Gå til innhold
Arkivverket
Lars E. Øyane

Christopher Arneson Aardal - fødd i Luster kring 1677 - gruvearbeidar på Kongsberg 1740 - lagnaden og huslyden hans?

Recommended Posts

Lars E. Øyane

Christopher Arneson frå husmannsplassen Hammaren under garden Sande i Luster, var fødd i Luster kring 1677 og vart i 1701 sagt å tena «syndenfjelds», som den gongen tydde anten i Valdres eller lenger sør på Austlandet.  I 1707 dukkar Christopher opp som arbeidar ved kopparverket i Årdal, og han må på den tidi ha gift seg med ei Malena Olsdotter, truleg fødd i Årdal kring 1680.

 

Me kjenner ikkje til born etter dette parfolket, men Christopher arbeidde ved kopparverket fram til kring 1726.  Kan henda budde hanb framløeis i Årdal i 1734, men kort etter flytte han og Malena til Kongsberg der dei båe er nemnde som kommunikantar i 1740.  Truleg var dei avlidne for 1747, men lagnadane deira er ukjende.

 

Kanskje kan nokon med ekspertise på Kongsberg fortelja meg litt meir om kva som skjedde med Christopher og Malena.  Finst det skifte etter dei, ville det sjølvsagt ha stor interesse!

 

Eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

Endret av Lars E. Øyane

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Bryn

Kona til Christopher ble begravet på Kongsberg 17.feb. 1742:

  • Christopher Arnes.Qv. Malene Olsd., gl. 70 Aar.

 

og Christopher ble selv begravet på Kongsberg 4. juli 1742:

  • Christopher Arnes. Enkemd. Pension. :/kommen hid fra Aardahl for en 8 Aar siden, og døde hos Anders Xstens. paa Eger-Moen, gl. 70 Aar.

 

Endret av Knut Bryn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars E. Øyane

Hjarteleg takk til Grethe og Knut for interessante og spennande innlegg!

 

Då er dødsfalli til dette parfolket «på plass», men det store spørsmålet er no om dei hadde nokon etter seg?  I 1726 hadde Christopher berre kona å forsørgja, so eventuelle born var då flytte heimefrå...

 

Men kva samband kan han ha hatt til Anders Christenson på Eger-Moen?  Svigerson??

 

Ein ny kjempetakk for framifrå bistand med denne huslyden so langt!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Bryn

Jeg tror det kan være bortkastet å bruke for mye tid på denne Anders Christopheren på Eger-Moen. Svært mange av innbyggerne på Kongsberg - og særlige de enslige mannfolkene - leide seg et rom eller en seng hos andre som hadde plass. Det kunne selvsagt være en slektning, men min erfaring er at det som regel ikke var noen slektsrelasjon mellom leieboer og huseier.

 

Ved begravelsen står det at Christopher hadde pensjon. Det er litt interessant for han har neppe arbeidet særlig mye ved Kongsberg sølvverk. Saken er vel at han hadde opparbeidet seg pensjon fra Årdal kopperverk. Da verket der var Kongens eiendom, men var uten drift, var det nok lettere å få utbetalt pensjonen på Kongsberg enn i Årdal. Dette var kanskje grunnen til at også de eldste av bergmennene fra Årdal reiste til Kongsberg. Dette er i alle fall min hypotese.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.