Gå til innhold
Arkivverket

Rolv Mikkelson Blakar


Stein Ole Kjær
 Del

Recommended Posts

Jeg har notert med ?-tegn følgende:

 

Rolv Mikkelson Blakar født omkring 1565 gift med Tor Oldsatter Prestegård. De hadde sønnene Sevald og Jon.

 

Rolvs far skal være Mikkel Lauritzen Blakar.

 

Ola Tostensson Prestgard skal være Torøs far og som mor har jeg i anførsel notert Guri Nilsdatter Prestgård Sjåk.

 

Noen som kan rive i stykker dette eller bekrefte deler av det?

 

mvh

 

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For at noen skal kunne ha en sjanse til å hjelpe deg, er det et minimum av opplysninger som trengs. I dette tilfellet: hvor i Norge er dette, og hvor har du dine opplysninger fra? Lenker til dine kilder hadde vært en stor fordel.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Rolv Mikkelssons kones navn og opphav er ukjent.

I Lom Stavkirke henger det en minnetavle over Rolv Mikkelsson Blakar. Den er kirkas eldste signerte gave og ble gitt i 1650 av Rolvs nest eldste sønn Lauritz Rolvssøn. I 1799 ble tavla fornyet av Rolv Sevaldsson Blakar. Inskripsjonen under den opprinnelige portrettrekka ble også fornyet, slik at det i dag står følgende:

Sitat

Denne tavle haver hæderlig og vellærde mand hr. Laurits Rolvsen , sogneprest i Aal sogn udi Hallingdal og hans kiære hustru gudfryktige ærlige og dydige kvinde Maren Jacobsdatter foræret Loms kirke udi Gudbrandsdalen. Sin kiære salige afdøde fader i Herren Erlig viis og forstandig mand Rolv Migelsen Blager til en sønlig afmindelse for mange beviste faderlige velgjerninger. Denne tavle er fornyet 1799. Rolv Sevaldsen Blager.

Siden Rolvs kone ikke nevnes, må en kunne tolke det dithen at hun fortsatt var i live i 1650. Dessverre. For ordens skyld; Professor Gerhard Schøning besøkte Lom kirke i 1775 og noterte den opprinnelige inskripsjonen og heller ikke her nevnes Rolvs kone ved navn.

 

For øvrig startet jeg for noen år siden et emne med overskriften: "Torø Olsdatter Blakar, ei vanskelig dame". Den bør du sjekke.

https://forum.arkivverket.no/topic/179616-torø-olsdotter-blakar-ei-vanskelig-dame/?tab=comments#comment-1529032

 

mvh jan w

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Jan, dette var interessant. Fant plutselig ut for en stund siden at jeg kunne føre min sønns slekt rakt bakover fra en skarve skomaker som endte opp i Lofoten (Amund Torkjellson født på Torkjellstugu i Lom i 1827).

 

Skal lese med interesse.

 

mvh

 

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, vel hvis du har sikre bevis for at sønnen din nedstammer fra Munkætta i Gudbrandsdalen, går du en travel tid i møte. Det er skrevet og diskutert enormt mye gjennom mangfoldige år om Munkættas forfedre. Det må vel kunne sies at den almene oppfatning blant "de lærde" er at denne slekta går tilbake til ridderen Guttorm Eiriksson (ca 1280/85 - 1349)

Legger ved sigillene til noen av Munkættas forfedre:

 

5a33105fe7139_GuttormEiriksson-184(2).jpg.02ced973d3a064e111da80bdcfae448b.jpg

Guttorm Eiriksson. Ridder, riksråd, kongens sysselmann i søndre Gudbrandsdalen og Nesøya-godsets første kjente eier.

5a33118f51a8f_831TorgautJonsson(2).jpg.a1f34dbaac64aa8b8493a9250936547e.jpg

Torgaut Jonsson. Væpner, riksråd, fehirde og kommandant på Tunsberghus i dronning Blancas tjeneste. Hirdstjore over Island.

5a3312ba240de_Benedict(Beinkt)Niculasson.jpg.eef8205e3c3ff98ebc06a297bd799c21.jpg

Benedict (Beinkt) Nikulasson. Væpner, riksråd, slottsfogd på Akershus, lensherre over Modum, Eiker, Tverrdalene og Kopperviken ved Drammen.

 

Fint skal det være!

 

mvh jan w

Endret av Jan Weberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan ut fra det jeg funnet i kombinasjon bygdebok Lom/kirkebøker føre dette tilbake til Jon Smør.

 

Jacob Torkildsen f. 1759 Gafferskollen Lom gm. Synne Hansdatter Starustbakken Lom.

Hennes foreldre er Hans Olsen f. ca 1724 Starust Lom g.m. Synne Jonsdatter Kjeka Sjåk.

Hans foreldre Ola Larsson f. ca 1688 Starust Lom g.m. Torø Rolvsdatter Blakar Lom.

Hennes foreldre Rolv Sevaldsson ca 1651 g.m. Mari Nilsdatter Gaffer Lom.

