Gå til innhold
Arkivverket
Bjørn A Løkken

Etterlysning : informasjon om folk og slekt på gardene Gillou ( Gihle ) og Båkinn på Toten i Vest Oppland sist på 1600 og begynnelsen på 1700 tallet

Recommended Posts

Bjørn A Løkken

Hei ... er det noen som sitter inne med eller vet om noen skriftelig informasjon som sier noe om disse folkene på gardene Gillou ( Gihle ) og Båkinn på Toten i Vest Oppland  

 

Jens Willumsen Leyell , var født ca. 28 desember 1629 , og begravet den 4 januar 1704 på Toten . Jens Willumsen ble gift med gift med  Dorthe Christoffersdatter Vench , født i 1631 , og begravet den 6 juli 1705 på Toten , 74 år gammel . Man vet ikke hvem hun var , og heller ingenting om hennes opphav  . Etter skifte i 1704 å dømme etter Jens Willumsen så hadde de muligens en periode i livet , bopel på garden Båkinn i Hoff på Østre Toten i Vest Oppland .

 

Jens Willumsen Leyell var yrkesmilitær . Han var sersjant ved Oplandske nasjonale infanteriregiment i 1663 , og fenrik ved samme regiment sted Solør og Østerdalske kompani i 1664 . Premierløytnant ved regimentets Totenske kompani i 1670 . Kapteinløytnant ved Stangeske livkompani i 1675 . Jens Willumsen Leyell var med under Marstrands erobring i juli 1677 .

 

Anno 1704  Dend 8 Martij Er schifte holden paa dend gaard Bochin udj Toettens prestegield , efter

Sal. afgangene Capitein Jens Villumbsen Jmellum hans efterlatte hustru Daarte Christophers-

datter, og deres udj Egteschab aflede børn 3 søner Sergiant Villumb Lei , Quarter Mester hans Lej, og Jacob Lej , Nerverende og Tuende døttre Maren Jensdatter Død og efterlat sig en Datter ved nafn Kirsten Suends datter paa hendis vegne fader Suend Felbereder Nerverende, dend anden Datter Gunnild Jensdatter udj Egteschab med olle gilau fraverende , ( Olle Gillou er for øvrig oppsatt under legd nr. 22 ved Militærrulle år 1697 – Toten , Biri og Vardal  )

Mens broderen Villumb Lei sagde at være begiered paa hendes vegne at Suare Saaogsom Laugverge for sin moeder.... o.s.v.

 

( Den eminente transkribsjon er i all særdeleshet og jeg hadde nær sagt i all selvfølgelighet utført av Tore S Falch ) 

 

Her i innledningen i skiftet så dukker da alle Jens Willumsen Leyell og Dorthe Chrisoffersdatter Vench sine barn opp , det var da  Willum Jensen , Hans Jensen , Jacob Jensen , Maren Jensdatter og Gunhild Jensdatter 

 

Sekundære kilder sier følgende om Gunhild Jensdatter Leyell : 

 

Den andre datteren ; Gunnhild Jensdatter var gift på garden Gihle med Olle Gillou ( Ole ) . Kildene sier at han i 1703 var en av brukerene på Gihle på denne tiden , Ole ( Olle Gillou ) Tjøstelsen født ca. 1664 , og  gift med enken Gunhild Jensdatter på Gihle . Av dette kan det se ut som at Gunhild allerede var gift til Gihle , og således var enke  på Gihle , da hun ble gift med Ole . Han brukte Gihle ca. 1700 – 1709 .

 

Det er vanskelig å se hvor disse barna er født , men det er vel en liten mulighet for at de kan være født i Vest Oppland , dette er synsing da kun med utgangspunkt i skifte etter Jens Willumsen Leyell , som ble avholdt på Båkinn gard i Hoff på Østre Toten i Vest Oppland .

 

Er det noen som sitter inne med noe informasjon av noe slag som forteller meg noe om garden Båkinn på Toten i Vest Oppland og denne Jens Willumsen Leyell , og hustru Dorthe Christoffersdatter Vench ? 

 

Er det også noen som vet noe om garden Gillou ( Gihle ) på Toten i Vest Oppland , og denne Gunhild Jensdatter Leyell ( Leil ) og hennes ukjente mann i hennes antatte første ekteskap ? 

 

Eventuelle barn etter Gunhild Jensdatter i begge hennes ekteskap er også av interesse .

 

På forhånd tusen takk for spennende svar og innspill . 

Endret av Bjørn A Løkken

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.