Gå til innhold
Arkivverket
Bård Olsen

Skadeoversikt Østfold krigen 1814

Recommended Posts

Bård Olsen

Hei

 

I boka "Varteig : en liten bygds historie fra gammel tid til våre dager", 1956, s.87 er det oppgitt en "Liste over hvad Almuen i Thunøe Sogn og Warthey Annex haver lidt paa Heste, Vogne, Kiærer, som ere borttagne og ikke ere kommen tilbake samt videre som i seneste Krig er geraadet av de Svendske Armeer i forrige Aar 1814."
http://www.nb.no/nbsok/nb/87551c4156753d650940898f3c274c62?index=1#92

Finnes det en tilsvarende liste for Skjeberg? Som i bygdebøker flest (desverre) er det ikke henvist til noen kilde for disse opplysningene. Jeg er på utkikk etter tilsvarende liste fra Skjeberg. Forvalteren på glassverket der hevder seg skadeligt for over 3000Spd som han per 1818 fremdeles ikker blitt godtgjort. Riksarkviet har ikke funnet noen erstatningssak mot sentrale myndigheter, men jeg har en formening om at disse skadelistene uansett må være oppført noe sted? Amt, Fogd e.l.?

mvh

Bård Olsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

Slike lister kjenner vi til i forbindelse med flere kriger. Noen ganger er det på tinget skadene bedømmes. Det ble også sendt inn lister eller åstedsforrretninger til amt, stift og sentralorganer. Arkivet etter Smålenenes amt er dessverre dårlig bevart. Dette blir å lete litt i flere arkiver, både hos oss og i Riksarkivet.  

 

Vennlig hilsen Odd Halvorsen - Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.