Gå til innhold
Arkivverket

Vesterlenske Nat Infanteriregiment 1814 - 1. Råbyggelag komp


Per Tore Solheim
 Del

Recommended Posts

På www finnes det kompaniruller for bl.a årene 1806 og 1812:  Innhold for Generalitets- Og Kommissariatskollegiet, Det Kongelige Norske Komm.kollegium, Ruller, Nr. 112: Vesterlenske Nasjonale Infanteriregiment 1812 - Skanna arkiver - Arkivverket.  

1. Råbyggelag kompani (fra 1810 benevnt Jegerkompani) skrev ut mannskaper fra Holt, Vegårshei og Åmli i Aust-Agder.  I 1812 var kompaniet ledet av kaptein Brinch.  I rullen dette året finnes det 26 navn fra Vegårshei.

Men selv om en soldat står i rullen for 1812 er det vel ikke sikkert at vedkommende var med under krigshandlingene i  juli-august 1814, bl.a under trefningen ved Kjølberg bro i Østfold der soldater fra dette kompaniet deltok.

Er det noen "der ute" som kjenner til kilder som oppgir navnene på soldater som var med høsten 1814? og deres sjebne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Historien til Vesterlenske Infanteriregiment(er) - etter hvert Agder Infanteriregiment nr 7 - er grundig omtalt i boka til oberstl. Børre Reidar Gundersen fra 1998 (Fotfolket fra Agder)  Men så detaljert er ikke boka at den  kan gi svar på de spørsmål jeg har stilt ovenfor.  Vegårshei har heller ikke - i motsetning til mange andre kommuner - reist noen minnebauta over soldatene som deltok, noen av dem kanskje helt fra 1808.  Men i det minste å få fastslått hvem som var med hadde vært av interesse.  De opplysninger som finnes er ufullstendige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Det skal være en artikkel "Hermenn i 1814" av Jon Løyland i årsskriftet for Agder Historielag 1950. Artikkelen skal være en oversikt over soldater fra Agder som var ute i krigene fra 1807-1814

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.