Gå til innhold
Arkivverket
Olav Bonesmo

Jon Jonsen Gjølmesli, 1748-1813, Orkdal ST.

Recommended Posts

Olav Bonesmo

Jon Jonsen er tilfredsstillende dokumentert bortsett fra to spørsmål :

1.

Hans første ekteskap (av tre) er med Marit Eriksdatter NN, inngått 4 p. trinit 1773. Det neste inngås 13 juli 1787 med Kari Jonsdatter Lemundal.

Jeg har ikke funnet noe dødsår for Marit Eriksdatter Gjølmesli/øren mellom 4 p. trinit 1773 og 13 juli 1787 i klokker/ministerialbøker for Orkdal. Er noen kjent med hennes dødsår, evt. gårdstilhørighet før hun blir gift?

2.

I FT 1801 oppgis at Jon Jonsen har datteren Ane, 23 år, i sin husholdning.

Jeg har ikke funnet verken fødsel eller konfirmasjon for Ane i samme klokker/kirkebøker. Er noen kjent med disse opplysningene?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olav Bonesmo

Hallo Lene.

Takk for innspill!  Har sjekket klokker/ministerialbok en gang til mht. Marit Eriksdatter, men det var ingen tilleggsopplysninger ut over dødsdato/alder. Aldersmessig er hun en kandidat, og dødsåret passer også med at Jon Jonsen gifter seg for annen gang i 1789, men så var det dette med stedet, Øren. Klokker/ministerialbøker oppgir noenlunde konsekvent at Jon Jonsen holder til på en av husmannsplassene kalt Gjølmesli til han dør i 1813, så det hefter så vidt mye usikkerhet om henne at noen endelig dom neppe kan felles p.t. Klokker/ministerialbøker for Orkdal er så vidt varierende i kvalitet i denne perioden at en ikke kan avskrive at prest/klokker kan ha slurvet mht. hennes oppholdssted når hun døde. Det er en god del sprik mellom prest-,  og klokkerbøker her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lene Benedicte Lauritzen

Hvem er denne damen?

https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000000555094

 

Tillegg: Ser det står Gjølmesøren og ikke - li, men -

Kan Jon og Marit ha blitt skilt?

 

Endret av Lene Benedicte Lauritzen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olav Bonesmo

Denne damen var ikke på noen husmannsplass under Gjølme i FT 1801. Kirkeboka sier ingenting om hennes sivilstatus når hun vandrer i 1812, året før Jon Jonsen går samme vei.

 

Skilsmissestatistikken på 1700 tallet er ukjent for meg, og jeg har arbeidet med så vidt begrensede områder (Romsdal/Gauldal/Orkdal) at egne erfaringer ikke har all verdens vekt, og jeg har bare kommet over ett tilfelle - da presten Skanke i Romsdal rådet et sognebarn til å skilles, ca 1760.

 

Husmannsplassene under Gjølme ble bl. a. kalt -øren, -lien, -hagen og når en leser kirkeboka kan en lett få mistanke om at begrepene kan ha blitt blandet.

 

FT 1801 kobler ikke plassnavn med den enkelte driver.

 

Skal en velge mellom disse to Marit Eriksdatter, så er det Marit på Øren som virker mest sannsynlig for meg.

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.