Gå til innhold
Arkivverket
Jan-Thore Solem

Ibestad: Laupstad og Indre Å, Skifte 1707

Recommended Posts

Jan-Thore Solem

Vi befinner oss i Ibestad kommune, på Andørja: http://www.norgeskart.no/#!?project=seeiendom&layers=1002,1014&zoom=12&lat=7639170.01&lon=586867.37

 

Ellef (Ellev) Pedersen, født ca. 1680 på Laupstad (Løbstad) og bodde senere på Indre Å (Aa Indre/Inderaae), død ca. 1741, er min 4xtipp-oldefar i direkte farslinje. Han er nevnt i Astafjord Bygdebok (Tore Meyer), er der den siste/eldste på denne linja.


Han er nevnt i flere kilder, bl.a.:

 

Manntall 1701, på Laupstad:
https://media.digitalarkivet.no/ft10051010284038

Transskribert: http://www.trekilen.com/Astafjord_1701.html

 

Fogdregnskap 1713, på Indre Å:
https://media.digitalarkivet.no/rk10101508282048

 

Fogdregnskap 1718, på Indre Å:
https://media.digitalarkivet.no/rk10091508310038

 

Matrikkelforarbeid 1723, på Indre Å:
https://media.digitalarkivet.no/ma20090820670461

Transskribert: http://www.trekilen.com/Senja_1723.html


Hilmar Eriksen går lenger i "Det Gamle Astafjord og Ibestad" (Bind II), hvor han skriver at Ellef er sønn av Per Person og Gjertrud Ellefsdatter. Gjertrud skal være datter av Ellef Ediesen , som altså er listet som Ellef Pedersens fosterfar i Manntallet 1701 for Laupstad (se over). (Ellef Ediesen igjen sønn av Eidis Iffuersøn.)


Hilmar Eriksen har vært så grei at han har referert til hvilke kilder han har benyttet til de forskjellige opplysningene(!), slik at jeg tror jeg har klart å følge oppstilligene hans og funnet kildene, men på side 359 (under avsnittet "1701, Laupstad", har han tilsynelatende klart å gifte Ellef Pedersen med sin mor Gjertrud Ellefsdatter? Har noen andre reagert på dette, eller har jeg selv "kortsluttet" tankevirksomheten min?)

 

Hva mener de lokalkjente slektsgranskere om Hilmar Eriksens oppstillinger av slektsforholdene på Laupstad og Indre Å? Konsensus?

 

Ellef Ediesen er nevnt i Manntall 1666, på "InderAae", og hans far Eddis Ifuerson, og hans fosterøn Per Person på Laupstad:

https://media.digitalarkivet.no/ft10051005210181

Transkribert (Excel-fil): http://trekilen.com/xls/Astafjord_1666.xls


Det finnes et skifte datert 7. juli 1707, som i min begrensede forståelse av skriften nevner både Gjertrud Ellevdatter og sønn Ellev Pedersen, og ser ut til å passe inn i Hilmar Eriksens familieoppstillinger over: https://media.digitalarkivet.no/sk20081205640056

 

Det er bare ett stort problem: I innledningen leser jeg at den "afgagne" heter Elleve Joensøn! Er dette en helt annen familie, eller er det bare så enkelt at "Soren Skriver Anders Christphersøn Valeur" har skrevet feil navn på den "afgagne"? (Skulle vært Ellef Ediesen?) Noen tolkning av dette blant de lokalkjente?
Jeg har ikke funnet noen transkribert versjon av dette skiftet, men jeg forstår at et par sider senere er nevnt en hel del "kreditorer", bl.a. under "Tieneris Løn" er nevnt både tjenere og fosterbarn, den første er Ellev Pedersen.

 

Finnes dette skiftet transkribert noe sted?
Hvem var egentlig Per Person (nestemann på min direkte farslinje)?

 

(Min farslinje: Ellev Pedersen - Hans Ellevsen - Nils Hanssen - Mikkel Nilssen - Thomas Andreas Mikkelsen - Thomas Andreas Mikkelsen - min far - meg selv)

 

 

Endret av Jan-Thore Solem

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Du kan legge inn en forespørsel om tyding av innledningen i det aktuelle skiftet på tydeforumet: 

https://forum.arkivverket.no/forum/7-tyding-av-skannede-kilder/

 

Men jeg mener at det står at den avgangne personen er Elleve Joensøn. Her er skiftet i skifteregisteret for Troms 1690-1805, som bekrefter at det dreier seg om Ellev Jonsen:

https://www.digitalarkivet.no/view/27/pa00000000514762

 

Her henvises det til protokoll nr. 5, side 47b og det stemmer overens med det skiftet du har funnet. Men for ordens skyld kan du be om tyding, slik at du får oversikt over de andre personene i skiftet og deres relasjon til avdøde. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Her fant jeg for øvrig noe som kanskje kan være relevant for deg:

http://www.bjornnyheim.com/skiftersenja.pdf

 

På side 12 finner jeg følgende:

 

Laupstad, Ibestad 1707 7/7

Ellev Jonsen

barn:

Jon Ellevsen Rød

Nils Hesjeberg

Karen Ellefsdtr Lavangsnes

Gjertrud, død, sønn: Ellev Pedersen

Beret, Laupstad

Beholdning 64-2-1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jan-Thore Solem

Takk Grethe,

 

Jeg har funnet begge de dokumentene du nevner, både skifteregisteret og det PDF dokumentet du nevner, og de bekrefter begge at skiftet gjelder Elleve Joensøn. Det er derfor jeg spør om forbindelsen til Ellef Ediesen (som det "burde" stå i skiftet, da ifølge min forståelse av bygdebokforfatter Hilmar Eriksen). Jeg er neppe den første til å finne dette, og stusse over dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.