Gå til innhold
Arkivverket

Alf Halvorsen f. ca. 1672 og Marthe Pedersdatter f. ca. 1662, Grasto/Gata under Hafslund, Skjeberg. Hva er deres opprinnelse?


Magne Grasto
 Del

Recommended Posts

Alf Halvorsen og Marte Pedersdatters opprinnelse er for meg ukjent. Første gang jeg har kommet over ham er 29. april 1703 hvor han opptrer som fadder i en dåp for Haagen Scofterøds datter i Skjeberg. Han bor da på Gaten, noen hundre meter fra Grasto hvor han iallefall fra 1714 var husmann. Imidlertid opptrer hans kone, Marte, som fadder for Anders Eriksens sønn i 1702, da også med bosted Gaten (Gata). Alf og Martes datter, Aase, gravlegges i Skjeberg 18. mars 1746 og opplyses da å være 49 år gammel, altså født ca. 1697. Hun er så vidt jeg kan se deres eldste barn, noe som betyr at Alf og Marte bør være gift innen 1697. Går man ut ifra at Alf og Marte var rundt 25 år ved deres giftemål, bør Alf være født rundt 1672, noe pluss/minus. Marte (Pedersdatter), Alf kone, gravlegges fra Skjeberg kirke 9. oktober 1762, 100 år gammel. Om det stemmer så er hun født 1662.

 

Siste gang Alfs navn nevnes er 17. mai 1715 da hans sønn Thore døpes i Skjeberg kirke.

 

Marte nevnes i Matrikkelutkastet for 1723, hvor hun og Jørgen Olsen er brukere på Grasto. Sannsynligvis på hvert sitt bruk. Det vil si at Alf innen den tid er død.

Imidlertid finnes det en Ole Alfsen på Sundlykken i Borge med nære bånd til denne familien. Jeg har derfor gått ut ifra at dette kan være en sønn av Alf og Marte. Ole ble gravlagt fra Borge kirke 4. juli 1773 og var da oppgitt å være 50 år gammel, med andre ord født rundt 1723.

 

Om det stemmer at Ole Alfsen var Alf Halvorsens sønn, men at Marte Pedersdatter var enke ved Matrikkelutkastet i 1723, må Alf Halvorsen ha dødd i perioden mellom Oles fødsel (evt. noe før) og tidspunktet for utarbeidelsen av Matrikkelutkastet(18. juni). Alf død er ikke funnet hverken i Skjeberg eller Borge. Legger ved link her: http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-ma20090817610480.jpg

 

Da husmannsplassene Gata og Grasto lå under Hafslund Hovedgård som var en Adelig sedegård, gjorde dette at husmenne var fritatt for endel skatter og plikter, noe som igjen gjorde at de ikke ble oppført i diverse matrikler osv. Dette gjør søket vanskeligere.

 

Kort sagt søkes det opplysninger om Alf Halvorsen og Marte Pedersdatters opprinnelse, samt Alf Halvorsens død.

 

Med vennlig hilsen 

Magne Grasto

 

 

 

 

Endret av Magne Grasto
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.