Jump to content
Arkivverket

Vigendahl/Vigendal - etternavn eller gårdsnavn?


Beate og Gunhild Hanssen

Recommended Posts

Står fast på en forfader som var født ca. 1783 på Helgeland. En av hans sønner fikk Vigendahl som mellomnavn. Er det noen som vet om det er en gård eller husmannsplass på Helgeland som heter noe slikt? Vi vet ikke hvor på Helgeland denne forfaderen var fra, bare at han var helgelending... Har tenkt at sønnen kan ha fått navn etter gården faren var fra, eller så kan han ha blitt oppkalt etter noen som hadde dette som etternavn....Legger ikke ut navn, for jeg vil lete selv, håper bare på noen innspill som kan peke i rett retning.

 

Beate

Link to comment
Share on other sites

Det finnes 2 gårder som muligens kan være av interesse.

Gnr. 14 Vikdalen, Vefsen i Vega. http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS255575%4056669=on

Gnr. 22 Vegdalen, Vega i Vega. http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS254342%4056401=on

 

 

Edited by Berit Knudsen
Link to comment
Share on other sites

Det er ikke sikkert at navnet hadde noe med en husmannsplass på Helgeland å gjøre. Mellomnavn kunne bli gitt for å hedre bekjente eller betydningsfulle personer.

En Anne Marie Gøtsche/Gotsche befant seg på Helgeland i alle fall i 1787. Hun giftet seg senere med en Wigendahl (flere skrivemåter brukt) fra Stjørdal. Han har sikkert seilt på Helgeland til tider, siden han var jekteskipper i Trondheim. Det er mulig du kan finne en forbindelse der, eller til andre Vigendal'er i Stjørdal. Siden du ville lete selv har jeg ikke lagt ved lenker, men Anne Marie Gøtsche og Wilhelm Wigendahl er det allerede skrevet om i flere tråder her.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet det, Inger. Men akkurat nå leter jeg etter spor over alt...har også kommet over Anne og Wilhelm 🙂 

Link to comment
Share on other sites

For å holde tungen bent i munnen når det gjelder for-/mellom-/ og etternavn, så var det jo tilbake til 1700-tallet kun fornavn og etternavn som ble brukt. Så din ane som fikk et fornavn + et mellomnavn er feil. Han fikk to fornavn. Navn som Vigendahl som ble brukt i slutten av en 'navnerekke' er adressen til denne personen. Men kom Vigendahl etter fornavnet så blir det regnet som fornavn og har et farsnavn som etternavn,  Selv i dag så kan du ha så mange fornavn du vil; de vil alle hete fornavn. Mellomnavn får du hvis du har mer enn ett etternavn. Alle 'etternavn' som kommer FØR det siste, heter mellomnavn. Etternavn heter kun det siste. Det kan du bare ha ett av. (to etternavn som holdes sammen av bindestrek blir regnet som ett etternavn)

 

mvh

Grete

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.