bruksanvisninger med bilder.

Tips: ad "se på hvordan andre har lagt inn referanser". Det er nå svært mange Dåp og Død, og det var vel akkurat det som ikke var meningen? Hvis så er det nok best å gi noen konkrete eksempler.

Jeg har akkurat forsøkt å legge inn et par barn som er født og død mellom to folketellinger, og som derfor neppe kommer til å bli lagt inn automatisk. Da støtte jeg på problemet med hvordan referanser er tenkt brukt. "Hele Digitalarkivet er med når man søker i HBR og kilder derfra skal vises i livsløpstabellen (tabellen med alle kildeforekomstene) og ikke i referanselisten". Men det ser ut som om det bare gjelder data som er transkribert. Jeg fant ikke noen referanse til de aktuelle kirkebøkene, som ikke er transkribert, så jeg forsøkte å legge dem inn selv. Men hvis man skal lenke direkte til side i ministerialbøkene må det jo bli fryktelig mange lenker på listen etterhvert som starter med Oslo, Garnisonskirken... Er det fornuftigst å legge inn lenke til en form for førsteside til den aktuelle ministerialboken med samme betegnelses som brukes i digitalarkivet, og så bruke Biografi og merknader for å oppgi den nøyaktige referansen innenfor referanse, eks.
Fødsel og dåp 1, s. 302,
Konfirmasjon 2, s. 109,

Ekteskap 1 3, s. 67 etc.?


 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fint at du liker nettstedet. Det stemmer at bare transkriberte kilder i Digitalarkivet er søkbare i befolkningsregisteret. Søket i befolkningsregisteret er det samme som i Digitalarkivet bortsett fra at befolkningsregisteret også inkluderer avisdata. Funksjonaliteten i søket er litt forskjellig i de to nettstedene.

 

Det er dokumentasjon i "Bruksanvisning" og i lenkene på forsiden til "Presentasjon av nettstedet" og "Ofte stilte spørsmål". Som det står beskrevet disse stedene, ønsker vi at teksten i referansen skal være slik at det gir god mening i referanselisten. For steder med geografisk tilknytning bør man starte med det geografiske stedet. For kirkebøker bør man sørge for at alle i samme kirkebok kommer etter hverandre i samme rekkefølge. Det er dessverre mange som bare har brukt referansen "Dåp". Det gir mening på personsiden, men ikke i referanselisten. Det er lett å rette opp i ettertid og jeg har selv rettet opp noen av disse i håp om at andre følger etter. 

 

Jeg tror de fleste vil ønske at lenken går direkte til den aktuelle siden i f.eks. en kirkebok. I teorien kan det gi veldig mange referanser. Siden alle disse referansene må legges inn manuelt, blir det neppe noe stort problem. Vi har heller ikke noe system for å utnytte at mange refererer til samme nettside. Dette synliggjør viktigheten av å transkribere kildene. Vi for håpe at transkriberingsarbeidet går raskt fremmover de kommende årene. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Nå er HBR utvidet med over 3 mill. lenker fra maskinelt genererte lenker fra kirkebøker. UiT-Norges arktiske universitet har stått for lenkingen. Vi har funnet de lenkene som er lette å finne automatisk fra kirkebøker fra hele landet som var tilgjengelig transkribert i Digitalarkivet i 2014. Typisk har man funnet bryllup og dåpshendelser i samme familie. Nå er det 5,7 mill. lenker som angår 1,8 mill. personer på histreg.no. De som ønsker, kan bidra i dugnaden om å lenke hele befolkningen i alle kildene. Vi har nå over 80 bidragsytere. Den maskinelle lenkingen har laget mange av de enkle lenkene slik at bidragsyterne i større grad må ta de litt vanskelige lenkene. Det er fortsatt mange enkle lenker å lage bl.a. mellom folketellingene og mellom folketellingene og kirkebøkene.

Dessverre har den maskinelle lenkingen også laget noen feil lenker ved å lenke sammen par med samme navn som får barn i samme periode i samme område. Vi har laget lister over personer der vi har mistanke om slike feil. De som synes slik detektivarbeid er morsomt, er velkomne til å bidra til rette opp disse feilene.    

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars !

 

Takk for det arbeidet som du og HBR gjer !

 

Ser at den svenske ø-en, ö, er ein utfordring / problem også for HBR. 

 

Hans Jørgensen Sværen f 1877 og Hans Jörgensen Sværen f 1877. Og begge født i Balestrand.

