Gå til innhold
Arkivverket
Morten Henriksen

Marcus Jensen Jute

Recommended Posts

Morten Henriksen

Marcus Jensen Erik født 12/10 1736 i Randers og døde 27/12 1802 Dybvåg

han kom fra Jylland derav navnet Marcus Jute. 

 

Vi er en stor etterslekt av ham men jeg finnet ikke slekta fra Danmark. 

Noen som driftige som kan hjelpe. 

Heg har grei kontroll over hans kones slekt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Berntsen

Visst er det frustrerende at ingen finner forfedrene til Marcus Jensen Jute. Det underlige er at ingen heller synes å ha koblet ham til noen forfedre i det store antallet av slektstrær som han inngår i, men i alle disse slutter denne grenen med Marcus. Han finnes ikke identifisert i "Nygaards sedler" i den store Danske demografiske databasen, han er ikke omtalt i DIS omfattende danske slektsforum, og dette til tross for at både fødselsdato og fødselsted går for å være kjent. Mitt råd er at du starter en tråd i https://www.slaegtogdata.dk/, det nåværende mest aktuelle søkestedet i Danmark, for å se om det kan komme noen nye napp. Her er noen notater om hans liv i Norge, men det har hittil ikke hjulpet til å identifisere hans tidligere liv i Danmark, navnet Jute hjelper knapt i og med at det nærmest var en fellesbetegnelse på Jyllandsfolk, men mye kan jo tyde på at faren het Jens Marcussen, i og med at hans førstefødte sønn ble døpt Jens:

 

Marcus er stamfar til Marcussen-familien på Østre Askerøya. Han kom fra Randers, og han ble vanligvis kalt Marcus Jute (som Jyllendinger ble kalt på den tiden). Det har imidlertid visstnok ikke lykkes å finne ham i noen jyske kirkebøker. Han kom til Norge som omgangskolelærer i 1754, først på Borøya og så på Askerøya, men så dro han til sjøs og ble etter hvert skipper, etter å ha avlagt skipper-ed i Kolbjørnsvik den 6/6-1770. Samme året førte han snoven "De Tvende Søstre" på 45 lester. På den tiden var skipperen ofte ansvarlig for salg av deler av lasten i utenlandsk havn, og for å finne passende returlast til Norge. Dermed kunne skipperen ofte gjøre gode penger, selv om driftsresultatet for rederen ikke var det beste. Marcus eide ikke jordegods, men han kjøpte et hus i Bukta på Østre Askerøya på grunn festet av Nils Ingebretsen i 1777. Ny festeavtale på grunnen ble inngått i Juni 1786 med Clemet Johansen (ref. "Sønner av Askerøy" av Jens Marcussen). Huset var bygd ca. 1680 av Hans Henriksen til sønnen Leiulv Hansen, som imidlertid bygde seg nytt hus i Bukta i 1690. Huset som Marcus kjøpte ble jevnet med jorden, men det var trolig plassert i Mads Danielsens have. Marcus og hans andre kone Kirsten Larsdatter fra Borøya fikk ingen barn sammen, men han fikk 2 barn som fikk leve opp i sitt første ekteskap med Ingeborg Andersdatter fra Borøya, Maren og Jens. Marcus og Kirsten ga seg i follaug til Marcus sønn Jens ifølge kontrakt datert den 23/10-1795 (gjengitt i Dypvågbøkene). Kontrakten måtte oppfylles før Jens fikk overdratt foreldrenes hus og eiendeler. Utover dette var Marcus på det nærmeste "ubemidlet". Han forebeholdt seg dog å kunne oppheve follaugskontrakten dersom "de ikke skulde blive fornøiet med vor søns opførsel", mot å betale 50 riksdaler årlig "for den tid vi maate have været under hans forsorg".

 

Lykke til !

 

Mvh

Helge Berntsen
 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.