Gå til innhold
Arkivverket

Odelsrett - registrering av fravikelse


Hans Martin Fagerli
 Del

Recommended Posts

I min familie må det rundt 1900 ha skjedd flere fravikelser av odelsrett (bakgrunnen var utvandring), hvor denne etter hvert havnet hos min oldemor (som eldste datter). Hun og mannen overtok gården. Jeg vil også anta - slik praksis gjerne var den gangen - at gården ble skjøtet over på mannen.

 

Mitt spørsmål er hvorvidt fravikelser av odelsrett blir registrert - tidspunkt og hvem som fraviker til fordel for hvem.

 

I mitt tilfelle bunner interessen i å avklare et hendelsesforløp som har en viss betydning for familiehistorien. Jeg har studert odelsloven - kanskje noe hurtig og overfladisk - men finner ikke svar her.

 

PS. Odelsloven er veldig spesiell (det er visst bare Norge som har en slik). En fravikelse er heller ikke endelig, men kan "tilbakekalles" ved eventuelt salg ut av familien! For ordens skyld kan jeg legge til at "min" gård fortsatt er i slekta - noe den har vært siden 1400-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

39 minutter siden, Hans Martin Fagerli skrev:

Mitt spørsmål er hvorvidt fravikelser av odelsrett blir registrert - tidspunkt og hvem som fraviker til fordel for hvem.

 

Dersom det ble inngått kontrakt/avtale om fravikelse av odelsrett, ville partene - i alle fall den som fikk fordelen - kunne ha interesse av at avtalen ble tinglyst. Men jeg vil tro at mange private avtaler av slik art aldri ble tinglyst; partene har vært vel forlikte (der og da) og har ikke sett behovet for tinglysing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.