Gå til innhold
Arkivverket
Per Tore Solheim

Vesterlenske Nat Infanteriregiment 1814 - 1. Råbyggelag komp

Recommended Posts

Per Tore Solheim

På www finnes det kompaniruller for bl.a årene 1806 og 1812:  Innhold for Generalitets- Og Kommissariatskollegiet, Det Kongelige Norske Komm.kollegium, Ruller, Nr. 112: Vesterlenske Nasjonale Infanteriregiment 1812 - Skanna arkiver - Arkivverket.  

1. Råbyggelag kompani (fra 1810 benevnt Jegerkompani) skrev ut mannskaper fra Holt, Vegårshei og Åmli i Aust-Agder.  I 1812 var kompaniet ledet av kaptein Brinch.  I rullen dette året finnes det 26 navn fra Vegårshei.

Men selv om en soldat står i rullen for 1812 er det vel ikke sikkert at vedkommende var med under krigshandlingene i  juli-august 1814, bl.a under trefningen ved Kjølberg bro i Østfold der soldater fra dette kompaniet deltok.

Er det noen "der ute" som kjenner til kilder som oppgir navnene på soldater som var med høsten 1814? og deres sjebne?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Tore Solheim

Historien til Vesterlenske Infanteriregiment(er) - etter hvert Agder Infanteriregiment nr 7 - er grundig omtalt i boka til oberstl. Børre Reidar Gundersen fra 1998 (Fotfolket fra Agder)  Men så detaljert er ikke boka at den  kan gi svar på de spørsmål jeg har stilt ovenfor.  Vegårshei har heller ikke - i motsetning til mange andre kommuner - reist noen minnebauta over soldatene som deltok, noen av dem kanskje helt fra 1808.  Men i det minste å få fastslått hvem som var med hadde vært av interesse.  De opplysninger som finnes er ufullstendige.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Holt Sandblost

Hei

Det skal være en artikkel "Hermenn i 1814" av Jon Løyland i årsskriftet for Agder Historielag 1950. Artikkelen skal være en oversikt over soldater fra Agder som var ute i krigene fra 1807-1814

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.