Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Tor Rose Walderhaug

Skolekretser i Bergen ca 1900

Recommended Posts

Tor Rose Walderhaug

Jeg har to nabojenter i Marken, Amanda og Kathinka, begge født 1886, konfirmert i Domkirken i 1901, og de bodde noen få meter fra hverandre i Markesmuget og Haukelandssmuget (nå Badstustredet). Men hvor gikk to småpiker fra Marken, døtre av arbeidere, på skole på 1890-tallet? Tanks skole ble kommunal i 1888 og ble da åpnet for jenter, U. Phils skole (lå den gang på hjørnet av Ole Bulls plads og Torvgaden) er en privatskole, Sofie Lindstrøms likeså, og de store skolene i sentrumsperiferien (Rothaugen, Møhlenpris, Nygård) er ennå ikke bygget. Har noen tanker om dette?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tor Rose Walderhaug

Hei Ivar, og takk for svar. Jeg har sett denne, og her gjøres dessverre andre halvdel av 1800-tallet i noen få setninger. Nå har jeg Bergen bys historie I-IV i bokhyllen, uten at det hjelper så mye: Skolehistorikk var tydeligvis mindre interessant på 1980-tallet. Men om noen har vært borti emnet skolekretser i Bergen og jenter på skolen rundt forrige århundreskifte, så er jeg interessert i å vite mer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ivar Moe

Krohnengen (offentlige) ble bygget i 1880, og Dragefjellet (offentlige)skole i 1891.

Folkeskoleloven kom vel først i 1889.

 

Mvh

Ivar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tor Rose Walderhaug

Takk igjen. Det er godt å lage seg en liten liste over skoler i byen. Selv om byen ikke var stor den gang (det vi gjerne kaller sentrum idag), tenker jeg at både Krohnengen og Dragefjellet er for langt bort for at småpåiker skulle gå til fots dit. Byen hadde pr 1895 ca 6600 elever i folkeskolen - som er ca 70% av barn i skolepliktig alder - samt oppunder 2000 på privatskoler (Bergen bys historie III, s.515-17). Det vil si at et vesentlig antall skoler var nødvendig for å gi et tilbud til alle disse.

Jeg skjønte etterhvert at det var nødvendig å fikse på søkeordene. Det magiske søkeordet her er folkeskole, et ord som et øyeblikk var forsvunnet fra oppmerksomheten min. Bergen byarkivs oppslagsverk ga meg følgende folkeskoler i Bergen frem mot 1901 (oppstartsår i parantes): Christi Krybbe (1740), Fortunen skole (1851), Damsgård skole (1859), Fredriksberg skole (1864/1867), Lungegården skole (1869), Krohnengen skole (1880), Dragefjellet skole (1891), Sandviken skole (1898) og Nordnes skole (1901).

Pikene mine gikk mest sannsynlig på Lungegården skole i Musægaden 10, beliggende mellom Tukthuset og Kaigaten, omtrent der rådhuset ligger i dag.

 

Edited by Tor Rose Walderhaug

Share this post


Link to post
Share on other sites
Arnulf Pedersen

Gikk de på en alminnelig folkeskole (ikke privat) , noe de sikkert gjorde siden de hørte til arbeiderfamilier, soknet de til Lungegaarden skole i Musegaten, som lå i Marken.

 

Edited by Arnulf
hadde utelatt noe tekst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.