Gå til innhold
Arkivverket

Anders Ols. Golten (ca 1653-1745) i Mathopen


Heidi Tofterå Slettemoen
 Del

Recommended Posts

Er det noen som sitter med en oversikt over Anders Ols. Nedre Golten med koner og etterkommere? Han bosatte seg på Mathopen (da Fana, nå Bergen).

 

Grunnen til at jeg spør, er at Sund på Søre Sotra band IV, s 346 omtaler ham som 3. gang gift med Kari Jonsdotter, at hun er nevnt på skiftet etter ham i 1745 og at arveparten i Steinsland var utlagt på Mons, Jon og Lars. 

Jeg har ikke funnet dette igjen ekstraktet her: Skifteprotokoll Nordhordland

 

1. Anders og navn på første kona ukjent, ifølge SSS

 

2. Em.  Anders og enken Lene Jacobsdtr.:

Nevnt på skiftet etter henne i 1707 med sønnen Lars Anders. (senere Li, Fjell, barn/barnebarn av ham i skifteprotokollen, lenke over) (1685-1744).
 

3. Em. Anders og Kari Jonsdtr.:

Mons døpt 1.8.1713 , Fana (g. 1746 m. Gjertrud Nilsdtr. Sletten). De hadde minst åtte barn, og under omtale av datteren Anna (1754-1813) på Sangolthella i Sund nevnes faren Mons igjen som sønn av Anders Ols. Golten/Mathopen og Kari Jonsdatter. 

Ole f. ca. 1711-d. 1726, Mathopen, begr. 3.11.1726, Fana, ikke funnet dåpen.

 

Jeg har ikke funnet Anders og Kari gift, eller om de hadde en sønn Jon?

 

Så har ymse slektskilder på nett denne Anders, og mener det er den samme:

4. Anders g. omkr. 1713 med Agathe Monstr. Skage f. 1683 på Nordås, død 1728 Mathopen (far: Mons Lars. på Sørås).

Barn: 
Anders  (1714-1733)
Jon (1716-1716)

Jon (1717-1763), Sletten, Fana (evt Jon som nevnt på skiftet?)

Mikkel (1719-1719)

Dorthe (-1744)

Anna (1722-1726)

Lars (1725-1751), (nevnt på skiftet?)

 

5. Og em. Anders Mathopen ser ut til å gifte seg opp igjen 25.6.1730 Fana med Synneve Hansdtr. Hammarsland (1702-1766).

Synneve (1731-)

Hans (1731-1732)

Agata (1734-)

Anders (1736-1816), Arefjord, Fjell (ikke nevnt på skiftet)

Anna (1739-1761) (ikke nevnt på skiftet)

 

Anders er gjennomgående nevnt som Anders Mathopen ved dåpene, uten farsnavn, og jeg har vel mine tvil om det kan være samme Anders som får barn i fem tiår, til han nesten 90!?
Lenge siden jeg har vært aktiv her inne, knapt på det nye forumet, men ser det er like aktivt som i gamle dager. Har derfor godt håp om det er noen som har sett nærmere på denne/disse Anders, og eller sitter med Loddefjord-boka hvor Anderser på Mathopen kan være nevnt?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Snur dette litt på hodet.

Lene Jacobsdatter

1g. Nils

2g. Lars Lassesen Lerøy

3g. Anders Olsen Nedre Golten.

      2g. Kari (kan ho være ei Monsdatter?)

      3g. Agathe Monsdatter Skage (f. Nordås?)

      4g. Synneve Hansdatter Hammersland

            2g. Lars Michelsen Grimstad

Bosatt på Mathopen.

 

Lene 1 ekt.

a. Dorthe Nilsdatter g. Rasmus Tollefsen. Bosatt Bjørndalen

b. Martha Nilsdatter g. Nils Rasmussen f. Sælen. Bosatt Søre Bjorøy

Lene 2 ekt.

a. Nils Larsen g. Malene Monsdatter Lerøy. Bosatt på Lerøy

b. Martha Larsdatter g. Anders Mikkelsen Lerøy. Bosatt på Lerøy

 

Har de samme barna til Anders som du nevner i ditt innlegg

 

Jeg tror Anders Olsen f. N. Golten er far til alle barna, men at alderen hans er feil i 1701. Vi finner han ikke i manntall 1666 og legger vi til grunn Synneve Hansdatter 2 ekt. i 1745 og regner minimum 1 år tilbake i forhold til 1666, så vil Anders være 78 år gammel. Anders sitt siste barn f. 1739 dvs. 73 år gammel.

