Gå til innhold
Arkivverket

En drapssak nevnt i Lørenskog bygdebok bd. 1 side 96


Per Otto Egeberg Asak
 Del

Recommended Posts

Jeg har tatt opp denne saken før. Har fått litt hjelp på Riksarkivet, Oslo. Men framleis står jeg fast hvor kilden til denne opplysninga i bygdeboka kommer fra.

sitat:  "Vi har en drapssak fra 1622 som indirekte forteller om det: Hans Li (Lørenskog) var på hjemtur fra byen med to hester, og Jakob Ellingsrud, eller "Jude" som Hans hadde kalt ham, satt på. Ved Alnabru kom de i trette. Hans kalte Jakob en bøddelbror og Jacob kalte Hans en "horejeger". Jakob at hans gikk løs på ham, og at Hans`dreng gikk løs på ham med kniv., og selv tok Jakob Hans`æks og hogg han i hodet og akselen.. Arne Furuset fra Aker fant Hans liggende et stykke fra veien. han var da bevisst, men klaget over smerter i hodet og venstre side.... (Og så siterer bygdebokforfatteren kilden direkte) "mer ondt derav enn jeg tør være bekjent for min egen kone"". Hans Li døde 14 dager seinere på besøk hos Ola Lundberg og Laurits Hunstedt i Nes på Romerike. Slik slutter altså versjonen til bygdebokforfatter Olav Foss i Lørenskog bygdebok bd. 1 side 96.

Foss har ikke oppgitt kilden. det er ikke uvanlig i eldre bygdebøker.

Mine kritiske spørsmål til dette er følgene.

Jeg finner ingen patronymikon til Hans Li 1610, leiermålsak som gift mann , lensregnskapene 1610.  Han kan ikke være samme mann som Hans Matssønn, nevnt i leiermålsak 1614 i Skedsmo, som ungkar. Olav Foss bruker betegnelsen "Hans Massen" i drapssaken 1622 og at broren Ola "Massen" Våler stevner Jakob Ellingsrud for drapet på Hans Li.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.