Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Simon

Tyding av navn i Jæren og Dalane tingbok 1673

Recommended Posts

Are S. Gustavsen

Cecilie,

 

Omtrent slik: «Widere forkyndt Biørn Rasmusøn omdal med flere interesserede hans skiøte breff til Jødel? Thollepsøn Skadberg paa – 9 Spand Korn udj forne skadberg, daterit R[en?]sland dj= 30 Junj 1671»

 

Usikker på noen av navnene, noe andre kan bidra med korrektur på.

 

Mvh Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Cecilie Simon

Takk skal du ha.

Jeg var usikker på om første bokstaven var B, fordi B'en i Bleff på forrige side så så annerledes ut, og jeg finner ingen Bjørn Rasmussen Omdal nevnt i noen andre kilder fra perioden .

 

Dette skjøtebrevet forstår jeg ikke.  Det er datert Ramsland (antar jeg) 1671, 3 år etter at at Jødel Tollaksen er død, og den eneste forklaringen jeg kan tenke meg er at det er skriveren har skrevet feil dato i tingboken for når kjøpebrevet ble utstedt. 

En rettssak i 1640 opplyses det at Jødel sitter på 8 spd i Skadeberg(jeg tyder det også som 8 spann i tingboken fra kjøpebrevet), i  Rosstjenesten 1644 8 spd på egne og søskens vegne, 1645-46 står det at han  eier dette på sin egen, sin mors og sin søsters vegne og han sitter på disse 8 spd frem til sin død i 1668. Dette ser for meg ut til å være de samme 8 spd det snakkes om i tingboken, men hvorfor er kjøpebrevet da datert 1671? Jødels far  Tollak døde rundt 1638 han hadde 1 W (6spd) i Skadeberg i 1624, det ville vel være naturlig å tenke seg at kjøpebrevet er utstedt ifm Jødels fars død, og når så Jødel selv dør var det viktig å få tinglyst dette?

Jeg finner som sagt heller ingen Bjørn på Omdal i perioden 1638-1675, og ingen Bjørn Rasmusen hverken i 1645 eller i 1664. Endre Mikkelsen Omdal (eneste som nevnes på Omdal i 1645) sine svogere var Jon og Peder Olssønner Skadeberg (altså var han enten gift med deres søster, eller han hadde selv 2 søstre som hver var gift med henholdsvis Jon og Peder), men det er ikke Endre Omdal som nevnes i tingboken.

Jon og Peder hadde begge 3 spd hver i 1640 (rettssaken over). Jon skatter sammen med Tollak som leilending, og senere med Tollaks enke, men er borte før 1645.

Bjørn Rasmusen Omdal og skjøtebrevet er en gåte.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.