Gå til innhold
Arkivverket
Frank H. Johansen

Verge på skifte i 1767

Recommended Posts

Frank H. Johansen

I 1767 gjorde Marte Tordsdatter Fuglerud i Grue opp sitt bo og fordelte arv mellom sine barn.

Noen slektninger - Ole Bjerke og Hans Pedersen Skytre ("Schiötteren") ble satt til verger, men jeg får ikke tak i alt som står om dem. Skulle gjerne hatt tydet alt som står i siste avsnitt i andre spalte her:

https://media.digitalarkivet.no/sk20090107630450

Det begynner slik "Endskiønt Ole Bierke, som i 3de ledd beslægtet med afgangne Haagen Torstensen Fugleruds børn..."

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gunnar SigdestadEndskiønt Ole Bierche, som i 3de Leed beslægtet med afgangne Haagen Torstensen Fugleruds Børn, var nærmere til at Værge, end Hans Pedersen Schiøtteren, særdeeles, da h[an]d ej med noget andet Værgemaal er bebyrdet, saa er h[an]d dog, formedelst hands ringe Formue, bleven forbigaaet; Men som Hans Pedersen Schiøttern erbyder sig, som Cautionist for ham at være ansvarlig, og som Selvskyldner indestaar for Arvemidlerne, og at Myndtlingen, formedelst hands U-formuenhed, intet deraf skal tabe; Saa bliver benævnte Ole Arnesen Bierche paa saadan Maade anordnet i Hans Schiøtterns Stæd, at antage Værgemaalet for Piigen Marthe Haagensdr. Fuglerud til Forestaaelse efter Loven; Og bliver det til Forbindelse af Hans Pedersen Schiøttern tillige underskrevet.

Opager 9de Novbr. 1767.-

A. Aagaard

[....]

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Remi

Endskiønt Ole Bierche, som i 3die  Leed beslægtet med afgangne Haagen Torstensen Fugleruds Børn, var nærmere til at Værge, end Hans Pedersen Schiøtteren, særdeeles, da Hd ej med noget andet Værgemaal er bebyrdet, saa er Hd dog, formedelst Hands ringe formue, bleven forbigaaet; Men som Hans Pedersen Schiøttern erbyder sig, som Cautionist for Ham at være ansvarlig, og som Selvskyldner indestaar for Arvemidlernes, og at Myndtlingen, formedelst Hendes U-formuenhed, intet deraf skal tabe; Saa bliver benævnte Ole Arnesen Bierche, paa saadan Maade anordnet i Hans Schiøtterns Stæd, at antage Værgemaalet for Piigen Marthe Haagensdr. Fuglerud, til forestaaelse efter loven; Og bliver det til forbindelse af Hans Pedersen Schiøttern tillige underskrevet. Opager den 9de Novbr. 1767. A. Aagaard

Endret av Remi

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Remi

Og der var Gunnar ferdig noen få minutter før meg, gitt. :-)

 

Remi

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Frank H. Johansen

Et lite innblikk i finansielle ordninger der, altså! Hans Pedersen var forøvrig bror av Ole Arnesens kone.

 

Tusen takk til både Gunnar og Remi!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.