Gå til innhold
Arkivverket
Torbjørn Steen-Karlsen

Knut Lauritsen Fone i Gjerstad - fra Askerøya i Dypvåg?

Recommended Posts

Torbjørn Steen-Karlsen

Knut Lauritzen Fone. Nevnes i lensregnskapene 1610-1630. «Knud Fugne» er Krone og leilendingsbonde på Fone i 1610. I odelsmanntalet fra 1624 står det at han «eiger med sine søsdskende» en hud i gården. Knut Fone fikk bot i 1630. I 1644-45 eier han 1 hud i Fone og 4 kalveskinn, trolig i Sunde.

 

I 1578 eier Lensmann i Søndeled, Jacob Nielsen Sandnes[1], 4 huder i Fone (hele gården). Han eide også 2 huder i Sunde i Gjerstad. Alt dette ble da skjøtet over til lensherren Erik Munck. Alt gikk over til krona ved Erik Muncks fall i 1584. Tre huder leies ut av krona til Tore Knutsen Fone i 1637. Hele Fone skal ha vært på 4 ½ hud 1 geiteskinn (=3 kalveskinn = ¼ hud).

 

Kan Knut Lauritzen Fone være sønn av Lauritz Knudsen Askerøya og Maren Jakobsdatter Sandnes, eller er dette bare ønsketenkning. Hva vet vi om deres barn? Jeg ser de har sønnen Rasmus Lauritzen, gift med ei Taraldsdatter.

 

Noen som har kunnskapen?

 

Mvh. Torbjørn.

 

[1] Sønn til Skipper Nils Sandnes som nevnes i Akershus lensregnskap for 1528. Jakobs barn var Nils Jakobsen som 7. oktober 1583 solgte 22 kalveskinn (1 ½ hud 4 kalveskinn) i Sunde til Erik Munck, og Maren Jakobsdatter, gift med Lauritz Knudsen på Askerøya i Dypvåg. De siste solgte 11. oktober 1583, 10 kalveskinn (3/4 hud 1kalveskinn) i Sunde, til Erik Munck for 12 gamle daler.

Endret av Torbjørn Steen-Karlsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Berntsen

Interessant hypotese, Torbjørn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Berntsen

Om Rasmus Lauritzen vet vi at han var gift med Gjertrud Taraldsdatter fra Sunde, og han solgte sin kones arvelott i Sunde til sin svoger, Oluff Halvorsen Askerøya, i henhold til Erik Munks brev nr. 50 i Stattholderarkivet.

 

Om Oluff Halvorsen: I Erik Munks brev nr. 49 opplyses det at Nils Ramsvig har solgt sin kones arvegods, 10 kalveskinn i Sunde til Oluff, og i brev nr. 50 at Rasmus Lauritzen har solgt 10 kalveskinn i Sunde til Oluff Askerøen. I brev 51 er det 2 menn som bekjenner at de hørte at Oluff den 12/11-1583, "kjender og alvorligen bestaar for dem", at han var skyldig en sum penger til Erik Munk, og at han hadde pantsatt jordegods i Sunde, utlagt til ham av hans hustru Gese, hennes søster Gjertrud gift med Rasmus Lauritzen, og hennes søster Sigrid gift med Nils Ramvig, totalt 30 kalveskinn. Oluff hadde pantsatt jorden for 38 daler, og måtte "inden næste Aars Dag" betale 60 daler, for å beholde eiendommen, så "bondeflåeren" Erik tok seg godt betalt for lånet. 

 

Tarald Sunde hadde også datteren Aashild g.m. Christen Sunde, som den 8/11-1583 solgte 10 kalveskinn i Sunde til Erik Munk for 16 gamle dalere. Sunde var i Erik Munks eie senere, og gården ble overdratt til Kronen etter at Munken ble avsatt. I 1613 var Christen bygslingsmann på Sunde.

 

Og så var det Berte, som var gift med en ukjent Knud, som kunne være identisk med Knud Garte om en nå først skal spekulere litt, en kar vi leter etter identiteten til i en annen tråd nå om dagen..

 

Din hovedperson Knud Lauritzen er den eneste jeg kjenner til som søsken av Rasmus, og jeg har kun notert følgende: Knud er oppført blant Krone- og leilendingsbønder på Fone i 1610, og han eide 1 hud i Fone sammen med sine søsken fra 1624 (flere enn Rasmus ?). I 1644-45 eide Knud fremdeles 1 hud i Fone, og dessuten 4 kalveskinn, trolig i Sunde. Hvis gården Fone var på 4 huder i 1578 kan det vel være greit at Knuds eventuelle sønn Tore leide 3 huder krongods i 1637, men er det da feil av meg å si at Knud eide 1 hud i 1624, og i 1644-45 ? Var han også leilending ? Og når ble gårdens verdi oppskrevet til 4 og 3/4 hud, som jo kompliserer bildet litt. Var det kirkegods i Fone ? Kjenner du noe til Knud Lauritzens kone ?

 

I Erik Munks brev nr. 47 fremkommer det at "Lauridtz Knudsøn paa Acherøen" har solgt 10 kalveskinn i Sunde i Gjerstad til Erik Munk, "med Hustrus Wilge og Samtykke", for 12 gamle Dalere. Datert den 11/10-1583. Hustruen er antatt å være Maren Jacobsdatter, datter av lensmann Jacob Nielsen Sandnes, som i tillegg til hele Fone på 4 huder, eide 2 huder i Sunde.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Steen-Karlsen

Tar gjerne noen flere kommentarer her. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.