Jump to content
Arkivverket

Søker informasjon om Kanestrøm slekta


annawarvik

Recommended Posts

Hei! Jeg skriver en oppgave om min tippolderfar, Peder Ludvik Nilsen Kanestrøm, også kalt Peder i bukta. Født 1881 i Frei kommune, død 1961 i Averøy kommune. Han var sønn av Nils Andreassen Kanestrøm og Marie Oline Pedersdatter Skvokmo. Peder giftet seg med Fredrikke Magdalena Eliassen Grøn. Sammen fikk de syv barn, tror jeg. Blant annet min oldemor Fredrikke Kanestrøm (senere Stølan). Jeg søker å bli litt bedre kjent med han, lære litt om livet hans og hvordan han var. Oppgaven er å sette sammen hvordan hans liv var i forhold til industrialiseringen og nasjonalismen Norge opplevde på denne tiden. Jeg vet at han var en svært flink knivmaker og blikkenslager, og at han hadde alkoholproblemer. All hjelp er bedre enn ingenting!!

På forhånd, tusen takk for svar og hjelp!
Mvh Anna Fredrikke.

peder_kanesr_m_large.jpg

Link to comment
Share on other sites

Se #30 i tema nedenfor - det er vel dåpen til kona til Peder i Bukta:

 

 

Dåpen til Fredrikke Magdalene, født 1887:

Telemark fylke, Bø i Bø, Ministerialbok nr. 10 (1880-1892), Fødte og døpte 1889, Side 69
https://media.digitalarkivet.no/view/4256/72

 

Sjekk også #37 i samme tema! Der ser det ut til å være en større slektsoversikt. 

Edited by Grethe Flood
Link to comment
Share on other sites

Ved hjelp av tema ovenfor, fant jeg Peder i f.t. 1900 - da er han nevnt som omstreifer og metallarbeider:

https://digitalarkivet.no/census/person/pf01037409000623

 

Bosatt på Storbugten i Frei med foreldre og søsken. Her er et lite utklipp fra #37 i tema jeg tidligere har vist til:

 

"VIII. Fredrikke Magdalene Kristoffersen Grøn, f. 05.11.1887 i Gran OP, dåp 18.02.1888 (Hjemmedøpt. Stadfestet i Bø kirke i Telemark den 2.desember 1888.). Hun giftet seg med Peder Ludvig Nilsen Kanestrøm, f. 1881 i Frei MR, (sønn av Nils Andreassen Kanestrøm og Marie Oline Pedersdatter Svorkmo) yrke FT 1900 Metalarbeider, yrke 08.05.1923 Urmaker.". Jeg lurer på hvor denne datoen finnes, men i lenken til geni.com ser det ut til at det siste barnet er født i 1928, og Fredrikke Magdalene dør i 1929, 41 år gammel. 

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet ikke om dette er samme familie, men i FT1900 som Grethe har lenket til ovenfor, hadde Nils og Marie også en sønn Hermand.

Kirkebøkene for Kristiansund er sterkt brannskadet, så mange innførsler mangler vesentlige deler av navn og datoer. Jeg fant tilfeldigvis en tragedie i 1929, der 3 barn som alle het Kanestrøm brant inne, og deres far er oppført med fornavnet Herman, etternavnet hans er uleselig. Som sagt, jeg vet ikke om dette er samme Herman, men hvis det ikke er tilfelle, så kan det ihvertfall være en nyttig eliminasjon.

 

De tre øverst på siden:

Møre og Romsdal fylke, Kristiansund i Kristiansund, Ministerialbok nr. 7e (1916-1930), Døde og begravede 1929, Side 44
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20071018630422
Permanent bildelenke: http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071018630422.jpg
 

Grunnen til min interesse, er at min oldemor hadde en uekte sønn Edvard Antonius Kanestrøm, f 1881 i Kristiansund. Hans far er kun oppført med et leselig etternavn Kanestrøm, og ikke noe fornavn hverken ved sønnens dåp eller konfirmasjon. Endel av oldemors forfedre er også av omstreiferslekt.

NB! Mange av kirkebøkene i området er sterkt brannskadet, og finnes kun i skannet utgave, det mangler søkbare transkriberte versjoner.

Edited by Olaf Larsen
Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for god hjelp! Jeg vet også dessverre svært lite om mine forfedre, og det var heller ikke den største hjelp å få av slektningen rundt heller. Tilbake i tiden var det ikke vanlig å snakke om omstreiferlivet, og det ble snakket svært lite om i mitt farfar hjem(bofaste tatere), da de ikke ønsket så stor kontakt med de reisende taterene. Farfars farfar, Peder som jeg skriver om, var reisende etter barna flyttet ut. Farfar vet likevel lite om reisene, eller hvordan den strenge minoritetspolitikken i Norge på denne tiden, påvirket han. I følge enkelte kilder står det kun oppført 7 barn av Marie og Peder, her heter ingen Hermand. Likevel har jeg hørt at de skal ha vært 8 barn, og det er faktisk dermed mulig at den 8. uidentifiserte sønnen, i mitt tilfelle, er hermand. Takker igjen for god hjelp, og beklager om jeg ikke kan hjelpe deg, Olaf, med å komme nærmere svaret på om Hermand hører til min familie. 

Link to comment
Share on other sites

I lenken til Grethe fra FT1900, er det Nils Andriasen Kanestrøm og Marie Pedersdatter som er oppført med 8 barn, deriblant Peder, og i tilllegg Nils sin søster Andrine. Herman blirr altså Peders bror.

Når det gjelder omsteifere, så er det tydeligvis også endel folk av etnisk norsk opprinnelse som reiste iblant, i tillegg til tatere og romfolk. Det er nok dessverre i tingbøkene man kann finne mest informasjon om dem, men det krever jo en enorm insats å pløye igjennom alt materiale for å finne et lite avsnitt her og der.

Interessant lesestoff finner du her, selv om det er gammelt:

Eilert Sundt: Fante- eller landstrygerfolket i Norge  http://www.rhd.uit.no/sundt/bind1/eilert_sundt_bd1.html

Midbøe, Øyvind:  Eilert Sundt og fantesaken https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2011102808066

 

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Olaf Larsen skrev:

I lenken til Grethe fra FT1900, er det Nils Andriasen Kanestrøm og Marie Pedersdatter som er oppført med 8 barn, deriblant Peder, og i tilllegg Nils sin søster Andrine. Herman blirr altså Peders bror.

 

Her er familien i folketellingen 1910 for Frei - bosatt på Nerbugten - Herman Nilssen er iflg folketellingen født 19.02.1893 i Frei (fødselsdato/-år kan være feil i f.t. 1910):

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036789001112

 

Han er også nevnt på geni.com: https://www.geni.com/people/Hermann-Nilssønn-Kanestrøm/6000000011458872578

 

Ved søk på "Herman Kanestrøm" i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek - www.nb.no - får jeg treff i flere aviser fra 03.10.1929, men bare Arbeiderbladet er åpent for lesing direkte på nett. Jeg vet ikke om dette den aktuelle Herman fra Frei, men du kan jo sjekke avisen. Det gjelder en trist hendelse ved Kristiansund. 

Edited by Grethe Flood
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.