Gå til innhold
Arkivverket

Manglende skjøte i panteprotokoll


Geir Maribu
 Del

Recommended Posts

Spørsmålet mitt dreier seg om Lorenius Vanvig eide eller ikke eide Tyholt gård i år 1900.

 

Lorenius Vanvig har en obligasjon i innslag 14 (se https://media.digitalarkivet.no/view/28013/257) datert 24/4 1900. Det er på det tidspunktet han overtar Tyholt gård. Her er det snakk om en obligasjon på 5000 kroner. Et par år før i 1898 (innslag 11) et det et skjøte på kr 32000 for Tyholt gård. I 1901 ser jeg et skjøte på over 50000 kroner (innslag 16). 

Jeg finner intet skjøte for Lorenius som i følge andre kilder eide gården fra april 1900. Gården brant forøvrig i oktober 1900 og i avisen er Lorenius nevnt som gårdens eier.

 

Jeg sliter litt med å dokumentere at Lorenius eide Tyholt gård i år 1900. Jeg finner ikke noe skjøte, og den obligasjonen på kr 5000 er jo småpenger i forhold til de skjøtene som er nevnt i 1898 og i 1901. Selvsagt kan Lorenius ha hatt mye kontanter. Men ut fra det jeg vet kan det være snakk om max 5-6000 kroner.

 

Jeg finner ingen sammenheng her. Finnes det andre måter å registrere kjøp på enn ved skjøte og tinglysing? Jeg trenger altså hjelp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved å slå opp skjøtet i punkt 16 i panteboka, får du sammenhengen forklart: Eiendommen er omsatt en rekke ganger ved kjøpekontrakt, men uten tinglyst skjøte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Kristian. Denne var gull verd for meg. Her finner jeg til og med "min person" med kjøpesum og det hele. Jeg prøver nemlig å følge pengestrømmen. Jeg har jo vært inne i pantebøkene jeg også uten å finne denne. Et trenet øye gjør susen skjønner jeg.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.