Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Haavard J. Wæringsaasen

Forhold mellom Knut Arneberg, Hof og Erik Olsen Sætre, Hof

Recommended Posts

Haavard J. Wæringsaasen

Utgangspunktet er Elverum Bygdebok (Finne-Grønn) s. 391 om Nordre Sæteren; "Det ene bruk Søndre Sæteren ble av Even Olsen Sætre i Hof og hans bror Lauritz Børke solgt til deres fettere  Knut og Ole Torstensønner Sorknes i Grue, hvilket samtlige var sønnesønner av Knut Arneberg i Hof. Det andre bruk Nordre Sæteren tilfaldt Even Olsen Sætres eldste bror Erik Olsen Sætre i Hof.

 

Dilemma 1; I Hof Bygdebok s. 123  om Sæteren Bruk II er det ingen referanser til en sønn Erik, kun Even. Kan dette egentlig være samme person?

 

Ovennevnte er tillagt å være sønnesønner av Knut Arneberg. Erik Olsen har jeg med leveperiode ca. 1580-1661 og sønn av Ole Knutsen Sætre med leveperiode ca. 1550-1663. Knut Arneberg har jeg imidlertid med ca. 1565-1628.

 

Dilemma 2; Knut Arneberg er altså yngre enn sin sønn. I Hof Bygdebok s. 467 er det heller ingen sønn av Knut ved navn Ole(Oluf) samt at øvrige sønner av Knut som er oppgitt der og de som er oppgitt som brødre av Ole heller ikke stemmer. Videre reises en teori om at Knut er en bror av Alf Arneberg og ikke sønn.

 

Håper det er noen som har studert forholdene og kan løse forvirringen for meg.

 

Haavard Wæringsaasen 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ronny R. Haugen

Slektskretsen omkring Arneberg i Hof (og forbindelsen til kansleren Oluf Kalips) har vært skrevet om og diskutert i 150 år. Jeg vil anbefale å lese Lars Løbergs artikkel fra 1998 i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, som vel er forskningsstatus om emnet:

 

Lars Løberg: Nye biter i et gammelt puslespill. Om kalipsinnløsere i Solør og slekten Colbjørnsens forbindelser til Arneberg, Vølsnes og Gile. Norsk Slektshistorisk Tidsskrift bind 36, hefte 3, 1998.

 

Om artikkelen ikke gir svar på alle dine spørsmål, er den likevel nyttig å kjenne til. Den gir også henvisninger til tidligere arbeider om saken.

Edited by Ronny R. Haugen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lars Løberg

Akkurat denne problemstillingen var jeg inne på i artikkelen "Fordelingen av Kalipsgodset" i NST XXVIII s 384ff. Det meste av dette er ren gjetting fra Finne-Grønns side, men både Knut Arneberg og Ole Sæter hadde eierparter i 1614.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Haavard J. Wæringsaasen

Takker for svar og henvisningene. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.