Følger så linjene til Rolv via faren Sevald Rolvsson -> Rolv Mikkelson Blakar -> Mikkel Lauritsson Blakar -> Lauritz Henningsson Blakar -> Henning Lassesson Munk -> Lasse Olavsson Munk g.m Birgitte Henningsdatter Blakar -> Henning Guttormssom -> Guttorm Benediktsson -> hans mor Ulvhild Torgautsdotter Smør -> Torgaut Jonsson Smør -> Jon Smør.

 

Om jeg har fått dette rett og disse linjene er bekreftet korrekte så stopper jeg på Jon Smør.

 

Stein

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tilnavnet "Smør" ble ikke benyttet i Torgaut Jonssons tid, men har oppstått senere.

For øvrig kan jeg tilføye at Henning Lassesson Munks hustru het Aasa Biørnsdotter (fra Hove i Fåberg), Henning Guttormssons hustru skal ha vært en datter av Halldor Sigurdsson Blakar, Lauritz Henningssons hustru het visstnok Gunhild, og var antagelig enten fra Romsdalen eller Øyer, Ulvhild Torgautsdotter var gift med Benedict Nikulasson, og til slutt Torgaut Jonsson var gift med Gjertrud Guttormsdotter, datter av Guttorm Eiriksson og Elin Olavsdotter.

 

mvh jan w

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva vites om opphavet til Ola Prestgard og Guri Prestgard? Ser at navnet Tostensson er brukt på Ola og jeg sitter på en PDF-fil fra Nils A. Horvei som ganske sterkt indikerer at Guri var datter av Nils A. Busvold.

 

Og jeg lurer på hvor jeg kan finne nedtegnelser om sammenhengen mellom Munk-ætten og ridderen Guttorm Eiriksson (ca 1280/85 - 1349)

 

Stein

Endret av Stein Ole Kjær
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat

og til slutt Torgaut Jonsson var gift med Gjertrud Guttormsdotter, datter av Guttorm Eiriksson og Elin Olavsdotter.

 

Ble plutselig litt usikker her. I en tråd fra rundt 2000 så kommenterer Vigerust denne slektslinje slik:

 

"> Gutorm Beingtson Munk
> g. m. Gunhild Haavardsdtr.
>                 |

Guttorms hustru er ukjent.

 

> Ulvhild Torgautsdtr. Smør f. ca. 1345
> g. m. Beingt Nicolaison f. ca. 1350
>                 |
> ? Gutormsdtr.
> g. m. Torgaut Jonson Smør ca. 1320-1375
>                 |

Her skal det inn navnet Gjertrud (Guttormsdotter) som Torgauts frue.
Gjertruds far var Guttorm Bergsveinsson. Og hans svigerfar var:

 

> Gutorm Erikson ca. 1285-1350
> g. m. Elin Olavsdtr.
>                 |


> Erik Ivarson Hudfat"

 

Betyr dette at Vigerust plasserer Guttorm Bergsveinsson som Gjertruds far og Ikke Ridder Guttorm Eriksson?

 

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra en debatt på det gamle brukerforumet; les svaret til Thore H Vigerust, # 144-145, skrevet 16/12 2007 (side 6 i debatten):

https://forum.arkivverket.no/topic/130697-45237-bergiut-torlevisdatters-formødre-og-fedre/?page=6

 Les også Geirr I Leistad: "Nesøya og Nesøyagodsets eiere i middelalderen og i tidlig nytid"

Eller.. legg inn spørsmål om Guttorm Eirikssons barn på "Middelalder forum", så får du kanskje svar fra Leistad eller Are Gustavsen f.eks.

 

mvh jan w

Endret av Jan Weberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel det var det jeg mente. Dette er middelaldergeneologi, og passer nok best i forumet til NSF. Men enten du vil prøve og få svar hos NSF eller her, ville jeg kanskje startet et nytt tema med f.eks en overskrift som "Var Torgaut Jonssons hustru, Gjertrud, en datter av Guttorm Eiriksson?" i håp om å tiltrekke oppmerksomhet. Det var enklere på dette forumet for en del år siden da var det flere her som var opptatt av middelalderen.

 

mvh jan w

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 12/15/2017 den 12.21, Stein Ole Kjær skrev:

Hva vites om opphavet til Ola Prestgard og Guri Prestgard? Ser at navnet Tostensson er brukt på Ola og jeg sitter på en PDF-fil fra Nils A. Horvei som ganske sterkt indikerer at Guri var datter av Nils A. Busvold.

Det siste jeg har er:

Guren Prestegården, nevnt siste gang i Fogderegnskapet 1634/35. Hun var blitt gift omkring 1593 med Oluf Prestegården, Skjåk, [2] som var lagrettemann 27/5 1600 og 13/12 1600 (nevnt i en sak på Hamar 25/4 1609), men var død før 1610. Det har i de senere år vært en diskusjon om hvem av disse to som var barn av Nils Busvold og Sidsel Østendtr. Både Per Berg,[3] Engebret Hougen[2] og bygdebokforfatter Hans P. Hosar[5] kaller ham Oluf Torsteinson (Per Berg skriver et sted feilaktig Torstein Prestgard) og henne Guri Nilsdotter, men deres patronymikon er ikke funnet noe sted i primærkildene. Forfatterne har trolig bare konstatert at eldste sønnen het Torstein, men har ”glemt” at Guri kan ha vært odelsjente på Prestgard. Det kan være vanskelig å se ut fra arvegodset om Guri har overtatt en broderlodd eller en søsterlodd. Det godset hun hadde i 1610, kan tolkes som en broderlodd, men det hun sitter med fra 1614 og utover, ligner mer på en søsterlodd. I 1610 satt Guri nemlig med 6 huder som var arvet etter Nils og Sidsel (pluss 4 huder i Prestgarden), men allerede i 1614 var dette redusert til 4 huder og i Landskatten 1622 til 3 huder og 9 skinn. Fra 1612 satt Anders Busvold med 6 huder og 3 skinn etter foreldrene (inklusive 3 skinn i Skjerden i Stange etter farfaren Anders Rekstad), mens svogeren, Erik Gulbrandsen Andvord, gift med Åse Nilsdatter, fra og med 1618 eide 3 huder og 11 skinn i ulike gårder utenom 2 ½ hud i Andvord, og svogeren Christen Bjørke er fra og med 1620 registrert med 3 huder og 10 skinn i tillegg til 1 ½ hud i Bjørke. Det er først i 1622 alle disse arvingene nevnes samtidig. Da har Guri byttet bort 1 hud i Prestgard og ½ hud i Rudi på Fron mot 1 hud og 3 skinn i Garmo på Lom, mens de øvrige eier det samme som nevnt over. Nå har imidlertid Torbjørn P. Hagen i en privat mail til meg skrevet: ”Eit anna segl eg har jobba med er seglet til Oluf Prestgard i Lom. Dette seglet er og litt vrient å tyde. Det same gjeld her, det er bokstaven til høgre som er uklar, men det er heilt utelukket at det er ein N. Oluf kan derfor ikkje vera son på Busvold, som har vore antyda av fleir. (Pga.av jordeiga som Guri har i 1610 og utover). Per Berg hadde nok rett i at Oluf Prestgard var gift med Guri Nilsdtr Busvold.” [6]


[2] Hougen, Engebret: "Noen bemerkninger om bondearistokratiet i Gudbrandsdalen" i NST XIII (1952) s. 256-264

[3] Berg, Per, "Kvar vart det av Brattgodset? Var Sidsel Østensdotter Bratt gift til Busvold i Romedal?", NST XI, (1948), s. 330-337

[5] Hosar, Hans P.: Skjåk bygdebok, band 2, Historia 1537 - 1800 (1995), s. 56

[6] Mail datert 20/11 2016.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Nils Aksel. Det som forvirret meg var dette utklippet fra en tidligere diskusjon:

 

Ble plutselig litt usikker her. I en tråd fra rundt 2000 så kommenterer Vigerust denne slektslinje slik: 

 
"> Gutorm Beingtson Munk
> g. m. Gunhild Haavardsdtr.
>                 |

Guttorms hustru er ukjent.

 

> Ulvhild Torgautsdtr. Smør f. ca. 1345
> g. m. Beingt Nicolaison f. ca. 1350
>                 |
> ? Gutormsdtr.
> g. m. Torgaut Jonson Smør ca. 1320-1375
>                 |

Her skal det inn navnet Gjertrud (Guttormsdotter) som Torgauts frue.
Gjertruds far var Guttorm Bergsveinsson. Og hans svigerfar var:

 

> Gutorm Erikson ca. 1285-1350
> g. m. Elin Olavsdtr.
 
Litt usikker på hvordan jeg skulle tolke dette. Jeg har PDF-fila de og har hatt stor nytt og glede av den.
 
Stein
 
 
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, Jan Weberg skrev:

Fra en debatt på det gamle brukerforumet; les svaret til Thore H Vigerust, # 144-145, skrevet 16/12 2007 (side 6 i debatten):

https://forum.arkivverket.no/topic/130697-45237-bergiut-torlevisdatters-formødre-og-fedre/?page=6

 Les også Geirr I Leistad: "Nesøya og Nesøyagodsets eiere i middelalderen og i tidlig nytid"

Eller.. legg inn spørsmål om Guttorm Eirikssons barn på "Middelalder forum", så får du kanskje svar fra Leistad eller Are Gustavsen f.eks.

 

mvh jan w

 

Det er et godt forslag å lese Leistads artikkel fra 1997 om Nesøya. Ellers er ikke Middelalderforum gått helt i stå, det er imidlertid hele tiden avhengig av bidrag fra også andre enn undertegnede. Jeg kan uansett svare i den andre tråden: https://forum.arkivverket.no/topic/217421-var-torgaut-jonssons-hustru-gjertrud-en-datter-av-guttorm-eiriksson/

 

 

Vennlig hilsen

 

Are

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar Are. Jeg forsøkte å reg. meg på middelalderforum i dag. Må vel vente på en eller annen form for godkjennelse. Har sittet å sett etter hvor jeg kan få skaffet til veie det G. Leistad har skrevet om Nesøya og Nesøyagodsets eiere i middelalderen og i tidlig nytid uten helt å finne ut hvor jeg får fatt i dette.

 

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.