 

mvh

Oddvar Søreide

Endret av Oddvar Søreide
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for innspill, Oddvar! Godt poeng med manntallet 1666, om han da ikke var i tjeneste et sted, som 13-åring. Alder er jo ofte satt noe høyt i manntallene.

Og vi tenker at han var gift fem ganger? Burde ikke de to yngste barna da være nevnt i skiftet? Og ikke Kari Jonsdtr., som bygdeboka hevder? Hun må jo ha vært død før ekteskap nummer fire og fem?

Vet du om Loddefjord-boka har noen opplisting, her?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke funnet skifte etter Anders Olsen Mathopen, men det finnes en skiftedesignasjon i 1745. Der er umyndige barn nevnt.

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=DESIGN&gardpostnr=2058&merk=2058#ovre

 

Lene Larsdatter og Martha Larsdatter er døtrene til Anders sin sønn Lars Andersen Lie, som døde i 1744.

 

De som nevnes etterpå mener jeg er oppført med feilt patronym dvs. de som nevnes er Anders Mathopen sine umyndige barn, der guttene uavhengig av ekteskap nevnes først.

Lars Andersen - Agathe sin sønn

Anders Andersen (senere busett Arefjord) - Synneve sin sønn

Agathe Andersdatter - Synneve sin datter

Anna Andersdatter - Synneve sin datter

 

Har ovenfor rettet opp Lene sin andre ektemann Lars Lassesen Lerøy, som er Lasse Gundersen Lerøy sin sønn.

Vet ikke hvor forfatter har funnet Kari Jonsdatter nevnt.

 

Når det gjelder Loddefjordsboka, så kan jeg ikke huske hva som står der, men husker den boka er mangelfull på flere steder.

 

Oddvar S.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nordhordland tingbok 1728. Anders Madhopen 70 Aar forklarede: ei noget om skiel og skifte videre end hand nu her har hørt; føre at være Vidende; men af gamle Knud Hetlevig har hand hørt at Jacob B......(?: retta ved overskriving, skal kanskje vera: Madhop) og Ole Biøndal hafde Not sammen og Naar de for her ind og kastede fik Solem allene Landslodden og er dette fierde Mand før ham; og kaldtis altid Solemsvigen og derpaa aflagde sin ed, det hand ei rettere, sandere eller Mere Ved end hand forklaret haver.

 

Skal vi legge denne alderen til grunn, så er Anders Olsen født 1658. Det er likevel slik at også denne alder kan være feil. Vil tru at denne Jacob som her nevnes, er far til Lene Jacobsdatter.

 

 

Nordhordland tingbok 1705.  Mag/ister Niels Smit Lector Theolog/iæ och pastor til Phanø Hafde Stefnt Anders Madhop, Knud HetleViig, Niels Laersen Stølen, at forKlare deris sandferdige vidnesbyrd, om Peder FlorWaag iche har godsagd och loved for sin Søster Anne Mognsdatter til citanten for hvis (det som) hun til hannem Var Schyldig, Saaledis at hand Peder FlorWaag derfor paa hindis vegne vilde Svare och holde Mag/ister Smit Schadisløs herom var Peder FlorWaag Stefnt til Wedermele, til it tingsvidnis erholdelse herom.

 

Knut Pedersen Hetlevik bror til Mons Pedersen Hetlevik, hvis sønn må være Peder Monsen Florvåg. Peder sin søster Anne Monsdatter.

 

*******************************************************

Nordhordland tingbok 1739. Mons Andersøn Madhopen nu værende hos sin Fader paa Madhopen og ved Eed med oprakte Fingre efter Loven udsagde, at ungefæhr for Tre ugers Tiid var Vidnet paa Hetlevig Hvor Citanten Henrich Nielsøn boer, Medens Vidnet der var kom der tvistighed imellem Lars Gregusøn, der boer paa sam/m/e gaard Hetlevig og Citantens Hustroe Ingebore Knuds Datter, angaaende lidet Haae Citantens Hæst hafde ædet op for Lars Gregusøn, og i det [de] talede Sam/m/en der om kom Den indstæfnte Apelone Matthis Datter til, og hørte Vidnet da at Apelone Matthis Datter skiældede Citantens Henrich Nielsøns Hustroe for Een Gam/m/el Tævve, Men Citantens Hustroe skiældede ey igien, Videre vidste dette Vidne ikke at forklare her om sagde Han.

