Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Hanne W. Ringseth

Randi Hansdatter Mæhle, f. 1849 -Aure, mulig skilsmisse

Recommended Posts

Hanne W. Ringseth

Mine tippoldeforeldre gifter seg i 1875 i Aure, Møre og Romsdal. Haldor Pedersen Garberg, f. 1851 i Selbu og Randi Hansdotter Mæle (Mæhle), f. 1849 i Aure, de får 4 sønner før Haldor i 1882 reier til USA. Han bosetter seg i Stanwood, WA, USA hvor også 2 av hans brødre bor med familier. I 1884 blir Randi syk, og havner på Reitgjerdet Pleiestiftelse for spedalske i Trondheim (Strinda). De 4 barna vokser opp på forskjellige gårder i Aure, noen hos familie. 1 sønn dør i 1899, min oldefar flytter til Trondheim blir gift og får familie, men dør så i 1913 som spedalsk. Og yngste sønn reiser rundt 1900 til sin far i USA. I FT 1891 står Randi oppført som gift, ved folketellingen i 1900 og 1910 er hun ført som enke?! Hennes mann Haldor som dro til USA dør i 1915. Er det noen mulighet for at de kan ha blitt skilt? Finnes det dokumenter på det noen plass. Om ikke så ville de fremdeles være gift både i 1900 og 1910, og hun ville ikke være enke. Finner ikke noe som tyder på at Haldor giftet seg på nytt i USA.

Finnes det også noen papirer vedrørende barna når de ble plassert hos andre da far var reist og mor ble syk ca. 1884. Hvor kan jeg finne disse opplysningen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnitaRiise (Statsarkivet Bergen)

En eventuell skilsmisse vil ha blitt behandlet av justisdepartementet. I den grad det finst registre til disse, så kan du be om oppslag via post@arkivverket.no . Men utover det er det litt nyttesløst å lete etter en skilsmisse man ikke vet datoen på, og heller ikke om den i det hele tatt har funnet sted. En mulig forklaring kan jo ganske enkelt være at hun syntes at det var lettere å titulere seg som enke enn å måtte forklare at mannen hadde reist vekk.

Du kan lese mer om skilsmisse i arkivene her:

https://www.arkivverket.no/dokumentasjon/ekteskap-og-skilsmisse/skilsmisse

Om barn som har blitt satt bort av det offentlige i denne tida kan man finne informasjon i det lokale kommunearkivet. (som ikke hører inn under Arkivverket)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hanne W. Ringseth

Flott! Tusen takk skal du ha for hjelpen :)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.