Gå til innhold
Arkivverket

Sander Sandersen


Ole Alexander Brobakk
 Del

Recommended Posts

Er på jakt etter Sander Sandersen som bosatt seg i Ytre Kvalheim eller Kråkenes i det som nå heter Vågsøy Kommune  nå på 1600/1700 tallet Selje/a Kommune. Kone ukjent men han fikk en sønn Stephan Sandersen 1715-1807 Stephan giftet seg igjen med Malene Povlsdatter 1710-1788. Nå er det seg slik at jeg finner mange Sandersen på Digitalarkivet men klarer kun å knytte han her til denne saken

https://www.digitalarkivet.no/view/112/pt00000000038697 Noen som kan hjelpe meg med noe mer info. 

Vil tror at kanskje hans foreldre kom Færøyene, UK siden jeg ser mange med navnet Sandersen kom derfra til Norge på slutten av 1600 tallet.

På forhånd takk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utdrag fra Lars Ivar Hansens artikkel om nordisk og nordeuropeisk innvandring til Nord-Norge på 1500-tallet, s. 14:  "Navn som Donald, Robert og Sander skyldes uten tvil skotsk innflytelse, og for en dels vedkommende gjelder det nok også David og William. Men siden den rådende navneskikken i stor grad var basert på oppkalling etter tidligere slektsledd, er det heller usikkert når disse navna er kommet inn og blitt tatt i bruk. Det kan også være rent tilfeldig om vi får bekreftet i annet kildemateriale at folk med slike navn faktisk hadde utenlandsk opphav. I Gryllefjord skattet for eksempel værmannen Jon Willumsen i flere år på begynnelsen av1600-tallet, før et rettsdokument fra1620 plutselig dokumenterte at han var født i Skottland. Det året gjorde han nemlig krav på en utestående arv etter farbroren Morten Skott, som også hadde hatt tilhold i Gryllefjord, men som var død barnløs. Dermed er det rimelig å anta at den fordanskede formen «Willum» egentlig går tilbake på et skotsk «William»."

 

Hele artikkelen finner du her: https://uit.no/Content/494953/Ottar 3-2001web.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

43 minutter siden, Ivar Kristensen skrev:

Steffen, døpt 10. oktober 1715. Far: Sander Skotte. Selje sokneprestembete*, Ministerialbok nr. A 2, 1704-1715, s. 54 https://media.digitalarkivet.no/kb20070515630206 

 

Beklager å være ‹festbrems› – det står ikke «Sander Skotte», men «Sander Skavepollen» . . .

 

http://www.seeiendom.no

 

Skavøypollen.jpeg

Endret av Even Stormoen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ops. Ok, jeg så kanskje det jeg ville se. V, ikke tt. Det er jo et universelt poeng i dette: leter man etter bekreftelse på en teori eller hypotese, så kan en se mye rart som egentlig ikke er der.

Endret av Ivar Kristensen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter en DNA som viser mer UK en Skandinavisk i meg så må det jo dukke opp en plass, jeg har jo vokst opp med historier om strandede fyrrige Portugisere men det var det lite av når svare kom :) Så de har nok bare seilt over havet :) En plass finner jeg de!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.