Gå til innhold
Arkivverket
Per Otto Egeberg Asak

En drapssak nevnt i Lørenskog bygdebok bd. 1 side 96

Recommended Posts

Per Otto Egeberg Asak

Jeg har tatt opp denne saken før. Har fått litt hjelp på Riksarkivet, Oslo. Men framleis står jeg fast hvor kilden til denne opplysninga i bygdeboka kommer fra.

sitat:  "Vi har en drapssak fra 1622 som indirekte forteller om det: Hans Li (Lørenskog) var på hjemtur fra byen med to hester, og Jakob Ellingsrud, eller "Jude" som Hans hadde kalt ham, satt på. Ved Alnabru kom de i trette. Hans kalte Jakob en bøddelbror og Jacob kalte Hans en "horejeger". Jakob at hans gikk løs på ham, og at Hans`dreng gikk løs på ham med kniv., og selv tok Jakob Hans`æks og hogg han i hodet og akselen.. Arne Furuset fra Aker fant Hans liggende et stykke fra veien. han var da bevisst, men klaget over smerter i hodet og venstre side.... (Og så siterer bygdebokforfatteren kilden direkte) "mer ondt derav enn jeg tør være bekjent for min egen kone"". Hans Li døde 14 dager seinere på besøk hos Ola Lundberg og Laurits Hunstedt i Nes på Romerike. Slik slutter altså versjonen til bygdebokforfatter Olav Foss i Lørenskog bygdebok bd. 1 side 96.

Foss har ikke oppgitt kilden. det er ikke uvanlig i eldre bygdebøker.

Mine kritiske spørsmål til dette er følgene.

Jeg finner ingen patronymikon til Hans Li 1610, leiermålsak som gift mann , lensregnskapene 1610.  Han kan ikke være samme mann som Hans Matssønn, nevnt i leiermålsak 1614 i Skedsmo, som ungkar. Olav Foss bruker betegnelsen "Hans Massen" i drapssaken 1622 og at broren Ola "Massen" Våler stevner Jakob Ellingsrud for drapet på Hans Li.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Otto Egeberg Asak
Sitat

Det er det nærmeste jeg kommer i lensregnskapa Akershus len. Den må ligge et sted på sakefallslistene.

 

URN:NBN:no-a1450-rk20080804650849.jpg&si

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.