Gå til innhold
Arkivverket
Otto Martin Christensen

Hva er opphavet til Oluf Naisen som det skiftes etter på Ås i Harkmark i 1689?

Recommended Posts

Otto Martin Christensen

Det holdes dødsskifte etter Oluf Naisen på Ås i Harkmark 14.11.1689 (lenke til skiftekort og til skifteprotokoll). Av dette fremgår det at han har to søstre: Karen, g.m. Isak Tormodsen på Tregde i Halse (opprinnelig fra Østre Skagestad i Holum), og Asgier, som er gift med Knud Andersen på Launes i Harkmark. Asgier og og Knud har barna Anders, Torkel, Nai, Birgitte/Berte, Marte og Torborg (se bd. 2 av Dag Hundstads bygdebok for Harkmark, s. 23). Av disse er bare Anders, Birgitte og Torborg nevnt ved skiftet etter Oluf Naisen i 1689, hvilket skulle tilsi at de andre barna til Asgier og Knud er døde ved skiftetidspunktet. Mitt spørsmål er hvem som kan tenkes å være foreldre til Oluf Naisen og hans søstre Karen og Asgier Naisdøtre.

 

Aktuelle farskandidater kunne tenkes å være Nai Gundersen på Fuskeland (visstnok født ca. 1590, som sønn av Gunder Bårdsen på Sodeland og Åse Naisdatter, sønnedatter av Oluf Naisen på Sandnes) eller Nai Eivindsen på Østre Eid i Søgne (død ca. 1653, født på Langeland i Holum som sønn av Eivind Olsen og Birgitte Amundsdatter fra Nedre Nøding), men i henhold til mine undersøkelser ser det ikke ut som om noen av disse er far til Oluf, Karen og Asgier. Andre farskandidater?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jarl B Haagensen

En kandidat kunne være en Nai Høyland i Øyslebø fca. 1580 som døde ung og enka Siri Steinarsdatter fra Rugland ble gift på nytt med Sivert Jensen Eigså i Øyslebø.

Men barn av dem er ikke kjent fra bygdebøkene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Otto Martin Christensen

Takk for dette tipset, Jarl. Nai/Nayd på Høyland i Øyslebø var ukjent for meg. Rent kronologisk kan han passe inn som far til Olav Naisen og hans søstre. Iflg. Øyslebø-boka het hans svigermor Asgier, og en av Olufs søstre bærer samme navn. Dette kan indikere en ættesammeheng, men det spørs om det blir mulig å finne noe avgjørende kildebevis.

 

På den annen side: En av døtrene til Asgier Naisdatter heter Birgitte, og dette navnet gjenfinner vi hos Nai Eivindsens mor, Birgitte Amundsdatter. Iflg. både Søgna-boka (bd. 2, s. 137) og Mykland-boka (s. 78) skal Nai Eivindsen på Østre Eid ha hatt tre gutter og fem jenter, hvorav to av jentene, Anne og Åse, ble gift med hver sin bror på Laurak i Mykland (hhv. Christen og Nils Olsen), og sønnene Aanon og Gunder etablerte seg på hhv. Vigebu og Østre Eid i Søgne. Dette visstnok i henhold til et skiftebrev fra 1653. Om dette skiftebrevet fortsatt er tilgjengelig, kjenner jeg ikke til -- men dersom det finnes, ville man vel der fått informasjon om navn på andre barn som levde i 1653 (eventuelt Oluf, Karen og Asgier). Oluf Naisen hadde en datter Eli fra sitt første ekteskap med Joran Knudsdatter, men siden Eli (gift med Salve Torjesen på Hesland i Halse) døde barnløs i 1676, ble Oluf etter sin død i 1689 arvet av sine søsken. Men siden vi vet at Nai Eivindsen i 1689 i alle fall hadde barnebarn i live både i Mykland og Søgne, ville vel disse vært nevnt som arvinger i skiftet etter Oluf Naisen, slik som Olufs søstre Karen og Asgier, dersom Oluf, Karen og Asgier faktisk var barn av Nai Eivindsen. Eller tar jeg feil?

Endret av Otto Martin Christensen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.