Det andet Vidne Tørres Jensøn tiennende hos Knud Henrichsøn paa Hetlevig aflagde sin Eed med oprakte Fingre efter Loven og udsagde at ungefæhr for Tre ugers Tiid stod Vidnet paa Hetlevigs ager med nest forige Vidne, og da hørte Hand, at der kom Disput imellem Lars Gregusøn Hetlevig og Citantens Henrich Nielsøns Kone Ingebore Knuds Datter om noget Haae Citantens Hæst hafde op æd for Lars Gregusøn, sam/m/e Tiid hørte Vidnet at Apelone Matthis Datter skiældede Citantens Hustroe for Een gam/m/el Tæve men hørte ikke at Citantens Henrich Nielsøns Hustroe Ingebore Knuds Dat[ter] gav Apelone Matthis Datter igien Skiælds ord.

 

Dette er kun ett vitnemål, men Mons Andersen er på besøk hos Henrik Nilsen g. Ingeborg Knutsdatter (datter til Knut Pedersen Hetlevik).

Lars Gregoriussen er sønn til Gregorius Monsen Hetlevik. Han er bror til Johannes Monsen Hetlevik og Lisbeth Monsdatter Tyssøy.

 

 

*****************************************************

Skifte etter Lene Jacobsdatter Mathopen er i 3 juni 1707, dette vil normalt bety at ho døde i 1706 eller 1707. Anders kan derfor ikke være gift med Kari før tidligst 1707.

 

Kari (Monsdatter?) g. Anders Olsen Mathopen døper en sønn Ole og en sønn Mons, derved kan det tenkes at hennes far heter Mons.

 

Mistenker derfor sterkt at Anders Olsen Mathopen blir gift med ei Kari Monsdatter Hetlevik dvs. søster til Peder Monsen Florvåg, Anne Monsdatter, Gregorius, Johannes, Lisbeth Tyssøy. For øvrig er Mons Pedersen Hetlevik så gammel at kona Kari nevnt i koppskatten, må være hans første kone, en oppkalling av henne vil også være naturlig dvs. Kari Monsdatter.

 

 

******************************************************

Når det gjelder Agathe Monsdatter Mathopen, så er det skifte etter Mons Larsen Skage,  der det i dette skifte nevnes en Agathe Monsdatter. I Fana bygdebok står denne Agathe Monsdatter oppført som bosatt på Mathopen. Skummet dette skifte, men kunne ikke finne at denne Agathe er nevnt som bosatt på Mathopen.

 

Agathe Monsdatter Mathopen er ved dødsfall oppført som født på Nordås. Med hensyn til hennes alder, så er det en Mons Jonsen på Nordås dvs. det kan være 2 stk. Agathe Monsdatter, der Agathe Monsdatter Mathopen er datter til Mons Jonsen Nordås, noe som forklarer hvorfor Agathe kaller sin sønn for Jon Andersen.

 

Mons Jonsen er trulig samme mann som er busett på Haukeland i 1701, dette utfra at denne Mons har en datter Elisabeth, som da er navnet på mor til Mons Jonsen Nordås.

 

Oddvar S.

 

Endret av Oddvar Søreide
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal kikke på orignalen for dåpen til Mons i 1713. Jonsdatter i registreringen kan være feilskrift for Monsdatter?

 

Litt kuriøst mens vi nøster: Marta Nilsdatter Nesttun andre gang gift med Lars Anders., da på krongodset Søre Hammarsland, siden på Li. Hennes datter Synneva i første ekteskapet med Hans Olson Hammarsland, gift med far til det som da blir stesønn/stebror Lars, Anders Ols. Golten. Her krevdes vel bevilling?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har pløyet ministerialbok for Fana 1712-1716 og finner bare gården Mathopen nevnt to ganger - hva kan det skyldes, tro? 

