Gå til innhold
Arkivverket
Arnt Flønes

Hvordan registrere flertallsendelser på etternavn ?

Recommended Posts

Arnt Flønes

Har nylig startet med å registrere fødte og døpte i ei kirkebok med programmet Augustus 2. Har flere ganger kommet over at faddere kan være angitt som f.eks.: Ane og Berit Larsdøttre, eller John og Anders Nilssønner. Dette er kanskje flisespikkeri, men jeg lurer på hva som blir beste måte å registrere dette på? Skal det skrives eksakt som det står, eller bør man endre til Larsdatter/Nilssen på den enkelte - og skal det isåfall merkes med * som konstruert ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Unni Løvlien

Hei! Jeg ville ubetinget ha registert dette slik det framkommer. Regelen er jo at vi ikke skal forandre/forskjønne/fornye noe, kun skrive av slik det står.

 

Mvh

Unni Løvlien, kildereg.koordinator i Hedmark Slekt og Data.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anette S. Clausen

Det er riktig som Unni Løvlien skriver at vi ikke skal forandre på opplysningene, men i dette tilfellet er det så tydelig at det er en flertallsform, så jeg vil heller anbefale at det gjøres om til entallsform med asterisk bak. Altså Ane Larsdatter* og John Nilssøn* (Det er vanskelig med Nilsen-navnet for vi vet ikke om det opprinnelige er Nilssen, Nilssøn eller Nilsson, men ettersom det er brukt flertallsendelse vil jeg anta at det er -søn eller -son og ikke -sen som ikke har en naturlig overgang til -sønner.)

 

Men det er ikke feil å gjøre det slik Unni Løvlien foreslår altså! Det er helt kildetro. Så hvis du vil slippe å måtte gjøre vurderinger underveis, så går det an å skrive det slik det står.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.