Gå til innhold
Arkivverket
Hans Martin Fagerli

Amerika: Henry og Inga Sjølset Kolloen. Nordmenn på vei til Klondike

Recommended Posts

Hans Martin Fagerli

Fikk lyst til å gjøre dette forumet oppmerksom på at NRK p.t. sender (på torsdager) en britisk dokumentar om gullgravere på vei til Klondike (ca 1898). Sist torsdag (2.3.2017) leste en av de 3 serieskaperne fra en dagbok, og jeg rakk da å se at den til min overraskelse var skrevet av Inga Sjølset Kolloen, som sammen med flere nordmenn dro den lange veien til gullfeltene ved Klondike. Ved et enkelt søk på Google fant jeg deretter at denne dagboken er oppbevart på biblioteket ved University of Washington:

 

lenke dit: https://dp.la/item/1dc5af09d23c3e9b6dbc8b119cde0574    (du må lete litt rundt for å finne selve dagboken)

 

Her kan man lese hele dagboken som dekker ca 3 måneder, og man finner også en del fotografier tatt på turen nordover. Det interessante for meg var at hun reiste i lag med flere nordmenn. Hun traff også tydelig sin senere mann Henry Kolloen på denne reisen. Dagboken er ganske personlig, og hun utelater flere steder fulle navn, men etter hvert forstår man fort hvem hun omtaler. Henry og Inga er på norgesvisitt i 1906, og returnerer deretter til Amerika. Det var tydeligvis mange kvinner "on the trail". Kanskje noen i forumet vet hva deres videre skjebne ble?

 

Jeg legger inn dette fordi det kan være et sted å lete etter norske spor i Amerika, som flere enn meg er på jakt etter.

 

Inga Sjølset må ha kommet fra Øksendalen på Nordmøre. En relativt innestengt fjordbygd hvor det var mange som dro til Amerika. 

Endret av Hans Martin Fagerli

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.