Gå til innhold
Arkivverket

Samejenta som omkom i 1917


Terje Ånonli
 Del

Recommended Posts

3. juni 1917 omkom en 17 år gammel jente når hun skulle krysse en elv i Velfjorden. I en bok står det: "Begravelsen foregikk fra Børjeøra, dette er innerst i fjorden Storbørja" Dette er en fjordarm litt nordvest for Brønnøysund.

 

Kristine Gabrielsen (1897 - 3.6 -1917som jenta het var datter av Gabriel Mortensen som var gift med Maria Margrethe Sjulsdatter. De bodde i Bleikingan i nåværende Hemnes kommune men var vel da Sør Rana kommune.  Gabriel og Maria Margrethe fikk to barn, Aksel (1893-1942) og Kristine (1897-1917).

 

Jeg leter etter gravplassen og info i kirkebøker om gravplassen, hun ble funnet og det skriftlige materialet sier følgende i en bok av Arvid Sveli: "Begravelsen foregikk fra Børjeøra, og bare noen få fulgte den fremmede jenta til graven"

 

I annet skriftlig materiale står det følgende: Hun ble begravet fra Børjeøyra, ukjent kom samepiken til en en fremmed bygd, ukjent kviler hun på et ukjent sted i en slettet kirkegård.

 

Jeg skulle gjerne vist om det fins noe skriftlig i kirkebøker om dødsfallet. Vi snakker jo om Velfjord området i Nordland

 

Se bilde av kart. Nedre Grunnvatnet der ulykken skjedde og Børiøyra der begravelsen visstnok var.

Nedre Grunnvatnet og Børiøyra kart.PNG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1000 takk, ser det er 1918 men at det foran i rubrikk 2 står 3/6 -1917. Kjempeflott det var veldig hyggelig med hjelp. Det sies at gravplassen er borte, men er kanskje kirken som kan bistå med dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stedet det hevdes hun ble gravlagt som du ser på kartet lengre opp innerst i fjorden er fraflyttet. Det går ingen vei dit eller har gått vei dit. Langt fra folk men bodde jo folk der før. Tror ikke det er flytte gravstøtter derfra. Men jeg ser at det ikke står hvor hun ble gravlagt i den "kirkeboka" eller har jeg oversett noe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var - og er - ikkje lov å gravlegge folk andre stadar enn kyrkjegardar/gravplassar. Sidan ho er ført i kyrkjeboka for Velfjord sokn, er ho gravlagd på kyrkjegarden der.

Graver kan slettast etter 20 år (festet kan fornyast); dette er 5 x 20 år sidan. Det er neppe så mange synleg graver att frå den tida i det heile.

 

Når du les at ho vart gravlagd frå Børjeøyra, vil det seie at gravfølgjet tok ut derifrå. Men det gjekk til kyrkjegarden.

Endret av Ivar S. Ertesvåg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har nå fått en tilbakemelding fra daglig leder i menigheten i Brønnøy kommune at det trolig er Nøstvig kirkegård (Naustvik / Nøstvikosen) at jenta ligger gravlagt.

 

Sitat:

Hei.

Etter dine opplysninger ser det ut som det må være Nøstvikosen kirkegård, som lå ved sjøen på vei inn til kirka. Noen få steiner er fortsatt plassert i utkanten av  plassen. Denne er lagt ned og vi har ingen papirer på den. Mulig  sendt inn til statsarkivet. Gravferder i den tiden ble vanligvis ikke foretatt fra kirken, så at den foregikk fra Børjeøyra høres helt naturlig ut. Båren med avdøde sto vanligvis i et naust frem til begravelsesdagen.

 

Så da er jeg kommet et langt stykke på veien..... men som dere ser hadde de ikke noen papirer på denne kirkegården men at disse kan være sendt Statsarkivet. Forskjellige måter denne plassen er skrevet på.

 

* Naustvik kirke

* Nøstvikosen (er ok den nyeste skrivemåten)

* Nøstvig kirke

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du bør forsøke å kontakte kirkevergen i kommunen.

Graveren førte sin egen protokoll over de begravde og ofte med rekke, nr. etc som viser nøyaktig hvor alle ble begravet og kanskje har han også skrevet notaer..

Ikke sikkert protokollen er bevart, men verdt å undersøke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.