 

Den svenske ö kom i FT 1891 i Digitalarkivet.

 

Men med tida så vil nok NBR også takla denne utfordringa, eller kva ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fint at du liker systemet.

Ambisjonen er å klare dette også. Dette er et prosjekt med svært mange detaljer fra ulike kilder, kilder som varierer både geografisk, over tid og med varierende standarder og rutiner. Vi starter med de viktigste som forekommer oftest og så utvider til også å håndtere de sjeldnere og ikke så kritiske, men dessverre uten at vi kan love når ting blir rettet opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utan å vite det tippar eg at ö i Ft1891 kjem av at utlendingar har gjort transkriberingsjobben. Her er det vel Ft1891 som evt. må rettast?

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

Var innom og så at det er gjort en ny oppdatering med automatisk generering av lenker, som er fantastisk. Tenkte jeg skulle gjøre en jobb og rydde opp for slektninger, men støtte fort på noen problemer.

1. Jeg prøver å lenke sammen Nils Tuftin og Nils Gudbrandsen, som begge står som søsken til min tipp-oldefar og er samme person, med Nils Gulbrands. Tuflin Hvalsei i emigransjonsprotokollene. Jeg legger de to første i personkurven og velger så "Søk etter lignende personer" og får opp sistnevnte, men når jeg legger denne i personkurven og åpner den, har den kun sistnevnte i seg. Det fungerte ved å søke fra hovedsiden, men ikke ved å velge "søk etter lignende personer". Jeg har foreløpig ikke testet dette på flere, men jeg har noen andre søsken i samme situasjon og vil melde tilbake om feilen er generell.

2. For den sistnevnte registreringen som har utvandringsår 1904 og alder 21 i registeret, vises antatt fødselsår som 1874, som er ti år bom. Jeg trodde dette var en automatisert gjetting, men kanskje ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. Det gjentar seg med søstrene. Jeg legger de to ulike variantene som er laget med automatisk lenking i personkurven, jeg søker på lignende personer og legger til disse og personkurven har nå bare denne registreringen.

2. Legger ved skjermbilde fra histreg og fra digitalarkivet som viser feil estimering av fødselsår.

 

 

Capture.PNG

Capture2.PNG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Her er en feilkobling! 

Kramkar, enkemann Johan Augdal er ikke samme mann som gaardbruker Johan Arnt Augdal! 

 

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037474001150

 

Trykker man på HBR på siden til Kramkar Johan Augdal kommer dette frem:

 

 

logo.png
 

Johan Arnt Augdal Augdal

  • Mann
  • Født: 1853, Skogn
  •  
Søk etter lignende personer

Partner og barn

Partner: Ragnhild Augdal
Barn: Johannes Augdal
Barn: Aasmund Augdal
Barn: Johan Augdal
Barn: Ivar Augdal

Livsløpstabell - Oversikt over kilder med personen

Nr Dato Kilde PFID Rolle Navn Fødselsdato Fødested Bosted Fam. stil. Sivst. Yrke Far/brudgom Mor/brud Partner Barn/andre Usikker
1 03.12.1900 FOLK, Åsen, 1900-1900 pf01037474001150   Johan Augdal 1853 Skogn Aasen: Stokkan mellem fl e Kramkar          
2 03.12.1900 FOLK, Skogn, 1900-1900 pf01037477003087   Johan Arnt Augdal 1854 Skogn herred* Skogn: Augdal hf g Gaardbruger, selveiendom          
3 01.12.1910 FOLK, Skogn, 1910-1910 pf01036863003681   Johan Arnt Augdal 22.12.1854 Skogn Skogn: Afdalen (gaard) hf g Gaardbruker          

https://www.histreg.no/index.php/person/daid/pf01037474001150

 

 

Se også dette temaet på Slektshjørnet på Facebook. 

https://m.facebook.com/groups/186741634679?view=permalink&id=10157865835394680

 

----

 

En feilkobling er det også i dette temaet. 

 

 

Fint om noen kan rette feilkoblingene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars Holden !

 

Desse to kan du med god samvit slå saman: 

https://www.digitalarkivet.no/pf01036716001238

og https://www.digitalarkivet.no/pf01053013000469

 

Kvifor er det ikkje same etternavn, spyr du, Lars ?

Svar: DA har ikkje lese rett navn på FT 1910. Eg har gjett merknader og DA har sett på det, og avvist meg.

