Gå til innhold
Arkivverket

Elen Tomasdatter/Thommesdatter - registrert innvandret fra England sent 1700-tall?l


Åse Anna Markussen
 Del

Recommended Posts

Jeg leter etter flere opplysninger om Elen Tomasdatter/Thommesdatter, min tippoldemor x 3. Hun kan være født (i Vestfold) rundt 1742 og døde i 1829.  på Ringshaug i Slagen, Vestfold,  begravet 31 mars 1829 (Sem, Klokkerbok nr. I 2 (1826-1844), s. 64-65, nr. 16). Hun, mannen Jørgen (?) og hennes datter Margrethe Jørgensdatter (ca. 1780-1847) kom fra England 40 år før 1829. Tre barn nevnes i skiftet, hvorav to ble i England,  Margrethe giftet seg med Jørgen Hansen i 1816 https://www.digitalarkivet.no/view/327/pv00000002293632 og døde i 1847 https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000001037284

 

Jeg har ikke funnet dem i 1801-tellingen under Borre, Sem eller Slagen. 

 

I skiftet (som jeg dessverre i farta bare har transkribert utgave av her, uten kilde) får man noen viktige opplysninger (uthevet av meg). Hun  kom fra England ca 40 år før 1829.

Her er den transkriberte teksten:

 

Aar 1829 den 12 Juni blev en Registrerings og Vurderingsforretning afholdt paa Gaarden Ringshaug i Slagen Annex efter den sammestæds ved Døden afg. Enke Elen Thommesdatter til paafølgende Skifte og Deling imellem hendes efterladte Arvinger. Ved Forretningen var tilstæde Jørgen Hansen Ringshaug der er en Svigersøn til den Afdøde, og hos hvem den Afdøde nu i 9 1/2 Aar har havt sit Til og Tophold, dog uden nogen videre Opholds-Contract. Med Hensyn til den Afdødes Arvinger, da vidste Komp. ingen anden Forklaring herom at gjøre, end den Gang hans Kone Magrethe Jørgensdtr. i Forening med hendes Forældre forlod Engeland og reiste her til Landet, som nu omtrent er en 40 Aar siden, havde disse Forældre, foruden Komp.s Kone, en Søn og en Datter. - Sønnen, som var ugift ved Komparenten med Vished forlængst er død, - Datteren blev gift i Engeland, men om hun eller Mand lever nu, vidste Komparenten ikke, da han og Kone ingen Skrivelse eller Efterretning har havt fra dem paa 20 Aar, men den Gang havde de ingen Børn, dog naar han sluttede fra sin Svigermoders Alder den Gang, troer han sikkert ikke de har sammenavlede Børn. Administrator tilkaldte ikke destomindre Jørgen Sorensen Ringshaug at paasee de muligens fraværende Arvingers Tarv, da ingen af disses Paarørende, undtagen Svigersønnen Jørgen hansen Ringhaug opholder sig her i Landet. Adm. paalagde derefter denne paa det Alvorligste at opgive alt hvad den Afdøde har efterladt sig, og intet fordølge, samt ... (?) den Straf Loven ....(?) for Arvesviig, men han forsikkrede, og som han vilde til og ...(?) ...., at den Afdøde intet har efterladt sig af hvad Navn nævnes kan. Da saaledes intet ved at registere eller tage Boet til Indtægt, blev Forretningen sluttet. Paa hr. Ssk. Nilsens Vegne efter Ordre G. Tesløw. Jørgen Hansen Ringhaug med paaholden Pen. Jorgen Sorensen Ringshaug. Som Vurderingsmænd H. Jorgensen Kaldvigen. Hans Nilsen Buschegrødningen med iholden Pen

 

Mitt spørsmål er enkelt. Finnes det kilder til innvandring fra utlandet så tidlig som dette - altså rundt 1789-90? Det ligger ikke noe som jeg kan se i digitalarkivet. Må jeg kanskje fysisk til et av arkivene?

 

Det hadde vært opplysende å se innvandringen dokumentert, og ikke mist få dokumentert Margrethes far, Jørgen / George .

 

Vennlig håpefull hilsen

Åse Anna Markussen

Endret av Åse Anna Markussen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er hva som kom fram forrige gang - håper at du kan få bedre svar nå!

 

Jon Erik

Endret av Jon Erik Berg-Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for dette. Kom jo et stykke på vei sist, for seks år siden, men gåten er ikke løst. 😕 Jeg spør jo denne gangen konkret om hvilke kilder som finnes for innvandring såpass tidlig som rundt 1780-90. Går ut fra at dette kan ligge i Kongsberg - . eller hos en lensmann? - men det ligger ikke i noen kirkebøker såvidt jeg har kunnet se.

 

Er det noen som kan litt om arkiver og innvandring så tidlig? Det må jo ha blitt registrert.

 

Hilsen Åse Anna. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

33 minutter siden, Åse Anna Markussen skrev:

Er det noen som kan litt om arkiver og innvandring så tidlig? Det må jo ha blitt registrert.

 

Nei, på den tida ble ikke innvandring registrert, i alle fall fantes det neppe noen ordre til lokale embetsmenn om å gjøre det. Verket Norsk innvandringshistorie benytter folketellinga 1801 og ser på navn med utenlandsk "klang" i et forsøk på å estimere innvandringa til Norge opp mot 1801.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk. Da vet jeg det. Kanskje jeg er så heldig å finne en Jørgen død, før ca 1820 da Elen flyttet til datteren. Men har ikke funnet så langt.

 

Noen mysterier forblir jo uløste - 

Mvh Åse Anna

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.