Gå til innhold
Arkivverket

Sensurert under publisering eller.....?


Heljar Westlie
 Del

Recommended Posts

Bilde viser utsnitt fra panteregister for gnr. 12, bnr. 29 i Vestre Toten med henvisning til dokument nr. 489 i 1944

Når jeg blar i panteboka er det siste dokument nr. 485 (2 sider), det neste er nr. 498.

Det mangler dermed 12 dokumenter.

- Er de utelatt ved scanning pga krigsrelatert?

- Fjernet fra arkivet før sendt til SAH?

- Noe annet?

 

Sorenskriveren i Toten

Kildetype Pantebok Protokollnr./tidsrom nr. Hbc-11/01.07.1943 - 30.03.1944

5981da50bbc85_Raufoss-gnr_12.bnr29.1944-tyskbeslag.thumb.jpg.281c49884185a6162c781cf252b4c03d.jpg

Link til scannet pantebok:

https://media.digitalarkivet.no/tl10061001644435

 

Har også funnet andre "hull" i dokumentserier fra Toten hvor det finnes henvisninger til pantebøker fra krigsårene hvor dokumentene ikke vises.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var ansvarlig for mottak, skanning og publisering da pantebøkene fra perioden 1936-1950 ble avlevert fra Kartverket til Arkivverket i 2009. Vi hadde ingen gjennomlesning av dokumentene før skanning, så det var ingenting som ble "sensurert", heller ikke i forbindelse med indeksering og publisering.

 

Pantebøker f.o.m. 1936 er såkalte skrupantebøker, dvs. at de tinglyste dokumentene (eller rettere sagt gjenpartene av de tinglyste dokumentene) kan tas ut av og settes inn i panteboka som i en ringperm. På et eller annet tidspunkt var pantebøkene for Toten sorenskriveri oppløst, og dokumentene var blitt ordnet i såkalte aktmapper med ei mappe pr eiendom. I forbindelse med avleveringa i 2009 skilte Kartverket alle dokumenter fra perioden 1936-1950 ut fra aktmappene og sorterte dem etter stigende dagboknummer (rekonstruering av pantebøkene). Kartverket kan da ha oversett enkelte dokumenter fra perioden 1936-1950, slik at disse ennå ligger i aktmappene hos Kartverket.

 

Dette gjelder nok kun et fåtall dokumenter. Når du kan påvise at et stort antall dagboknummer mangler, er den mest sannsynlige forklaringa at dokumentene har blitt kassert for rom tid siden. Skriverembetene har hatt hjemmel til å kassere såkalte B-dokumenter, dvs. dokumenter med rettsgyldighet i et begrenset tidsrom, i noen grad. (Kanskje kan arkivarene ved SAH redegjøre nærmere for denne hjemmelen.) Siden det her - jf. grunnboksbladet - synes å være snakk om et beslag som har bortfalt, er det grunn til å tro at dokumentet har blitt å betrakte som et B-dokument etter at beslaget bortfalt.

 

Hjemmelen til å kassere ser for øvrig ut til å ha blitt tatt i bruk i ulik grad hos de forskjellige skriverne. Fra noen embeter er det bevart B-pantebøker i fleng, mens det fra andre embeter er bevart kun få B-pantebøker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil her bare tilføyes fra Statsarkivet i Hamar at arkivene til tingrettene fra 1936 også har en arkivserie som heter 'tinglysingsdagbøker'. I disse dagbøkene føres dokumentene som tinglyses inn kronologisk med fortløpende dagboksnummer. Dersom dokumentet er kommet bort eller kassert, vil tinglysingsdagboken kunne redegjøre for hva slags dokument dette var. Arkivet til Toten tingrett som oppbevares i SAH, inneholder tinglysingsdagbøker for perioden 1936-1990.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppfølgingsspørsmål.

- Hva står det om det nevnte dokumentet i tinglydningsdagbøkene?

- Er de resterende 11 i "hullet" også krigsrelaterte?

Endret av Heljar Westlie
tilleggsspørsmål
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.