Mathopen nevnt: Dødsfallet til Jon Andersen Mathopen, født ibidem, gammel 9 uger og  4 i 1716.

 

Mathopen nevnt: Anders som fadder for Nils Larsen (fra Nordås til) Skjold og Malena Monsdtr. (søster til Agathe Monsdtr. Skage) sin sønn Mons i 1713. Denne Mons er senere registrert som bosatt i Mathopen i Fanaboka.

Anders sin egen sønn Mons er ikke registrert ministerialboka samme år.

 

Familysearch har fødselen til Mons registrert i Birkeland 1713 (8. januar), men det sorterte vel under Fana? Her står ikke farsnavn på Kari.

Anders, første sønn med neste kone, Agatha, er døpt allerede 18. februar året etter, 1714.

Det er vel nærliggende å tro at Kari døde i barselseng?

Endret av Heidi Tofterå Slettemoen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til innlegg 6.

Her er vel Lars Andersen Mathopen g. enke Martha Nilsdatter før faren Anders Olsen Mathopen gifter seg med Synneve Hansdatter, datter til Martha Nilsdatter.

Kan ikke se at dette skulle tilsi bevilgning, selv om Lars Andersen blir sin far sin svigerfar og Anders blir sin sønn sin svigersønn.

 

Til innlegg 7.

Dåpen til Mons Andersen Mathopen 18.01.1713. Dåpen til Mons Nilsen Skjold 19.03.1713

Det er to måneder mellom disse to dåpene, noe som kunne indikere at Malene Monsdatter var søster til Kari Monsdatter dvs. Anders Mathopen sin 2 kone.

 

Agathe Monsdatter sin første sønn døpt 18.02.1714.

Skifte til Mons Larsen Skage nevner derimot en datter Agathe og en datter Malene, men det pussige er at Agathe Mathopen er f. Nordås og vi finner der Mons Jonsen Nordås.

Agathe Monsdatter døper en sønn for Jon.

 

Det er likevel noe samrøre til Nordås, blant annet til Nils Larsen Skjold f. Nordås.

 

OS

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for engasjementet! Kan hende fant vi flere detaljer i originalskiftet etter Anders, og konene.

 

Enig i at dåpen på Skjold i 1713 indikerer slektskap mellom konene til Anders og Nils. 

 

Synd vi vet lite om hvor Mons Jonsen ble av. Fanaboka har ingen indikasjon på hvor han flyttet fra Nordås eter 1690-åra, eller om han hadde barn (evt. Malene og Kari).

 

Ville det vært like naturlig for Agathe å kalle sønnen Jon om forrige kona var ei Jonsdatter? De fikk jo ikke døtre de kunne kalle Kari, sånn med en gang, og brukte ikke dette navnet siden (Dorthe og Anna).

Endret av Heidi Tofterå Slettemoen
Skrev 1890 istedet for 1690
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Innlegg 9 og innlegg 10.

Slik jeg nevner i mitt innlegg 5, så er Mons Jonsen Haukeland en kandidat - nevnt 1701.

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=1701sba&gardpostnr=506&merk=506#ovre

 

Kan ikke se at det skulle være noen grunn for Agathe å kalle en sønn for Jon, selv om Anders sin 2 kone skulle være en Kari Jonsdatter.

Jeg ville heller da tro at Agathe kunne hatt en nær slektning som het Jon, eksempelvis Jon Jacobsen Nordås f.ca1610. Agathe sin mor kan eksempelvis være datter til denne Jon, noe som kan forklare at ho er født på Nordås og kaller sønnen for Jon. Da er Mons Jonsen Nordås kan hende hennes onkel og kan hende Kari sin far. Er Anders fadder til Kari sitt søskenbarn Malene? Kun en hypotese.

 

Innlegg 11.

Koppskatten 1645. Jacob Jonsen Mathopen g. Siri - sønn og datter. Trulig er sønnen Nils Jacobsen (1666 står vel Ole N. 23 år - sønn til Nils?)

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=kopp1645&gardpostnr=3172&merk=3172#ovre

 

Her er Anders i 1701. Vil tru at denne Rasmus Tollefsen er Dorthe Nilsdatter sin mann.

