Gå til innhold
Arkivverket
Bjørn Piro

Gårdbruker Hans Olsen Haga (f.1705, d.1765) , gårdbruker på Haga i Kråkstad, Akershus var gift med Berte Olsdatter (f.1727, d.1807). Var hun datter av gårdbruker Ole Jonsen Brekke i Hobøl, Østfold?

Recommended Posts

Bjørn Piro

 

Hans Olsen Haga, (ca.1705+1765) var gårdbruker på Haga i Kråkstad, Akershus.
Gift annen gang i Kråkstad 1754  med enken Berte Olsdatter, født ca.1727, død Kråkstad, Akershus 1807.
Så er det at jeg har notert at Berte muligens var datter av Ole Jonsen Brecke (og det er visstnok Brekke gården i Hobøl, Østfold som her er aktuell som Bertes hjemsted). Dessverre er det ikke utgitt gårdshistorie for Hobøl.


Er jeg inne på noe her - eller er dette bomskudd? Ønsker opplysninger om slekten til  Berte bakover i tid.

 


 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

????? - er dette et annet og yngre ektepar med samme navn?

Akershus fylke, Follo, Skiftekort (1670-1844), Skifteprotokollside, Side 2011
Permanent bilde-ID: sk11216061514051
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/sk11216061514051
Permanent bildelenke: URN:NBN:no-a1450-sk11216061514051.jpg 
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood
Bjørn Piro

Takk for innlegget ditt Grethe. Du er absolutt ikke på villspor, for dette er nøyaktig det ekteparet jeg starter innlegget mitt med. Berthe Olsdatter holdt skifte i levende live i 1788, og mannen var død mange år tidligere (i 1765). Berte døde først i 1807. Blant deres barn er det spesielt datteren Kirstine jeg har kunnskap om (hun døde 23 år gammel i 1778). Hun rakk likevel et 5-årig ekteskap med Jens Andersen Kraft, som var gårdbruker på Sigtun i Kråkstad, Akershus.

Men fortsatt undres jeg på hvem som var Berthes foreldre (som jeg har notert muligens var fra gården Brekke i Hobøl). Historielaget i Hobøl - om det er liv i det - er kanskje veien å gå?

 

Vennlig hilsen

Bjørn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristin S. Aasen

Nettsiden www.hognes.net/hobel/brekka.pdf (Hobøl=Hobel) har noe info om Berte Olsdatters familie. 

Lurer selv på hvor infoen er funnet?. Kanskje det er skiftekort for Hobøl. Hans Olsen Haga og Berte Olsdatter er to av anene mine.

Endret av Kristin S. Aasen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Berthe Olsdatter Breche konfirmert i Hobøl i 1742, 16 år gammel: 

Østfold fylke, Hobøl, Tomter i Hobøl, Ministerialbok nr. I 1 (1733-1814), Konfirmerte 1741-1744, Side 123
Permanent bilde-ID: kb20050630030328
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20050630030328
Permanent bildelenke: URN:NBN:no-a1450-kb20050630030328.jpg 
 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Bjørn Piro

Takk fro innleggene fra begge de to sistnevnte. Den Berthe Olsdatter som ble konfirmert i Hobøl i 1742 var tydeligvis datter på Brekke gård i Hobøl. Alderen 16 år passer jo godt med mine opplysninger om at hun må være født ca. 1727. Da hun dør i 1807, var alderen oppgitt til 80 år (ergo født ca. 1727) og ved FT. 1801 står at damen er 74 år (ergo født ca. 1727). Men spørsmålet er jo fortsatt om den Berte Olsdatter som gifter sge i Kråskatd i 1754 med Hans Olsen Haga virkelig er fra gården Brekke i Hobøl. Jeg aner nemlig ikke hvor jeg har funnet kilden om opphav fra Hobøl.

Jeg lette i kirkeboka for Høbøl og der finner jeg Ole Jensen Breche, gravlagt 5.9.1743, 56 år. Så detter er vel faren? Like foran i listen over døde fra 1743 finner jeg begravet Ole Brechens datter Sisselle Olsdatter, 2 år og 3 måneder. Jeg får lette mer kan hende finner jeg da moren?

 

Til Kristin har jeg et spørsmål. den nettesiden du oppgir klarer ikke jeg å åpne. E

har det noe med at det er PDF fil og at jeg derfor må foreta meg noe ekstra. Siden du stammer fra sammme ektepar og har funnet flere opplysninger relatert til Hobøl, vil jeg sette veldig pris på om jeg kan få del i dette.

 

Hilsen

Bjørn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Bjørn Piro

Så ser jeg til min forskrekkelse at innlegget mitt er sendt avgårde før jeg fikk lest korrektur og rettet opp skrivefeil!! Det ser derfor ille ut, men leseren får ha meg unnskyldt!

Skulle også ha tilføyd følgende:  Berthe står oppført som enke da hun giftet seg i Kråkstad i 1754 med enkemannen Hans Olsen Haga. Siden hun giftet seg i Kråkstad og ikke Hobøl, har hun sikkert også i sitt første ekteskap vært gift med en fra Kråkstad? Men hvem dette var, skulle jeg også gjerne hatt kunnskap om.

 

Hilsen

Bjørn (på nytt!)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristin S. Aasen

Jeg må bytte fra IPad til laptop for å se om jeg får lagt inn lenke til det jeg nevner. Der står det bl.a. den første ektemannen til Berte Olsdatter.

 

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristin S. Aasen

http://www.hognes.net/hobel/brekka.pdf

 

Jeg har ikke noe mer enn dette. Før jeg slettet min MyHeritage konto la jeg merke til det med Brekke navnet uten å gjøre mer med det. Men kopierte innholdet over til eget slektsprogram og til ekstern harddisk. Etter ditt spørsmål i forrige uke så begynte jeg å google endel og fant frem til den pdf lenken. Hvis du vil se på andre gårder, så tror jeg at du må bytte brekka med det aktuelle gårdsnavnet.  Det er viktig å huske på at gårdsnavnene ble skrevet forskjellig. Vi må bare prøve seg frem.


Flere navn kjenner jeg igjen utfra det som står i pdf lenken og det du nevner i innlegg nr 6. Tror Jens Andersen Kraft var bror til min ane Fredrik/Friedrich Andersen Kraft gift med Margrethe Sophia (Grethe Sophia) Schmaug. Etter en tids forskning skal det antagelig stå skrevet Mow og ikke Schmaug. Det er forskjell på muntlig og skriftlig. Det man skrev var gjerne det de trodde det hørtes ut. Moren til Margrethe Sophia (Sophia Rasmusdatter Landby) var barnebarn av Holger Samuelsen Trane. Margrethe Sophia og Fredrik Andersen Kraft fikk datteren Agar, døpt 21/8-1763. Agar ble gift med Ole Hansen Haga, f. 1755. Ole var eldste barnet til Hans Olsen Haga og Berte Olsdatter.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristin S. Aasen

 

Egil kom meg i forkjøpet når det gjelder pdf lenken mens jeg skrev innlegg nr 11.

Endret av Kristin S. Aasen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.