Min påstand at den som har lese, ikkje har kunnskap om SKJØNNSKRIFT. 

 

Dette er og same mann: https://www.digitalarkivet.no/pb00000000064495

Branntaksten.

———————

Men her har HIBR «rørt i hop noko»:https://histreg.no/index.php/person/daid/pf01037343001003

Her er 4 stk samla.  3 av desse tilhøyrer ein person v/ navn Anders T. Sværen f. 1882 i Balestrand, lærar og seinare busett seg i Fusa.

Det første av desse 4: https://www.digitalarkivet.no/pf01037343001003 er hos personen over:

Anders Jørgensen Sværen 1879-1953, bestefar min.

 

No håpar eg berre at lekkjene mine er som dei skal væra !

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

35 minutter siden, Jon Sværen skrev:

Lars Holden !

 

Desse to kan du med god samvit slå saman: 

https://www.digitalarkivet.no/pf01036716001238

og https://www.digitalarkivet.no/pf01053013000469

 

Kvifor er det ikkje same etternavn, spyr du, Lars ?

Svar: DA har ikkje lese rett navn på FT 1910. Eg har gjett merknader og DA har sett på det, og avvist meg.

Min påstand at den som har lese, ikkje har kunnskap om SKJØNNSKRIFT. 

 

Dette er og same mann: https://www.digitalarkivet.no/pb00000000064495

Branntaksten.

———————

Men her har HIBR «rørt i hop noko»:https://histreg.no/index.php/person/daid/pf01037343001003

Her er 4 stk samla.  3 av desse tilhøyrer ein person v/ navn Anders T. Sværen f. 1882 i Balestrand, lærar og seinare busett seg i Fusa.

Det første av desse 4: https://www.digitalarkivet.no/pf01037343001003 er hos personen over:

Anders Jørgensen Sværen 1879-1953, bestefar min.

 

No håpar eg berre at lekkjene mine er som dei skal væra !

 

 

@Lars Holden har ikke vært pålogget siden 21 mars. 

Vi får håpe han dukker opp. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Anne-Lise Hansen skrev:

Siden varslingsinnstillingene ble nullet ut for alle brukerne for en tid tilbake, bør en stille inn på nytt, så en får beskjed om nye innlegg:

 

 

Kan noen kanskje sende trådstarter en PM om dette?

 

Jeg har tagget ham inn i tråden.

 

Har også sendt ham melding om varslingsinnstillingene. 

 

Håper han dukker opp. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Beklager at jeg ikke har svart tidligere. Jeg var ikke klar over at jeg ikke mottok varslingene. Noen generelle kommentarer:

Når fødselsår står i parantes som (1875) er det et estimat der vi antar en bestemt alder ut fra hendelsen. For hendelser som emigrasjon er det selvsagt vanskelig å gjette alder. I noen tilfeller kan alder stå i andre poster enn vi klarer å gjenkjenne automatisk. Vi ser på fødselsåret. Noen ganger kan dette også stå i format vi ikke gjenkjenner som 1875-03.12.

Når vi gjennomfører automatiske lenkinger og koblinger med kanskje flere millioner lenker blir det noen feil. Beklager dette.Vi forsøker å redusere dette så godt vi kan.

Jeg har ikke klart å gjenskape feilen med å legge i personkurv. Generelt kan si at når man arbeider i histreg vil man ha mange faner oppe samtidig. Noen ganger vil ikke browseren oppfatte at dette er samme prosess. Da kan man oppleve at man ikke er innlogget i en av fanene og pålogget i andre, eller at personkurvene ikke er sammenfallende. Dette er feil i browser. Da må man jobbe videre fra de fanene som "snakker sammen" og slette de andre.

Jeg skal rette opp de personene som er nevnt her når jeg får tid. Generelt vil jeg oppfordre til å registrere seg som bruker og gjøre dette selv.

 

Da kan jeg også fortelle at vi nå har et problem med at histreg går veldig sakte. Det oppstod antagelig på mandag. Vi jobber med å finne feilen. Det er ikke så lett fordi vi har ikke gjort endringer i koden på noen uker. Så hva som har forårsaket dette vet vi ennå ikke. Det gjør at det tar lang tid å få opp sider og søk og prosesser som normalt tar noe tid, blir ikke ferdig før browserens tidsgrense.  Beklager dette.

