Gå til innhold
Arkivverket

Randi Hansdatter Mæhle, f. 1849 -Aure, mulig skilsmisse


Hanne W. Ringseth
 Del

Recommended Posts

Mine tippoldeforeldre gifter seg i 1875 i Aure, Møre og Romsdal. Haldor Pedersen Garberg, f. 1851 i Selbu og Randi Hansdotter Mæle (Mæhle), f. 1849 i Aure, de får 4 sønner før Haldor i 1882 reier til USA. Han bosetter seg i Stanwood, WA, USA hvor også 2 av hans brødre bor med familier. I 1884 blir Randi syk, og havner på Reitgjerdet Pleiestiftelse for spedalske i Trondheim (Strinda). De 4 barna vokser opp på forskjellige gårder i Aure, noen hos familie. 1 sønn dør i 1899, min oldefar flytter til Trondheim blir gift og får familie, men dør så i 1913 som spedalsk. Og yngste sønn reiser rundt 1900 til sin far i USA. I FT 1891 står Randi oppført som gift, ved folketellingen i 1900 og 1910 er hun ført som enke?! Hennes mann Haldor som dro til USA dør i 1915. Er det noen mulighet for at de kan ha blitt skilt? Finnes det dokumenter på det noen plass. Om ikke så ville de fremdeles være gift både i 1900 og 1910, og hun ville ikke være enke. Finner ikke noe som tyder på at Haldor giftet seg på nytt i USA.

Finnes det også noen papirer vedrørende barna når de ble plassert hos andre da far var reist og mor ble syk ca. 1884. Hvor kan jeg finne disse opplysningen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En eventuell skilsmisse vil ha blitt behandlet av justisdepartementet. I den grad det finst registre til disse, så kan du be om oppslag via post@arkivverket.no . Men utover det er det litt nyttesløst å lete etter en skilsmisse man ikke vet datoen på, og heller ikke om den i det hele tatt har funnet sted. En mulig forklaring kan jo ganske enkelt være at hun syntes at det var lettere å titulere seg som enke enn å måtte forklare at mannen hadde reist vekk.

Du kan lese mer om skilsmisse i arkivene her:

https://www.arkivverket.no/dokumentasjon/ekteskap-og-skilsmisse/skilsmisse

Om barn som har blitt satt bort av det offentlige i denne tida kan man finne informasjon i det lokale kommunearkivet. (som ikke hører inn under Arkivverket)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.