Gå til innhold
Arkivverket
Hans Martin Fagerli

Odelsrett - registrering av fravikelse

Recommended Posts

Hans Martin Fagerli

I min familie må det rundt 1900 ha skjedd flere fravikelser av odelsrett (bakgrunnen var utvandring), hvor denne etter hvert havnet hos min oldemor (som eldste datter). Hun og mannen overtok gården. Jeg vil også anta - slik praksis gjerne var den gangen - at gården ble skjøtet over på mannen.

 

Mitt spørsmål er hvorvidt fravikelser av odelsrett blir registrert - tidspunkt og hvem som fraviker til fordel for hvem.

 

I mitt tilfelle bunner interessen i å avklare et hendelsesforløp som har en viss betydning for familiehistorien. Jeg har studert odelsloven - kanskje noe hurtig og overfladisk - men finner ikke svar her.

 

PS. Odelsloven er veldig spesiell (det er visst bare Norge som har en slik). En fravikelse er heller ikke endelig, men kan "tilbakekalles" ved eventuelt salg ut av familien! For ordens skyld kan jeg legge til at "min" gård fortsatt er i slekta - noe den har vært siden 1400-tallet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)
39 minutter siden, Hans Martin Fagerli skrev:

Mitt spørsmål er hvorvidt fravikelser av odelsrett blir registrert - tidspunkt og hvem som fraviker til fordel for hvem.

 

Dersom det ble inngått kontrakt/avtale om fravikelse av odelsrett, ville partene - i alle fall den som fikk fordelen - kunne ha interesse av at avtalen ble tinglyst. Men jeg vil tro at mange private avtaler av slik art aldri ble tinglyst; partene har vært vel forlikte (der og da) og har ikke sett behovet for tinglysing.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.