Utfra alder til Lene sin eldste og yngste sønn, må Lene være f. ca1660 eller senere.

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=1701sba&gardpostnr=632&merk=632#ovre

 

OS

Endret av Oddvar Søreide
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjekket Mons Jonsen Haukeland i Fanaboka tidligere i dag, det står (Jensen i Fanaboka) at han var brukar på br. 4 Haukeland frå 1670 til 1708. Gm. Marta, barn Elisabet og Kristi. 
Mons Simons. Haukeland (br.1) og Marta Monstr Bønes overtok i 1708.

Elisabet var f. ca 1672, d. 1749, gm. Johannes Mattiassen Hope (ca. 1667-1726) som kjøpte halvdelen av Haukeland i 1700 (br. 3). 
Barn: Mattias på Liland, Kari (b. på Bjørndal?), Dordi på Sletten, Sidsele i Bergen, Mons som tente på Haukeland og Håkon.

 

Mons har neppe vært bruker på Nordås til 1690 og samtidig på Haukeland, men Fanaboka er jo ikke akkurat presis i alt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fogdens manntall 1665.

Jacob 50 år Nils 62 år. Alder kan jo være feil.

https://www.digitalarkivet.no/ft10041005312109

 

Jacob f. ca1615 - denne Jacob kan ikke være samme som Jacob Jonsen koppskatt 1645, da denne Jacob Jonsen i 1645 har en sønn og datter.

Nils Jacobsen f.ca 1603, bror til Jon Jacobsen Nordås?

 

Når det gjelder Mons Larsen og Mons Jonsen, så kan det jo være en sammenblanding.

Mons Jonsen Nordås sin mor heter Elisabeth. Mons Jonsen Haukeland har en datter Elisabeth.

Mons Larsen Skage f. Sørås har datter Agathe Monsdatter f. Nordås. Agathe har sønnen Jon Andersen.

 

Mye spekulasjon eller kreative tanker.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder døtrene til Mons Lars. Skage, så har vi ikke nevnt Sigrid, som da var søster til Agathe, Malena og 1/2 Elisabet:

Sigrid Monsdtr. var gift med Mikkel Hallvards. Grimstad (bror til Henrik på S. Bjorøy gm. Marta Nilsdtr., dotter til Martha Nilsdtr. Mathopen og Nils Rasmus. Sælen).

Deres sønn Lars Mikkels. Grimstad ble gift med enken til Anders Ols. Golten/Mathopen - Synneve Hansdtr. Hammersland. 

Sigrid og Mikkel hadde også datteren Madli på Hetlevik. 

 

Litt av et nett på kryss og tvers dette her! 🙂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Elisabet Monsdtr. Skage, halvsøsteren, var andre kona til Nils Ols. f. 1679 Øvre Sandven, død 1752 på Skage, Fana. 

Nils første kone var Dordi Jonsdtr. Haugsdal f.ca. 1646, død 1719 på Austevoll i Fana. Hun var første gang gift med Hans Ramsussen Austevoll, sønn av Rasmus Olsen og Kari Austevoll. Nils flytta frå Austevoll då han gifta seg med Elisabeth.

Dordis far var Jon Hallvardsen, gm. Lisabeth.

Barn: Lars på Frotveit, Mons Jonsen (Haugsdal), nevnte Dordi, Kari Jonsdtr., og Anna (Haugsdal). Kari står der ikke mer om, men hun er nok uansett for gammel til å være "vår" Kari. Og Mons Jonsen er neppe vår heller. Han hadde halve Haugsdal ca 1662-95. Ingen passende Kari nevnt som datter av Mons.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Viser til Sund på søre Sotra band 4 side 346.

 

Skiftet etter Anders er referert i panteboka, og Kari Jonsdotter er enka. Det burde være oppklarende. 

PB: f. 298b Steinsland, Sartor skifte etter Anders Olson (Mathopen, f. Nedre Golta) 28 april 1745, jordegods 1/2 våg 5 12/13 mk fisk i Steinsland 28 rdl (utlagt Mons, Jørn og Lars kvar 13 38/39 mk), 13 ¼ mk smør 1/49 hud i Hammarsland i Skjold 12 rdl, samt i same Hammarsland for 2 ½ rdl (utlagt enkja), i Nordeide 2 mk (utlagt enkja), utlagt sonen Mons for arv, Jørn (er vel Jon!) og Lars, enkja Kari (Karen) Jonsdtr

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Til innlegg 17.

