Gå til innhold
Arkivverket
Bakken

Slekt Winther el. Vinter i Trøndelag . Hva er opphavet til denne slekta?

Recommended Posts

Bakken

Jeg har kommet borti slekten Winther fra Agdenes i slektssamlinga mi, da i sambandt med slekt i gamle Stjørna nå Fevåg i Fosen.   Finner slekt Winter både i Nordland og noe på Nord Møre.  Kan denne slekta ha samme opphav og er det opprinnelig en dansk slekt? Finner ganske mye om denne slekten på nettet og ble anbefalt Simon Ellefsen sine sider, men fant ikke noe ang denne slekta fra Agdenes da fra gården Moldtuen og fra Leksa.  Har noen her forsket på denne slekta eller kan gi meg noen tips hvor jeg kan finne opplysninger.   Vennlig hilsen Anita Bakken

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olaf Larsen

Interessant spørsmål, jeg stilte for mange år siden samme spørsmål vedr. slekter på Røros, den gang uten å ha noen bakgrunnskunnskap om navnene. Der finnes både Vinter/Winter, Sommer og min egen slekt Waar, så jeg lurte på om det faktisk var et slags motefenomen at man tok et slikt navn i tillegg til patronymikon. F.eks. Ole Olsen Vinter identifiserte jo kanskje en av de mange Ole Olsener som bodde i byområdet, uten å ha et gårdsnavn/slektsnavn å legge til.

 

Et annet fenomen som finnes i vårt naboland Sverige, er soldatnavn. Der var det jo ofte maktpåliggende at man sendte en ordre til riktig Olle Olsson, så der kunne man f.eks. få tilnavnet Vinter etter når man ble innrullert. De navnene ble svært ofte brukt etter at man ikke lenger var soldat, og er med tiden blitt kjente slektsnavn.

Om det var utbredt blant norske soldater i unionstiden med Sverige, vet jeg ikke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dag T. Hoelseth

Har du sjekket Norsk etternamnleksikonForrige utgave finnes på Bokhylla.no.

 

DTH

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Ole Sollie

Artikkelen: "Laurits Winter - en flyktning i Agdenes" (trykt i: Årbok for Fosen 2007, side 111-124. Orkanger 2007) drøfter forbindelsen mellom presten Laurits Winter (nevnt 1616-1628) og danske slekter, samt navnebærere på Helgeland og lenger nord. Etter at artikkelen ble skrevet har det kommet opp nye kilder til antatt forbindelse til Winter i Kristiansund.

I litteraturlista til artikkelen, se spesielt arbeider av Poul Verner Christiansen (1926-2001)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.