Gå til innhold
Arkivverket
Ole Arild Vesthagen

Hvor gammel måtte man være for å bli prest på 1600-tallet?

Recommended Posts

Ole Arild Vesthagen

Jeg holder på med å "nøste opp" historien til noe prester på 1600-tallet men har problemer med å finne ut når de ble født.

 

Den ene ble tatt opp som student ved universitetet i København i 1645 og ble tatt i ed som sogneprest i 1651.

Broren ble student i 1649 og begynte som prest i 1658.

 

Når omtrent kan vi regne med at de ble født?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jan H. Trelsgård

Jeg ville ha regnet med en alder på 20 år ved immatrikuleringen. De fleste var 19-22 år da de begynte studiene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ole Arild Vesthagen

Takk for alle svar. Det ser ut til at det var vanlig å begynne studiene ca. 20 år gammel. Jeg fant selv også en artikkel i et gammelt nummer av dansk personalhistorisk tidsskrift der det ble referert fra beretningene fra en prest som skrev at han begynte på sine studier i 1630 da han var 20 år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anne Lise Hovdal

Ja de kunne vel begynne å studere til prest da de var 20 år på 1600-tallet, men ordineringen kunne ikke skje før det året de var 25 år(argument fra Kåre Hansen

angående Petter Dass og hans fødselsår som han mener var i 1646 som han både har skrevet om og holdt foredrag om). Han ble vel ordinert til prest første

gang i 1671, men ble prest i Alstahaug mye senere da

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Eivind Kinck

Som Ertesvåg skriver finnes det nok en del eksempler på flere nordmenn som begynte på teologistudiet i København før de var 20 år gamle.  Det første de måtte gjøre var å avlegge examen artium som den gang ble gjort på universitetet og ikke på latinskolen før de kunne begynne på selve studiet.  Et eksempel er Erich Nicolai Arbien som var født i 1710, tok examen artium ("deponerede") 14 år gammel i 1724 og tok sin embetseksamen i København 16 år gammel i 1726 (mao et usedvanlig skolelys).  Arbien kunne først ordineres i 1735, og han betegnes av prosten for Nedre Romerike Peder Kinck som "student" i 1731 som underviste hans sønner i Enebakk, og han var en tid også en slags sekretær og assistent for prosten.  Arbien ble senere rektor ved Latinskolen i Christiania.  Peder Kinck selv påbegynte teologistudiet i København 1709 18 år gammel, ble uteksaminert i 1713 og underviste på Latinskolen i Christiania til han 25 år gammel ble ordinert som feltprest.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ole Arild Vesthagen

Takk for nye svar. Det sikreste for å beregne alder blir tydeligvis å ta utgangspunkt i 25 år ved første ordinasjon. Det passer bra for de to brødrene jeg undersøker historien til.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.