Jeg leser Mons, Joen, Lars d.y. og enken Synneve Hansdatter.

Lars Andersen Lie sine barn: Hans Larsen Lie og Lene Larsdatter.

 

Link til panteboken.

https://media.digitalarkivet.no/view/12084/86?indexing

 

Viser for øvrig til skiftedesignasjon og mitt innlegg 4.

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=DESIGN&gardpostnr=2058&merk=2058#ovre

 

Oddvar S.

Endret av Oddvar Søreide
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder det som står i Panteboka angående Hammersland i Fana, så veit vi utfra tingboken at Hans Olsen Hammersland kjøper halve Hammersland dvs. 66 mark smør.

Hans Olsen g. Martha Nilsdatter (ho er mest trulig datter til Nils Mikkelsen Nesttun, som det senere er skifte etter på Skjold.)

Marta Nilsdatter er trulig søster til Elin Nilsdatter g. enkemann Amund Mathiasen Nordeide - Fana.

 

Hans Olsen og Martha har følgende barn. (Disse barna arver halvparten dvs. 33 mark i Hammersland.eller 1 pund 1/4 hud.)

a. Kari g. Vinsent Amundsen Nordeide (Amund Mathiasen sin sønn)

b. Eli g. 1732 Mons Gregoriusen Hetlevik. (ingen barn)

c. Anna Hansdatter (ugift)

d. Synneve Hansdatter 1g. enkemann Anders Olsen Mathopen. 2g. Lars Mikkelsen Grimstad.

 

Aamund Nordeide, Vincentz Nordeide og Anders Madhops udgivne Bøxelbrev til Nils Joens/øn paa 1 p/un/d Smør ¼ huud udi Hammersland, dat/erit 18 Aprilis 1732, item Leilendingens derpaa fulte revers; Amund må i dette tilfelle være verge for Elen og Anna Hansdatter, dette fordi han er gift med deres morsøster. Elen gifter seg senere dette året med Mons Gregoriusen Hetlevik. Far Gregorius Monsen d.1738 sønn til Mons Pedersen Hetlevik.

 

Enke Martha Nilsdatter 2g. Lars Andersen Mathopen.  (enken arver halvparten dvs. 33 mark i Hammersland  eller 1 pund 1/4 hud. )

Lars Hammerslands udgivne Skiøde til Nils Joensøn Strømme paa 1 p/un/d Smør og ¼ huud udi Hammersland dat/erit 18 Apr/ilis 1732.

 

Elen sin part må være fordelt mellom hennes søstre Kari , Anne og Synneve. Dvs. disse tre søstre må sitte med 11 mark hver.

(Ser Anna er nevnt i tingboka med en part på 10 3/4 mark.)

Anne sin part må være fordelt mellom søsteren Synneve og Anna sine halvsøsken Hans Larsen Lie og Lene Larsdatter Lie. Mens Kari fremdeles sitter med 1/3 part på 11 mark smør. Det som står i panteboka om Hammersland, vil derved stemme.

 

********************************************************************************

 

Da er vi tilbake til Anders Olsen Mathopen sin andre kone Kari, som jeg tror kan være en Kari (Monsdatter Hetlevik?). (Kari er mor til Mons Andersen Mathopen).

Dvs. Kari er trulig datter til Mons Pedersen Hetlevik (Mons trulig 2g. Britha Johannesdatter Tyssøy). Mitt grunnlag ligger i det forhold som omtales i tingboka, der Anders Olsen Mathopen og Halvor Joensen Bjørndal blir formyndere for  Rasmus Pedersen og Ingeborg Pedersdatter.

 

Tidligere formynder er Johannes Monsen Hetlevik dvs. Mons Pedersen Hetlevik sin sønn.

Johannes sin søster Lisbeth Monsdatter Hetlevik 1g. Jacob Pedersen Tyssøy 2g. Ole Nilsen f. Skeie i Fana.

Trulig er samme Rasmus Pedersen oppført som sønn til Peder Jacobsen Tyssøy i 1701, men han  er trulig en fostersønn. 

