Gå til innhold
Arkivverket

Almisselemprotokollar for Bergen by - kvar finst desse?


Lars E. Øyane
 Del

Recommended Posts

Eg har fått greie på at det på 1800-talet, i alle fall i 1838, vart publisert sokalla «Af- og Tilgangslister over Almisselemmer i Bergen»

 

https://www.nb.no/items/bbc9f09bf07fb8198540435df9829a8b?page=7&searchText=

https://www.nb.no/items/bbc9f09bf07fb8198540435df9829a8b?page=9&searchText=

 

På den siste sida her er nemnd som almisselem #18 frå Nykyrkjesokni ein Berent Andreas som døydde «på Landet» i første kvartal 1838, men dødsfallet er ikkje ført i kyrkjeboki for Nykyrkja.

 

Kvar finst dei originale listene som dette er henta ifrå?  Kan henda i prestearkivet for Bergen?  Finst det kan henda ei nøyaktig arkivreferanse?

 

Eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei. Kan ikke se at vi har kilde på Digitalarkivet. Kilden er mest sannsynlig enten på byarkivet i Bergen eller Statsarkivet i Bergen

Du må henvende deg til de og spørre om hva som kan være kilden til denne trykte kilde. 

Årsaken til at barnet ikke er ført i Nykirken som død, er nok trolig fordi han er død på landet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Renathe antyder, bør spørsmål av denne typen postes i Spør Arkivverket. Vi som svarer i Spør Digitalarkivet, har vår spisskompetanse på det arkivmaterialet som er publisert i Digitalarkivet, og da særlig på de digitale representasjonene av dette arkivmaterialet. Når det er sagt, så ble jeg litt nysgjerrig på saken:

 

Det er altså snakk om ei avis, Bergen Adressecontoirs Efterretninger, som i et bilag til nr. 36/1838 trykker ei av- og tilgangsliste over almisselemmer i Bergen for 1. kvartal 1838. Spørsmålet blir da hvor Bergen Adressecontoirs Efterretninger har innhentet opplysningene fra. Siden det refereres til et almissenummer, må opplysningene stamme fra en instans som nummererer almisselemmene i Bergen.

 

Et søk i Arkivportalen med søkeordene Bergen almisse* (slik: http://www.arkivportalen.no/side/sok/avansert?enkeltSok=true&sokeVerdi=Bergen+almisse*)  leder meg til arkivet etter Overfattigkommisjonen i Bergen (http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-07000000000877). Dette arkivet er delt mellom Statsarkivet i Bergen og Bergen byarkiv, og fra arkivbeskrivelsen kan det se ut til at protokoller og dokumenter vedrørende almisselemmer hører hjemme i byarkivet.

 

Det er ikke sikkert at ei liste tilsvarende den som er trykket i Bergen Adressecontoirs Efterretninger finnes i arkivet. Den trykte lista kan være et utdrag av overfattigkommisjonens protokoller og dokumenter, produsert på anmodning fra Bergen Adressecontoirs Efterretninger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.