Gå til innhold
Arkivverket

Ekstraskatten 1762, Orkdal.


Olav Bonesmo
 Del

Recommended Posts

I oppgaven for ekstraskatten 1762 i Orkdal vises det til prestens manntall, men da i summarisk form. Er noen kjent med om grunnlaget for denne summen finnes, og i så fall, i hvilken form?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det hadde kanskje vore enklare om du viste ei lenkje til der denne tilvisinga er.

 

Men ... det var prestane som sette opp hovudmanntalet, i oktober 1762.

Deretter skulle prestane kvar månad sende inn oppgåver (eller "manntal", "av- og tilgangslister") over dei som flytta inn/ut av/innafor prestegjeldet, som døde eller som nådde skattepliktig alder (fyllte 12 år). Dette varte i vel eitt år før skatten vart avskaffa.

Desse listene ligg etter hovudmanntalet i digitalarkivet.

https://media.digitalarkivet.no/db/contents/49641?archives[0]=no-a1450-01000000006476&start_year=1762&end_year=1772&text=Skattevesen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For Orkdals vedkommende ser det ut til at prestens innsendte manntall er identisk med det manntallet som finnes i arkivet.

 

Annen praksis forekommer; i Larvik grevskap har fogden (eller grevskapsforvalteren) laget et felles manntall for hele fogderiet, basert på prestenes innsendte manntall, og så ligger prestenes manntall som vedlegg til fogdens felles manntall. Her er det min erfaring at prestenes manntall er bedre kilder enn fogdens felles manntall; i det sistnevnte - som jo blir en sekundærkilde - forekommer det både avskriftsfeil og forenklinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for lenke Ivar - den ga personlistene som en ikke finner når en går inn på oppslaget ekstraskatten i for Orkdal i 1762.

Det er ulik praksis mht. presentasjon av disse oppgavene - i Romsdal får en dette manntallet i det direkte oppslaget for ekstraskatten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye vil ha mer...en del av Orkdal prestegjeld ligger i Bynesset, kan en hjelpsom sjel gi meg en lenke til ekstraskatten for det fogderiet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for lenker Håvard og Kristian, disse manntallene er til stor hjelp ettersom kirke/klokkerbøkene i Orkdal på midten av 1700 tallet er særdeles tunge å lese.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.