Jump to content
Arkivverket

Hvordan registrere flertallsendelser på etternavn ?


Recommended Posts

Arnt Flønes

Har nylig startet med å registrere fødte og døpte i ei kirkebok med programmet Augustus 2. Har flere ganger kommet over at faddere kan være angitt som f.eks.: Ane og Berit Larsdøttre, eller John og Anders Nilssønner. Dette er kanskje flisespikkeri, men jeg lurer på hva som blir beste måte å registrere dette på? Skal det skrives eksakt som det står, eller bør man endre til Larsdatter/Nilssen på den enkelte - og skal det isåfall merkes med * som konstruert ?

Link to post
Share on other sites
Unni Løvlien

Hei! Jeg ville ubetinget ha registert dette slik det framkommer. Regelen er jo at vi ikke skal forandre/forskjønne/fornye noe, kun skrive av slik det står.

 

Mvh

Unni Løvlien, kildereg.koordinator i Hedmark Slekt og Data.

Link to post
Share on other sites
Anette S. Clausen

Det er riktig som Unni Løvlien skriver at vi ikke skal forandre på opplysningene, men i dette tilfellet er det så tydelig at det er en flertallsform, så jeg vil heller anbefale at det gjøres om til entallsform med asterisk bak. Altså Ane Larsdatter* og John Nilssøn* (Det er vanskelig med Nilsen-navnet for vi vet ikke om det opprinnelige er Nilssen, Nilssøn eller Nilsson, men ettersom det er brukt flertallsendelse vil jeg anta at det er -søn eller -son og ikke -sen som ikke har en naturlig overgang til -sønner.)

 

Men det er ikke feil å gjøre det slik Unni Løvlien foreslår altså! Det er helt kildetro. Så hvis du vil slippe å måtte gjøre vurderinger underveis, så går det an å skrive det slik det står.

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.