Gå til innhold
Arkivverket

Slektsnavnet Gyldenløve i Norge.


Alv Edvardsen
 Del

Recommended Posts

For en tid siden var det nevnt at barn f. utenfor ekteskap av den Danske konsætten, fikk Slektsnavnet Gyldenløve.

Dersom man ser på våpenskjoldet til Nils Henriksen Gyldenløve, som blev g. på Østråt, er dette etter det jeg kan forstå, en blanding av våpnet til den s.k. Sudreimsætten og en løve, som vel da er fra konsætten. Mitt spørsmå er da om noen har funnet ut av dette? 

M.v.h. Alv Edvardsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Innlegg 2 - Tore Vigerust:

"Herr Nils Henriksson het ikke Gyldenløve, og dermed skulle vel saken være ute av verden. hans sønn, Henrik Nilsson, het heller ikke Gyldenløve. De to første personene i landet som i samtidskilder kalles Gyllenløve, var døtre av herr Nils Henriksson. Herr Nils' far var Henrik Jensson, som først førte et våpen med en gående fugl, for deretter å endre våpen til en gyllen løve. Denne slekten har vært debattert en rekke ganger tidligere her i Brukerforumet, så jeg vil foreslå at spørsmålsstilleren anstrenger seg litt i å få lest de tidligere ytringene i denne saken (ved hjelp av søkerfunksjonen mm).". 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei og takk for svar. Dette forklarer imidlertid ikke hvor våpnet med løven kom fra. Så var det denne påstanden om at u.e. barn av den Danske kongsætten gjerne fikk Gyldenløve som slektsnavn. Kanskje er det fremdeles noe man med sikkerhet ikke vet her ? M.v.h. Alv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørsmålet er nok stilt litt feil her, som resulterer i alt for få svar.

 

1) Det var først på 1600-tallet at flere uekte sønner av danske konger fikk Gyldenløve som etternavn.

 

2) Men på begynnelsen av 1500-tallet ble adelen pålagt å ta seg etternavn. Mange tok da navn etter våpenskjoldet sitt. Og mange har derfor også i ettertid blitt tillagt navn som de aldri selv har brukt, som for eksempel den norske slekten "Gyldenløve". I Danmarks Adels Aarbog skriver man gjerne slektsnavnet i parentes for personer som aldri har brukt slektsnavn men der slekten senere antok slektsnavn.

 

3) Det var ikke uvanlig at etterkommere av kongeslektene i Danmark og Norge på 1300- og 1400-tallet hadde en løve i våpenet for å vise avstamningen fra kongeslekten, skjønt i Danmark var det vel bare direkte mannlige etterkommere som tillot seg det. Så sånn sett er det ikke utenkelig at "Gyldenløve"-slekten var etterkommere etter en norsk konge.

 

Så spørsmålet blir: Kan løven i våpenskjoldet til Nils Henriksen (Gyldenløve) indikere at han stammet fra kongeslekten, og er det noen som har funnet ut av dette?

 

Svaret på det første spørsmålet er ja. Svaret på det andre tror jeg dessverre er nei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.