Gå til innhold
Arkivverket

Karen Christensdatter Trane død 1711


Terje E Skrolsvik
 Del

Recommended Posts

I skiftet etter  Karen Christensdatter kommer det frem at hun og mannen Hans Iversen Wulf satt med 4 vaag landskyld og odel i gården Nergaard i Bjarkøy. Denne gården hadde Hans Iversen Wulf kjøpt av svigerfaren Christen Mathisen (Trane),  med kjøpebrev av 26/10-1693. Mitt spørsmål er da om noen vet hvor Christen Mathisen hadde fått tak i gården ? Moddi kjøpte1 vaag av denne gården av Hans Iversen Wulf.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar. Må vel studere odelskattelister for å finne ut hvor Christen Mathisen fikk tak i gården. Dette er gammelt Giskegods så det skal vel finnes lister.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har funnet Christen Mathiesen (Trane)  i 1691 som eier av 4 woog i Neergaarden og Moddi eier 2 woog. Gården er på 6 woog i Sand tingsted i flg Fogderegnskapet.

Men jeg har ikke funnet hvor Christen har kjøpt gården eller om den er arvet. Svigersønnen Hans Iversen Wulf selger senere 1 woog til Moddi slik at de sitter med en halv gård hver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Terje E Skrolsvik skrev:

Jeg har funnet Christen Mathiesen (Trane)  i 1691 som eier av 4 woog i Neergaarden og Moddi eier 2 woog. Gården er på 6 woog i Sand tingsted i flg Fogderegnskapet.

Men jeg har ikke funnet hvor Christen har kjøpt gården eller om den er arvet. Svigersønnen Hans Iversen Wulf selger senere 1 woog til Moddi slik at de sitter med en halv gård hver.

Trolig dreier det seg om kjøp:

 

RA, Rentekammeret inntil 1814, Reviderte regnskaper, Stiftamtstueregnskaper, Trondheim stiftamt og Nordland amt, R/Rg/L0082: Trondheim stiftamt og Nordland amt, 1685, s. upaginert
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/rk20090715330488

 

http://www.nb.no/nbsok/nb/0409ffab00b5a839a90f2bed81d48996?index=1#359

 

Esau Moddi's proseess om Nergården.

År 1684, den 8. april, sattes rett i Nergård av lagmann i Stegen. Lagrettesmenn var følgende: Ingebrigt Ellefsen Nordfjord, Steffen Monsen Sand, Michel Reiersen Kollisland, Daniel Rasmusen Sundvold,
Jørgen Henriksen Bjørnrå, Rasmus Jakobsen Nergård og Sr. Kristen Mathisen boende i Lechvigen.

"Og freemkom for retten Esau Moddi, boende paa Store Grøsnes i Astafjord her i Senjen, som medgav en skriftlig stevning, hvorved var stevnet Henrik Bidermann, Kjøpmann veed Contoret i Bergen.
Han bekyldes for, uten Esau Moddi's ringeste vilje, videnskap eller rigtighet, at ha bortsolgt og skjøtet til Anders Hydscher og han igjen til sin bror, Peder Hydscher boende paa Myr i Andenes fogderi,
en hans odelsgård Nergaarden beliggende paa Bjerkøen i Sands tingsted i Senjens fogeri. Samtidig stevnte han ogsaa Peder Hyscher at lade sig finde med alle sine dokumenter til befrielse i denne sak.
Desuten stevnte han ogsaa Jens Pederseen, sorenskriveer i Senjen, at svare til den utsteeedte dom, som han efter løst copie af Studere bog skal ha afsagd dateret Bergen 28. august 1683.

Peder Hydscher møtte ikke. Johan Mathisen meddelte, at Peder Hydscer hadde sagt til ham, at han ikke lengere kunne vente, ti øvrigheten skulle holde ting hos ham hjemme. Heller ikke møtte Henrik Bidermann.

Esau Moddi fremla saa sit skriftligee indlæg til Bidermann, om med sin bog at forklare hvorav gjælden haver sin oprindelse, samt fremlegge og bevise sine paastaaende odelssteder, skjøder og adkomster, hvorlunde og paa hvad maate hand dem har bekommet paa Nedergaarden.

Esau Moddi mente, at naar alt var lekvideret, saa var det ham som ville ha tilgode av kjøpmanden, og ikke omvendt.

Sorenskriver Jens Peedersen møtte og sa, at da han avsa dommen kjende han ikke til Esau Moddis nuværende standpunkt. Esau Moddi indgav fordring til retten paa 111 Rdl. som var hans utlæg ianl. retssaken,
utenom hans arbeide og nærings forsømmelse, som han mente burde bli ham erstattet.

Ved ny dom her, blev sorenskriverens dom fra 1772 (skal veel være 1672) underkjend, dog hadde heller ikke kjøpmanden i Bergen optraadt efter sorenskriverens dom, men hadde uten videre solgt odelsgaarden
til fremmede, hvorved er tilføiet Esau Moddi megen skade og velferds spilde:
Thi kjendes, Esau Moddi med sine børn, deris Odelsjord Nedregaarden uhindret at vinde og beholde med alt hans bøxel, stfølehud. landsskyld og 3de aarsleje. Dog skal Esau Moddi gjøre op med fisk til
sin Kjøpmand i Bergen hvad det skulle kunne bevises at han skylder."

Bjarkøy bygdebok, side 363-364

 

 

 

Endret av Lars Østensen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet snart ikke hva man skal tro på . I Bygdebok for Bjarkøy står at Tørn/Tron Olsen har eiet 6 woog i Nergaard (hele gården)  før Esau Moddi  eiet 2 woog. Rart de ikke har fått med at Christen Mathisen har eiet 4 woog av samme gård. Men de har fått med at Hans Iversen Wulf  har eiet de 4 woog som hans svigerfar Christen Mathisen  hadde eiet . Hvis denne Tørn Olsen som nevnes i boken er den samme som satt på Ytre Hærnes  så skulle det være morsomt å vite hvilken forbindelse det var fra han til Christen Mathisen.  Jeg har, så langt, ikke noen snar forbindelse de i mellom .  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en side i skiftet etter Karen Christensdatter Trane, datter av Christen Mathisen. Her går det frem at hun og mannen Hans Iversen Wulf hadde overtatt 4 woog i Nergaard pr 1693. Esau Moddi satt på 2 Woog. Gården var totalt på 6 woog som fra gammelt var eiet av Tørn /Tron Olsen. Slik jeg ser det må det da enten vært et salg til Christen Mathisen eller slektskap til Tron Olsen.  Noen som vet noe om dette ? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.