Gå til innhold
Arkivverket

Ibestad: Laupstad og Indre Å, Skifte 1707


Jan-Thore Solem
 Del

Recommended Posts

Vi befinner oss i Ibestad kommune, på Andørja: http://www.norgeskart.no/#!?project=seeiendom&layers=1002,1014&zoom=12&lat=7639170.01&lon=586867.37

 

Ellef (Ellev) Pedersen, født ca. 1680 på Laupstad (Løbstad) og bodde senere på Indre Å (Aa Indre/Inderaae), død ca. 1741, er min 4xtipp-oldefar i direkte farslinje. Han er nevnt i Astafjord Bygdebok (Tore Meyer), er der den siste/eldste på denne linja.


Han er nevnt i flere kilder, bl.a.:

 

Manntall 1701, på Laupstad:
https://media.digitalarkivet.no/ft10051010284038

Transskribert: http://www.trekilen.com/Astafjord_1701.html

 

Fogdregnskap 1713, på Indre Å:
https://media.digitalarkivet.no/rk10101508282048

 

Fogdregnskap 1718, på Indre Å:
https://media.digitalarkivet.no/rk10091508310038

 

Matrikkelforarbeid 1723, på Indre Å:
https://media.digitalarkivet.no/ma20090820670461

Transskribert: http://www.trekilen.com/Senja_1723.html


Hilmar Eriksen går lenger i "Det Gamle Astafjord og Ibestad" (Bind II), hvor han skriver at Ellef er sønn av Per Person og Gjertrud Ellefsdatter. Gjertrud skal være datter av Ellef Ediesen , som altså er listet som Ellef Pedersens fosterfar i Manntallet 1701 for Laupstad (se over). (Ellef Ediesen igjen sønn av Eidis Iffuersøn.)


Hilmar Eriksen har vært så grei at han har referert til hvilke kilder han har benyttet til de forskjellige opplysningene(!), slik at jeg tror jeg har klart å følge oppstilligene hans og funnet kildene, men på side 359 (under avsnittet "1701, Laupstad", har han tilsynelatende klart å gifte Ellef Pedersen med sin mor Gjertrud Ellefsdatter? Har noen andre reagert på dette, eller har jeg selv "kortsluttet" tankevirksomheten min?)

 

Hva mener de lokalkjente slektsgranskere om Hilmar Eriksens oppstillinger av slektsforholdene på Laupstad og Indre Å? Konsensus?

 

Ellef Ediesen er nevnt i Manntall 1666, på "InderAae", og hans far Eddis Ifuerson, og hans fosterøn Per Person på Laupstad:

https://media.digitalarkivet.no/ft10051005210181

Transkribert (Excel-fil): http://trekilen.com/xls/Astafjord_1666.xls


Det finnes et skifte datert 7. juli 1707, som i min begrensede forståelse av skriften nevner både Gjertrud Ellevdatter og sønn Ellev Pedersen, og ser ut til å passe inn i Hilmar Eriksens familieoppstillinger over: https://media.digitalarkivet.no/sk20081205640056

 

Det er bare ett stort problem: I innledningen leser jeg at den "afgagne" heter Elleve Joensøn! Er dette en helt annen familie, eller er det bare så enkelt at "Soren Skriver Anders Christphersøn Valeur" har skrevet feil navn på den "afgagne"? (Skulle vært Ellef Ediesen?) Noen tolkning av dette blant de lokalkjente?
Jeg har ikke funnet noen transkribert versjon av dette skiftet, men jeg forstår at et par sider senere er nevnt en hel del "kreditorer", bl.a. under "Tieneris Løn" er nevnt både tjenere og fosterbarn, den første er Ellev Pedersen.

 

Finnes dette skiftet transkribert noe sted?
Hvem var egentlig Per Person (nestemann på min direkte farslinje)?

 

(Min farslinje: Ellev Pedersen - Hans Ellevsen - Nils Hanssen - Mikkel Nilssen - Thomas Andreas Mikkelsen - Thomas Andreas Mikkelsen - min far - meg selv)

 

 

Endret av Jan-Thore Solem
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan legge inn en forespørsel om tyding av innledningen i det aktuelle skiftet på tydeforumet: 

https://forum.arkivverket.no/forum/7-tyding-av-skannede-kilder/

 

Men jeg mener at det står at den avgangne personen er Elleve Joensøn. Her er skiftet i skifteregisteret for Troms 1690-1805, som bekrefter at det dreier seg om Ellev Jonsen:

https://www.digitalarkivet.no/view/27/pa00000000514762

 

Her henvises det til protokoll nr. 5, side 47b og det stemmer overens med det skiftet du har funnet. Men for ordens skyld kan du be om tyding, slik at du får oversikt over de andre personene i skiftet og deres relasjon til avdøde. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Grethe,

 

Jeg har funnet begge de dokumentene du nevner, både skifteregisteret og det PDF dokumentet du nevner, og de bekrefter begge at skiftet gjelder Elleve Joensøn. Det er derfor jeg spør om forbindelsen til Ellef Ediesen (som det "burde" stå i skiftet, da ifølge min forståelse av bygdebokforfatter Hilmar Eriksen). Jeg er neppe den første til å finne dette, og stusse over dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.