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan nå komme med litt utfyllende informasjon:

Først, de problemene vi hadde med at histreg gikk sakte, ble løst i løpet av dagen. Nå er det bare å logge seg på og fortsette dugnad med å få en oversikt over hele befolkningen.

 

De største endringene i høst er at vi har lest inn familierelasjonene for folketellingene 1801, 1865, 1891, 1900 og 1910.  Tilsammen ga det ca 8,3 mill. koblinger.  De aller fleste er korrekte, men det er sikkert også noen feil ved kompliserte familieforhold og uvanlig beskrivelse.  Vi har f.eks. brukt ca 50 ulike betegnelser på far i familien. Det er også vanskelig å tolke om "moder" er husmor eller mor til husfar eller husmor i familien.  Det er mulig å rette disse manuelt ved å bruke siden for feilhåndtering. Vi hadde tidligere andre beregninger av familierelasjoner for 1801 og 1910 som ikke kunne endres. Nå er disse fjernet.  I forbindelse med denne innlesningen har vi også gjort det mulig å registrere søsken uten å ha foreldrene. Det kan også gjøres manuelt ved å legge i familiekurv og registrere begge/alle som barn. Men imidlertid er det fortsatt en feil i visning av familier som er registrert som søsken uten foreldre. Det rettes opp når vi får tid. Registreringen i databasen er riktig.

 

Vi har også laget ca 100 000 lenker mellom personer med sjeldne navn i to etterfølgende folketellinger. Her er det søkt i hele landet. Ofte er det som barn i en familie og foreldre i den neste.

 

Vi skal lage familierelasjoner for de andre folketellingene også. Det tar imidlertid noe tid. I disse er det stort sett ikke registrert familiestilling som eget felt slik at det er mye vanskeligere å finne familieforholdende maskinelt. Vi skal også jobbe mer med automatiske lenking mellom folketellingene og kirkebøkene, men også dette tar noe tid.

 

Dette vil gjøre histreg mye mer komplett. Beklager at det også vil gi noen feil lenker. Det kan sikkert være irriterende om noen har laget ferdig familien sin og så innfører vi en feil lenke. Vi håper på forståelse når vår ambisjon er mer enn 99% av de lenkene vi lager skal være korrekt.  Slike prosentberegninger er svært vanskelige. Vi har ikke fasit og vi har ikke mulighet til å gå igjennom alle. Arkivverket arbeider med å få mange flere transkriberte kilder i Digitalarkivet. Det er også svært viktig for å få oversikt over hele befolkningen.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ei stund sidan eg har arbeidd med Histreg, og slit litt med å kome inn i det igjen. M.a har dei siste lenkingane gjort at ei grandtante er blitt registrert som dotter til sin eigen bror (pga ein feil bokstav i 1910) - samtidig som ho står som barn i den familien ho skal vere i. Korleis fjerne henne frå broren son barneflokk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slike feil kan oppstå med automatisk lenking. Hvordan dette rettes opp er beskrevet i bruksanvisningen. Man kopier PFIDen fra URLen, typisk pf01052055029143 inn i feltet for PFID på fanen Feilhåndtering, så krysser man av i feltet for familiekoblinger og trykker på knappen Delenk. Da fjernes alle familierelasjonene fra denne personen bortsett fra de som følger av kirkebøkene ( far og mor i dåp etc).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Lars Holden skrev:

Slike feil kan oppstå med automatisk lenking. Hvordan dette rettes opp er beskrevet i bruksanvisningen. Man kopier PFIDen fra URLen, typisk pf01052055029143 inn i feltet for PFID på fanen Feilhåndtering, så krysser man av i feltet for familiekoblinger og trykker på knappen Delenk. Da fjernes alle familierelasjonene fra denne personen bortsett fra de som følger av kirkebøkene ( far og mor i dåp etc).

Eg gjorde akkurat dette i går utan at det hjelpte, men prøvde på nytt i dag, og då forsvant ho frå begge familiane. Nokre ekstra arbeidsoperasjonar fekk hhenne tilbake som dotter i rett familie, men det er no vel ein svakhet at det ikkje er muleg å slette berre den eine familierelasjonen.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, du har rett i at det er en svakhet at det ikke er mulig å fjerne bare en familierelasjon, men at man må fjerne alle på en gang. Som du skriver, medfører det noe merarbeid. Jeg har opplevd det flere ganger selv. Dette står høyt på prioriteringslisten for nye utvidelser, men jeg tør ikke love noe tidspunkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.