Gå til innhold
Arkivverket
Remi

Landnamabok, kapittel 3, 175, sannhetsgehalt?

Recommended Posts

Remi

I første avsnitt av den islandske Landnamabok, kapittel 3, nr. 175 står dette:

Sitat

Thord hed en berømt mand; han var søn af Bjørn Byrdesmør, som var søn af Roald Ryg, der var søn af Asleik, som var søn af Bjørn Jernside, der var søn af Ragnar Lodbrog. Thord drog til Island og tog Høfdestrand i Skagafjord mellem Unedalså og Rolleifsdalså. [Han boede på gården Høfde]

Bla til nr. 175

 

Her bringes farsslekten til Høfde-Thord tilbake til den legendariske oppdiktede personen Ragnar Lodbrok, og siden jeg antar at Høfde-Thord faktisk var en reell person på Island, og siden jeg antar at Ragnar Lodbrok er et konglomerat av flere personer, både virkelige og oppdiktede, så må denne anerekken fra Thord Bjørnarsson til Ragnar Lodbrok være feil i et eller annet ledd. Jeg vil gjerne ha hjelp til å få identifisert hvilket ledd som mest trolig ikke er korrekt.

 

Remi

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (privat)
8 timer siden, Remi skrev:

Jeg vil gjerne ha hjelp til å få identifisert hvilket ledd som mest trolig ikke er korrekt.

 

Er disse personene nevnt i andre skriftlige kilder? Hvis ikke, blir det umulig å vurdere det ene slektsleddet som mer eller mindre troverdig enn det andre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Remi

Det var akkurat det jeg håpte å få hjelp til å finne ut av, Kristian.

 

Ragnar, og sønnen Bjørn Jernside er jo nevnt i Ragnar Lodbroks saga. Her http://www.norsesaga.no/ragnar-lodbroks-saga.html rett før kap. 19 står dette om Bjørn Jernside og hans etterkommere: "Fra Bjørn jernside er det kommet mange menn. En stor ætt: Tord, som bodde på Hovde på Hovdestrand, og var en stor høvding."

 

I tillegg har vi Tåtten om Ragnarsønnene: https://no.wikipedia.org/wiki/Þáttr_af_Ragnars_sonum Jeg har bare funnet en engelsk oversettelse her: http://www.germanicmythology.com/FORNALDARSAGAS/ThattrRagnarsSonar.html

 

Begge disse kildene er skrevet rundt år 1300 og ergo så stoler jeg svært lite på dem. Men de hjelper meg ikke å finne ut hvor saga går over til historie om du forstår hva jeg mener.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Remi

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.