Gå til innhold
Arkivverket

Martinus Syversen Kjeldmyren, Hof, Solør


Lars Løberg
 Del

Recommended Posts

Søker dåpsregistrering på den Martinus Syversen Kjeldmyren som konfirmeres 18 år gammel i Åsnes 1835 og som registreres som utflyttet til Trysil 1847. Ved konfirmasjonen oppgis at han var født på Busk av foreldre Syver Arnesen og Marthe Martinsdatter, men dåpen finner jeg ikke.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mora er Marte Mortensdatter.

Ikke ført dåp på Martinus, men Syver Arnesen og Marte Mortensdatter er nok foreldrene. Begge får en rekke barn utenfor ekteskap. Antall leiermål på Syver har nok presten gått litt i surr på, men Marte skal ha fjerde leiermål i 1825. Før det er hun registrert med leiermål 1815 og 1821. Det mangler da et, og det må være leiermålet som gjelder Martinus i 1818.

 

1815:

https://media.digitalarkivet.no/kb20070603280301

 

1815

https://media.digitalarkivet.no/kb20070603280302

 

1821

https://media.digitalarkivet.no/kb20070603280414

 

1825 - se nr. 114 og 120

https://media.digitalarkivet.no/kb20070603280551

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stor takk til Ann-Mary og Arild.

 

Til Ann-Mary - ved innførselen ved vigselen står det "Oph i Smedalen". Han er begravd 1872 og var da fattiglem - i en alder av 54.

 

https://media.digitalarkivet.no/view/9004/181

 

Jeg tror ikke det er snakk om noen hjemmedåp som ikke er innført i kirkeboka. Han kunne ikke bli konfirmert uten en dåpsattest, så det er vel mer trolig at han er døpt i et annet sogn om mora da var i tjeneste utenbygds.

 

Til Arild - jeg hadde nok en anelse om at det var denne Syver Arnesen som var faren, men sto fast uten dåpsregistrering. Det er to andre aktuelle med samme navn i samme periode, men de ser jo noe mer stabile ut. Marte var vel da fra Busk i Åsnes, men hvor kom Syver fra?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Først - at dåpen ikke er ført er ikke noe jeg stusser over lenger. Det er mye rart i Hof kirkebok, særlig fra ca. 1814 og ut i 1820-årene. Mye mangler av dåp, vielser og dødsinnførsler. Og ikke minst er det i dette tidsrommet en del opplysninger som virker som rein dikting. Ser man f. eks. på konfirmerte 1818, er det der ført mange foreldrepar som ikke eksisterte.

 

I de fleste tilfellene der personer får flere barn utenfor ekteskap vil deres bosted ofte variere. Syver derimot ser ut til å bo fast på Skybakk i Åsnes, og en mann med samme navn dør på Skybakk 08.11.1826 - 42 år gammel. I 1825 er det slutt på leiermålene, et indisium på at dette er samme mann, og også samme som er på Skybakk 1801, 19 år gammel som sønn av Arne Halvorsen og Marte Kjellsdatter. Alderen stemmer ikke helt med alder ved død, men det er ikke uvanlig. Samme Syver blir døpt 07.10.1781 med samme foreldre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spennende, og sjøl om det er noen års avvik i alder, må det vel være riktig identifisering.

Jeg har jobbet mest med Trysil, som fram til 1780 ble betjent av kapellaner fra Elverum. Her er det i flere år ikke ført dødsfall i det hele tatt, noe som jeg har tatt som  tegn på at kapellanene her har stukket pengene i egen lomme, mens dåp ser ut til å være først nøye. Det du skriver om konfirmanter og deres foreldre er interessant nok - slike opplysninger finnes jo ikke på 1700-tallet. Men det rører ikke ved hovedpoenget mitt - du kunne ikke bli konfirmert uten å være døpt først, så presten måtte i 1835 ha hatt en eller annen bekreftelse på at gutten var døpt.

 

Men hva med Syver? Ble det noen straffereaksjon på alle hans utenomekteskapelige barn? Han må jo ha haugevis med etterkommere i Solør i dag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.