Gå til innhold
Arkivverket

Skip med passasjerer fra Christiania til Gøteborg 1837


Arnt-Erik Selliaas
 Del

Recommended Posts

Finnes det et arkiv som inneholder lister over passasjerer på skip/skuter som reiste fra Christiania til Gøteborg i 1837? Kan det tenkes at Landsarkivet i Gøteborg har tilsvarende oversikter over passasjerer som kom fra Christiania til Gøteborg?

 

Arnt-Erik Selliaas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke om det finnes noen oversikt over skip, men ved søk på emiweb.eu over immigranter til Gøteborgs län fra Norge i 1837 får jeg denne listen:

1837 gb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ute etter personer som reiste til Amerika via Gøteborg. Da var det to muligheter: de reiste til Gøteborg med en båt og fortsatte til Amerika med den samme, eller de byttet båt i Gøteborg.

 

Arnt-Erik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hans Barlien, født i Overhalla, Nordre Trondhjems Amt, 1772. Ifølge opplysninger reiste han fra Christiania via Gøteborg til Nord-Amerika våren/sommeren 1837.

 

a-e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finner ikke avreisen, men en referanse til en bok.

Fra ancestry.com:

 

Hans Barlien døde 31. oktober 1842 i Sugar Creek, Lee, Iowa ifølge flere slektstrær på ancestry. Ingen kilder oppgitt.

 

 

BARLIEN.jpg

Endret av Sven Hjortland
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har ikke mye å legge til her. Statsarkivet i Oslo har ikke slike lister. Men dette var en periode da spøkelser var populære i myndighetskretser. Man fryktet for internasjonalt organiserte politiske aktivister –og syntes man så dem overalt. Så vi har nokså omfattende registrering av reiser i arkivene etter politiet, både i Kristiania og i østfoldbyer. Men passprotokollene er tidkrevende å lete i. Prestenes registreringer av utflyttede i sine kirkebøker må regnes som langt mer tilfeldige. 

 

Vennlig hilsen Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner James Glackings bok med opplysningen om Hans Barlien. Jeg "tror" Barlien var innom La Salle County. Men det kan ikke stemme at han var der i 1836. Han kom ikke til Amerika før i 1837.

Til Odd H.: I noen Christiania-aviser var det med jevne opplysninger om skipsavganger fra byen og deres destinasjon. Hvor fikk avisene disse opplysningene fra?

 

Arnt-Erik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utklarering av skip ble registrert i havnevesen og i tolletaten. Det er varierende hva som er bevart av lister. Avisene kunne delvis få opplysninger om enkelte avganger fra ulike kilder. Det gjaldt særlig avganger med passasjerer. Noen ganger kunne avisene publisere fortegnelser over reisende, men da gjaldt det stort sett passasjerer som kom til byen. Politiet innhentet også opplysninger om skipspassasjerer, men problemet er at så lite er bevart i arkivene. Journalsakene kan inneholde litt av hvert . Fra tolletaten er arkivene etter tollsted og de tollregnskaper som ble innsendt til revisjonsdepartementet aktuelle.  Dessverre er det mangler i arkivene, langt fra alt som ble registrert i sin tid er tatt vare på. 

 

Vennlig hilsen Odd Halvorsen - Statsarkivet i Oslo
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.