Gå til innhold
Arkivverket
Tor Rose Walderhaug

Skolekretser i Bergen ca 1900

Recommended Posts

Tor Rose Walderhaug

Jeg har to nabojenter i Marken, Amanda og Kathinka, begge født 1886, konfirmert i Domkirken i 1901, og de bodde noen få meter fra hverandre i Markesmuget og Haukelandssmuget (nå Badstustredet). Men hvor gikk to småpiker fra Marken, døtre av arbeidere, på skole på 1890-tallet? Tanks skole ble kommunal i 1888 og ble da åpnet for jenter, U. Phils skole (lå den gang på hjørnet av Ole Bulls plads og Torvgaden) er en privatskole, Sofie Lindstrøms likeså, og de store skolene i sentrumsperiferien (Rothaugen, Møhlenpris, Nygård) er ennå ikke bygget. Har noen tanker om dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tor Rose Walderhaug

Hei Ivar, og takk for svar. Jeg har sett denne, og her gjøres dessverre andre halvdel av 1800-tallet i noen få setninger. Nå har jeg Bergen bys historie I-IV i bokhyllen, uten at det hjelper så mye: Skolehistorikk var tydeligvis mindre interessant på 1980-tallet. Men om noen har vært borti emnet skolekretser i Bergen og jenter på skolen rundt forrige århundreskifte, så er jeg interessert i å vite mer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar Moe

Krohnengen (offentlige) ble bygget i 1880, og Dragefjellet (offentlige)skole i 1891.

Folkeskoleloven kom vel først i 1889.

 

Mvh

Ivar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tor Rose Walderhaug

Takk igjen. Det er godt å lage seg en liten liste over skoler i byen. Selv om byen ikke var stor den gang (det vi gjerne kaller sentrum idag), tenker jeg at både Krohnengen og Dragefjellet er for langt bort for at småpåiker skulle gå til fots dit. Byen hadde pr 1895 ca 6600 elever i folkeskolen - som er ca 70% av barn i skolepliktig alder - samt oppunder 2000 på privatskoler (Bergen bys historie III, s.515-17). Det vil si at et vesentlig antall skoler var nødvendig for å gi et tilbud til alle disse.

Jeg skjønte etterhvert at det var nødvendig å fikse på søkeordene. Det magiske søkeordet her er folkeskole, et ord som et øyeblikk var forsvunnet fra oppmerksomheten min. Bergen byarkivs oppslagsverk ga meg følgende folkeskoler i Bergen frem mot 1901 (oppstartsår i parantes): Christi Krybbe (1740), Fortunen skole (1851), Damsgård skole (1859), Fredriksberg skole (1864/1867), Lungegården skole (1869), Krohnengen skole (1880), Dragefjellet skole (1891), Sandviken skole (1898) og Nordnes skole (1901).

Pikene mine gikk mest sannsynlig på Lungegården skole i Musægaden 10, beliggende mellom Tukthuset og Kaigaten, omtrent der rådhuset ligger i dag.

 

Endret av Tor Rose Walderhaug

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Arnulf Pedersen

Gikk de på en alminnelig folkeskole (ikke privat) , noe de sikkert gjorde siden de hørte til arbeiderfamilier, soknet de til Lungegaarden skole i Musegaten, som lå i Marken.

 

Endret av Arnulf
hadde utelatt noe tekst

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.