Gå til innhold
Arkivverket

Måtte være 30 år før lagrettemann?


Torbjørn Steen-Karlsen
 Del

Recommended Posts

Har i alle år hørt at man måtte være over 30 år før man kunne være lagrettemann. I tillegg måtte man være odelsbonde. Ingen leilendinger eller husmenn fikk være lagrettemenn. Høy status hjalp også godt på veg. Kan dette bekreftes eller avkreftes. Var det konsekvent eller er det unntak?

 

 

Mvh. Torbjørn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk takk Ann-Mary. Men denne diskusjonen fant visst heller ikke fram til den endelige sannheten. Bare at det Tore Vigerust hadde skrevet om dette gjaldt på 1300-tallet, men at man visste ikke om det gjaldt i nyere tid.

 

 

TSK.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En av tingene som framgår av diskusjonstråden som Ann-Mary Engum har lenket til, er at svaret (svarene) på Torbjørns spørsmål til dels avhenger av om han tenker 1300-tallet, 1500-tallet eller 1700-tallet.

 

I slektshistorisk litteratur framholdes det ofte at man måtte være 30 år for å være lagrettemann. Det ser ikke ut til at dette kan dokumenteres, og for en mann som Tore Vigerust var det kanskje først og fremst en tommelfingerregel for å kunne anslå fødselsåret til lagrettemannen ut fra tidspunktet han var nevnt. Det kan neppe utelukkes at en og annen lagrettemann var yngre enn 30 år, men det er nok liten tvil om at de fleste var 30 år eller mer.

 

Det kan ellers henvises til artikkelen om lagrettemenn i Norsk historisk leksikon.

 

Når vi kommer fram til slutten av 1600-tallet, er det mulig både å lage oversikter over hvem som ble benyttet som lagrettemenn (tingbøker, skifteprotokoller osv.), når de nevnes som lagrettemenn første gang, og når de faktisk var født (kirkebøker, skifteprotokoller osv.). Det kan godt hende man vil finne at så å si alle var over 30 år, men det trenger ikke bety at det var noe formelt krav om dette; det kan ha vært andre faktorer som gjorde at eldre lagrettemenn ble foretrukket.

 

Det har neppe vært noe krav om at man måtte være selveier (Torbjørn bruker begrepet odelsbonde) for å være lagrettemann. I bygder og områder med lite selveie ville det ellers bli vanskelig å få nok lagrettemenn. På 1600-tallet og senere er det i alle fall ikke vanskelig å finne eksempler på leilendinger som var lagrettemenn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.