Jacob Pedersen Tyssøy g. Lisbeth Monsdatter Hetlevik, er Peder Jacobsen Tyssøy sin sønn.

 

Halvor Joensen Bjørndal er mange ganger fadder på Hetlevik, men jeg har ikke klart å koble han dertil. Halvor sitt opphav kjenner vi heller ikke til,  men Halvor navnet finnes på Tyssøy. I tillegg busetter Lene Jacobsdatter sin datter Dorthe Nilsdatter seg i Bjørndalen. Aldersmessig kan Lene være datter til Jacob Joensen Mathopen.

 

Oddvar S.

Endret av Oddvar Søreide
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Koppskatten 1645: Peder Gregoriusen Hetlevik g. Ingeborg. Sønn: Mons. (han må være bror til Knut Pedersen Hetlevik)

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=kopp1645&gardpostnr=3167&merk=3167#ovre

 

Peder Monsen Hetlevik g. 1681 m. Synneve Monsdatter.

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=vigd1663_1&gardpostnr=1176&merk=1176#ovre

 

Endret av Oddvar Søreide
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne Peder Monsen Hetlevik du nevner i innlegg 23, var han sønn av Mons  Pedersen Hetlevik ca. 1621- før 1707 og kona Kari død etter 1676? Og dermed bror til Johannes, Gregorius,  Jens , Lisbeth og Ole .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Innlegg 24.

 

Tingbok 1707. folio 181

Rasmus Pedersen paa egen, och Sin Søster Ingebor Pedersdatters Wegne hafde Stefnt Johannes Mognsen HetleWiig som deris formyndere, at giøre dennem rigtig LeWerantz for deris arvelig tilfaldne midler som eftter indlagde Specification bedrager dend Summa penge 117 Rixdlr 3 march foruden hvis (det som) andet Smaating udi Schifttet Kand haVe Veret. Saasom formynderen Johannes HetleViig Kommer til agters, och de frygter for deris midlers forKommelse, hvorfor citanten begierer, at hannem af Retten motte beschichis een god tilsiunsmand, Som hannem Kand Were behielpelig, til disse midler at indsøge fra formynderen Johannes HetleViig til all fornøyelighed, Saaoch at Johannes HetleWiig maa dømmis til at giøre til hannem och tilsiunsmanden, tilbørlig och fuldKommen leVerantz.

Johannes Mognsen HetleViig møtte personlig i Rette och negted iche at hand io Var formyndere for disse owenmelte børnepenge, ey heller Kunde hand negte at disse tvende børns midler io Var saa stoer, som Specificationen af Rasmus Pedersen i rette lagd, udWiiser, men sagde at de 48 Rixdaler, sagde hand at staa hos hans Søster Lisbet Mognsdatter paa Tøsen, ellers Sagde hand paa tilspørgelse at hand war citantens faderbroder.

 

Den Rasmus Pedersen som er oppført som sønn til Peder Jacobsen Tyssøy,, er trulig samme Rasmus Pedersen dvs. Rasmus Pedersen er fostersønn. Peder sin ekte sønn Jacob Pedersen Tyssøy var gift med Lisbeth Monsdatter Hetlevik.

 

Peder Monsen må være bror til Johannes, Gregorius, Jens, Lisbeth og Ole.

Vi har før snakket om at Peder Monsen Florvåg var av samme familie. Mons Pedersen Hetlevik er såpass gammel at han kan ha to sønner med samme navn.

Kari (Monsdatter?) g. enkemann Anders Olsen Mathopen kan være deres søster. Dette pga. sønn Mons og vergemål til Rasmus Pedersen og Ingeborg Pedersdatter.

 

Johannes Monsen Hetlevik g. Agnethe Rasmusdatter. (skifte etter henne i 1712).

Finner ikke Johannes Monsen Hetlevik i 1701, kan det være at han er identisk med Jens Monsen?

 

For øvrig finner vi en Johannes Monsen g.1716 m. Synneve Salamonsdatter Nordeide.

Dette kan bety at enkemann Johannes Monsen gifter seg opp igjen og at de er foreldrene til Salamon Joensen Hetlevik.

Her får vi igjen varianten av Jens/Joens/Johannes.

 

OS

 

Endret av Oddvar Søreide
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.